Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis, ședință cu guvernatorul BNR privind situația economică


Mugur Isărescu și Klaus Iohannis
Mugur Isărescu și Klaus Iohannis

Președintele a convocat o ședință la Palatul Cotroceni privind evaluarea situației economice în contextul crizei generate de epidemia de coronavirus.

Conform agendei președintelui, la ședință, care ca începe la ora 13, vor participa Prim-ministrul României, Ludovic Orban, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, și ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Este așteptat ca președintele Iohannis să susțină o declarație de presă la finalul ședinței de la Cotroceni.

Este a doua ședință la Palatul Cotroceni la care participă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, de la debutul pandemiei de coronavirus.

După prima ședință, care a avut loc în 8 mai, președintele Iohannis avertiza că este necesară o finanțare bună pentru acoperirea deficitului bugetar pentru ca astfel să fie evitate măsuri suplimentare de austeritate.

Șeful statului a dat asigurări că în cadrul discuțiilor au fost găsite soluții pentru toate problemele economice care vor putea fi puse în practică doar dacă toate instituțiile prezente la discuțiile de la Palatul Cotroceni vor conlucra.

România va beneficia de 5 miliarde de euro pentru repornirea economiei, a anunțat premierul Ludovic Orban într-o declarație de presă susținută miercuri seară la Palatul Victoria.

Prin intermediul acestui program țările membre pot să acceseze sume importante de bani cu condiția oferirii unor garanții. În ceea ce privește România, țara noastră trebuie să ofere o garanție de până la 4 milioane de euro și va beneficia, conform calculelor noastre - sigur în funcție de mecanismul de repartiție a fondurilor respective - de o sumă între 3 și 5 miliarde de euro, suma totală care va fi folosită în acest program fiind de 100 de miliarde”, a spus premierul Ludovic Orban.

În raportul cu prognoza de primăvară privind stadiul economiei, Comisia Europeană a arătat că Produsul Intern Brut (PIB) al României se va contracta cu 6% în 2020, în timp ce șomajul este așteptat să crească la 6,5%, iar deficitul guvernamental la 9,2% din PIB.

Potrivit executivului comunitar, deficitul guvernamental al României este preconizat să crească până la 9,2% din PIB în 2020, de la un nivel de 4,3% din PIB în 2019 şi unul de 2,8% din PIB în 2018.

Trendul expansionist preexistent, determinat în mare parte de majorarea pensiilor, va fi întărit de impactul crizei COVID-19. Cheltuielile cu pensiile de vârstă ar urma să crească considerabil”, avertizează Comisia.

Totodată, „deficitul guvernamental ar urma să continue să crească în 2021, până la aproximativ 11,4% din PIB, pe baza ipotezei că nu vor fi modifice politicile actuale, în pofida unei preconizate reveniri a veniturilor din taxe şi a eliminării cheltuielilor care au legătură cu pandemia. Acest lucru se datorează efectelor majorării pensiilor cu 40% în septembrie 2020, a unei recalculări suplimentare a pensiilor programată pentru septembrie 2021 şi a dublării alocaţiilor pentru copii”, arată executivul comunitar.

În sfârşit, conform previziunilor de primăvară ale Comisiei, raportul datorie-PIB va creşte în cazul României de la 35,2% în 2019 până la 46,2% în 2020 pentru ca în 2021 să ajungă la 54,7%.

Evoluția economiei României este similară cu cea la nivel european pe fondul evoluțiilor negative ca urmare a măsurilor ce au trebuit implementate în contextul pandemiei de coronavirus, măsuri restrictive care au dus la închiderea economiilor statelor europene.

Raportul Comisiei Europene preconizează o scădere de 7,75% a economiei zonei euro în 2020, respectiv o creștere de 6,25% în 2021. La nivelul tuturor statelor membre UE contracția este estimată pentru anul în curs la 7,5% cu o revenire pe plus la 6% în 2021. Evoluțiile reprezintă o revizuire în scădere cu circa 9 puncte procentuale raportat la raportul din toamna lui 2019.

Citește și

XS
SM
MD
LG