Zelenski încearcă să convingă Aliații occidentali ai Kievului să invite Ucraina să se alăture NATO și să asigure mai mult ajutor militar.
În timp ce Zelenski se pregătește să-și prezinte planul propus la Bruxelles, mai întâi la un summit al liderilor Uniunii Europene și apoi la o reuniune a miniștrilor apărării NATO, Ucraina a fost supusă unui nou val de lovituri cu drone care au vizat Kievul și infrastructura energetică critică din sud.
Liderul ucrainean a dezvăluit parțial măsurile, despre care crede că ar putea pune capăt războiului „cel târziu anul viitor”, într-un discurs în parlamentul Ucrainei, Rada Supremă, pe 16 octombrie.
El a dezvăluit cinci puncte principale ale planului său, spunând că alte detalii secrete vor fi dezvăluite principalilor aliați occidentali ai Ucrainei – SUA, Marea Britanie, Franța, Germania și Italia.
Una dintre principalele cereri ale lui Zelenski este solicitarea „ridicării de către parteneri a restricțiilor privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune pe întreg teritoriul Ucrainei ocupat de Rusia și pe teritoriul Rusiei și asupra infrastructurii militare inamice”.
Zelenski a spus pe 17 octombrie că a discutat din nou despre plan în timpul unui apel telefonic cu Biden în seara precedentă.
„Sunt recunoscător președintelui Biden, ambelor partide din Congres și poporului american pentru pachetul de apărare de 425 de milioane de dolari anunțat astăzi, care include noi sisteme de apărare aeriană și arme cu rază lungă de acțiune”, a scris Zelenski.
„Am vorbit și despre modul în care echipele noastre vor lucra la punctele planului de victorie”, a adăugat el.
Planul, care exclude cedarea teritoriului ucrainean, solicită, de asemenea, o invitație pentru Kiev de a se alătura alianței militare NATO și desfășurarea unui pachet strategic de descurajare non-nucleară în Ucraina.
Deși a declarat că Ucraina va deveni în cele din urmă membră, NATO nu a dat un termen clar, iar președintele rus Vladimir Putin a spus că intenția Kievului de a se alătura alianței a fost unul dintre motivele invaziei Rusiei.
Reacții de la Bruxelles
Mihail Podolyak, un consilier al lui Zelenski, a declarat pentru RFE/RL că Rusia și-a construit „întreaga sa campanie de propagandă” împotriva aderării Ucrainei la NATO și a folosit acest punct pentru a justifica atacuri sau provocări împotriva Ucrainei.
„Președintele (Zelenski) spune: „Să trimitem un semnal politic clar Rusiei că nu mai poate impune un ultimatum... spunând că aceasta este regiunea mea de influență și că Ucraina nu poate fi membră a NATO”, a declarat Podolyak pentru RFE/ RL, din Bruxelles.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat pe 16 octombrie că planul de victorie este un „semnal puternic” din partea lui Zelenski, iar aliații ar trebui să țină cont de el.
„Planul are multe aspecte și multe probleme politice și militare pe care trebuie să le discutăm cu ucrainenii pentru a înțelege ce se află în spatele lui, pentru a vedea ce putem face, ce nu putem face”, a spus Rutte, la Bruxelles.
„Suntem în contact strâns cu aliații, cu Ucraina, pentru a vedea cum putem face următorii pași”.
Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat pentru RFE/RL, la Bruxelles, pe 16 octombrie, că dorește să audă detaliile planului de la Zelenski direct înainte de a-l comenta, dar a spus că Ucraina trebuie să primească garanții de securitate mai bune și mai puternice, deoarece securitatea Ucrainei este securitatea Europei.
Cele cinci puncte ale Planului Victoriei
1. Aderarea la NATO. Zelenski consideră că o „invitație necondiționată” a Ucrainei de a adera la NATO ar fi „o certitudine a modului în care partenerii văd locul Ucrainei în arhitectura de securitate”.
„Putin trebuie să vadă că calculele lui geopolitice sunt pierzătoare. Rușii ar trebui să simtă că țarul lor a pierdut din punct de vedere geopolitic”.
2. Apărarea. Asta ar însemna, spune Zelenski, o întărire ireversibilă a capacității de apărare a Ucrainei. „Putem să ne apărăm pozițiile de apărare pe frontul din Ucraina și în același timp să ducem războiul și pe teritoriul Rusiei, în așa fel încât rușii să simtă și ei că este război, în ciuda propagandei Rusiei”. Pentru a implementa acest punct, Zelenski propune:
- continuarea cu succes a operațiunilor forțelor ucrainene de pe teritoriile inamice;
- consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, inclusiv prin operațiuni cu țări vecine din Europa pentru doborârea dronelor și rachetelor rusești, în perimetrul apărărilor aeriene ale partenerilor;
- extinderea producției de proiectile și drone din Ucraina;
- obținerea de informații din satelit.
3. Descurajarea. La acest punct sunt mai multe detalii secrete, care au fost deja furnizate Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii, Franței, Italiei și Germaniei. Zelenski a precizat că și alte țări care pot participa la descurajarea Rusiei pot primi detaliile acestui punct.
„Ucraina își propune să desfășoare pe teritoriul său un pachet cuprinzător de descurajare strategică non-nucleară, care va fi suficient pentru a proteja Ucraina de orice amenințare militară din partea Rusiei.”
4. Creștere economică. Ucraina deține resurse minerale în valoare de trilioane de dolari, pe care Rusia și-ar dori să pună mâna. Din acest motiv, Zelenski propune ca SUA, alături de unii parteneri din Uniunea Europeană și din lume, să încheie o înțelegere specială pentru protecția acestor resurse.
5. Securitate. După război, Ucraina va avea una dintre cele mai mari și experimentate armate din Europa. Această armată ar trebui folosită pentru a întări securitatea NATO și a asigura apărarea în Europa.
Rusia a atacat joi dimineață Ucraina cu 56 de drone și o rachetă de croazieră, transmit Forțele Aeriene Ucrainene.
Șeful administrației militare de la Kiev, Serhiy Popko, a declarat că Kievul a fost atacat de drone rusești, în timp ce Vitaliy Kim, guvernatorul din Nikolaev, a spus că loviturile rusești au vizat infrastructura energetică din regiunea de sud.
Sistemele ucrainene de apărare aeriană au doborât 22 de drone rusești deasupra regiunilor Sumî, Kiev, Poltava, Cernigău, Jytomyr, Nikolaev, Cherkasy, Odesa și Ternopil, în timp ce 27 de drone au fost doborâte prin bruiaj electronic, au spus forțele aeriene.
Între timp, Ministerul rus al Apărării a declarat că sistemele sale de apărare aeriană au doborât 13 drone ucrainene în trei dintre regiunile sale.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.