Linkuri accesibilitate

Cât de scumpă și de greu de găsit va fi carnea de porc la sfârșitul anului 2022


Prețul cărnii de porc este deja cu peste 50% mai mare față de perioada similară a anului trecut, iar producătorii spun că perioada următoare, până la Crăciun, nu va fi scutită de noi creșteri. Imagine de arhivă.
Prețul cărnii de porc este deja cu peste 50% mai mare față de perioada similară a anului trecut, iar producătorii spun că perioada următoare, până la Crăciun, nu va fi scutită de noi creșteri. Imagine de arhivă.

Producătorii cred că prețul unui kilogram de carne de porc se va majora între 30% și 100% până de sărbătorile de Crăciun. În schimb, reprezentanții ministerului Agriculturii și ai supermarketurilor cred că majorările vor fi mai mici.

Prețul cărnii de porc s-ar putea dubla din cauza scumpirii energiei, a furajelor, a Pestei Porcine Africane (PPA), dar mai ales pentru că se anunță o criză europeană în domeniu, iar România importă între 75% și 85% din consumul intern. Asta în condițiile în care acest tip de carne este printre preferatele românilor, mai ales în perioada de iarnă.

„Eu cred că prețul cărnii de porc se va dubla și se va ajunge ca un cotlet sau o ceafă să fie 40 de lei kilogramul, unde era 20 de lei. Prețul va urca pentru că noi nu mai avem carne. Noi astăzi, și asta este o realitate cruntă, cred că mai producem intern doar 15% din consumul de carne de porc al românilor. Restul vine din import”, spune Dimitrie Muscă, fermier din județul Arad.

Din datele obținute de la fermieri, specialiști și autorități, patru sunt motivele care duc la majorarea prețului la carne de porc în acest final de an:

  • criza energetică europeană;
  • seceta care a afectat producția de porumb;
  • pesta porcină din fermele din România;
  • dependența de importuri care vor ajunge cu un preț majorat.

În acest moment, în supermarketurile din București prețul unui kilogram de ceafă, cotlet, coaste de porc este între 19 și 29 de lei.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, românii preferă să consume lunar, în medie, între 35-42% carne de porc atunci când aleg să cumpere produse de carne.

Cât au scumpit gazele carnea de porc

„O cauză a creșterii prețului la carcasa de porc este creșterea prețului la energia electrică și la gazul metan care se folosește în agricultură. Gazele sunt indispensabile mai ales acolo unde avem industrializare, pentru că abatorizare, fabrică de lapte, pâine, nu se pot face fără gaz”, mai explică Dimitrie Muscă.

Prețul cărnii de porc la poarta fermei din România a crescut deja în prima parte a acestui an din cauza prețurilor la gaze.

În această săptămână, prețul mediu ajunsese la 210, euro per 100 de kilograme de carcasă tip S, cu aproape 52,9% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, potrivit ultimelor date ale Directoratului pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene. Recordul a fost în luna iunie, atunci când cotațiile au ajuns până la 219 euro pentru o carcasă de 100 de kilograme de suină.

„Nimeni în Europa nu stă bine la producția de porumb”

„O altă cauză a majorărilor de preț este creșterea prețurilor furajelor. Prețul porumbului a crescut la 1,5 – 1,6 lei (n.r - prețuri duble față de anul trecut), dar nu este la cel mai înalt nivel la care ar urma să fie”, este părerea fermierului Dimitrie Muscă.

Ministerul Agriculturii prognoza la începutul anului că producția de porumb va fi de 14,5 milioane de tone, din care peste 7 milioane de tone urmau să ajungă la export.

Seceta a redus însă aceste prognoze optimiste. La finalul lunii septembrie, datele ministerului adunaseră doar o producție de 9 milioane de tone de grâu, din care se spera că exporturile vor fi de aproape 3 milioane de tone.

Producția mică de porumb afectează în primul rând zootehnia.

„O producție mai mică de porumb va aduce prețuri și mai mari la mălai care, oricum s-a scumpit cu 32% în ultimul an. În plus, fermierii vor reduce cantitățile de porumb trimise în străinătate”, explica în luna septembrie ministrul Petre Daea într-o întâlnire cu presa.

„Nimeni în Europa nu stă bine la producția de porumb, din cauza secetei. Asta va însemna că efectivele de porci sunt mai mici în toate statele, iar prețul este mai mare. Ungaria, care promitea 7 milioane o să ajungă la 3,7 milioane de tone. Franța, care era a doua vioară la porumb după România, anul acesta, din 13,7 milioane de tone, vor ieși cu 10,3 milioane de tone”, explică Cezar Gheorghe, expert comerțul cu cereale.

Asta înseamnă că porcii crescuți în Franța, Italia, Olanda, Germania și Polonia care sunt importați apoi în România vor ajunge la un preț mai mare decât anul trecut. Motivul: producțiile mai mici față de anul precedent și prețul mai mare la carnea de porc.

Pesta porcină

În cazul cărnii de porc, fermierul Dimitrie Muscă a spus că o altă cauză majoră pentru scumpirile care au avut loc și vor urma este pesta porcină africană, care a redus efectivele de porci din România, iar „la ora actuală se importă circa 85% din carnea de porc consumată în România”.

Numai în această săptămână a fost depistată pesta porcină africană într-o mare fermă de suine din județul Timiș. Aproape 40.000 de porci trebuie sacrificați. Combinatul zootehnic aparține Smithfield România, iar ferma cu probleme este din comuna Parța.

„S-a trecut deja la uciderea imediată a tuturor porcilor din ferma Smithfield Parța și neutralizarea prin incinerare și îngropare. Instituirea unor zone circulare de protecție de 3 km, respectiv de supraveghere de 10 km, în jurul focarului”, ne-a explicat prefectul de Timișoara, Mihai Ritivoiu.

Dimitrie Muscă este de părere că autoritățile nu au luat măsuri suficiente pentru a se combate pesta porcină, iar porcii mistreți sunt în continuare principalul vector de răspândire a bolii.

România este singurul stat european care nu eliminase cazurile de pestă porcină la începutul anului 2022.
România este singurul stat european care nu eliminase cazurile de pestă porcină la începutul anului 2022.

„Nu au făcut dezinfectare, nu au făcut îngroparea cadavrelor din pădure ale porcilor mistreți. Toate țările din Europa fac goană pentru a distruge și a preîntâmpina răspândirea pestei porcine africane, la noi mistrețul s-a dovedit foarte clar că a fost vectorul cel mai important. Nu gospodăriile populației au fost cel mai important vector, pentru că la gospodării se intervine foarte ușor, repede vin DSV-urile și omoară porcii și au rezolvat problema. Dacă n-ar mai fi acest vector care este mistrețul, în mod sigur am putea stăpâni această treabă”, a mai spus Dimitrie Muscă.

Eșecul eliminării pestei porcine africane a dus la interzicerea exporturilor de carne de porc din România. În 2017, România a exportat 30.000 de tone de carne de porc. Acum exporturile sunt zero.

Din datele Ministerul Agriculturii, reiese că în România sunt crescuți sub 700.000 de porci, în condițiile în care capacitatea fermelor ar fi de peste 3,5 milioane de animale.

Dependența de importuri

Dacă pesta porcină a limitat producția internă, seceta din Europa va face ca și importurile să fie mai scumpe cu minimum 30% față de prețurile înregistrate în septembrie-octombrie.

După apariția pestei porcine africane în fermele din România, importul de carne de porc a crescut de la 290.000 de tone, cât era în 2017, la aproape 500.000 de tone în 2019, așa cum reiese din datele Institutului de Statistică. În 2021, a ajuns la aproape 700.000 de tone.

Până în acest an, importul de carne de porc reprezintă 70-75% din consum de carne al României. Acum fermierii și producătorii cred că s-a ajuns până la 85%.

Sorin Minea, președintele Federației Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta), susține că piața autohtonă are puterea să crească, dar ar trebui mai întâi să scape de febra porcină africană.

„Abatoarele existente și fabricile autorizate pot procesa la capacitate maximă de patru-cinci ori mai mult decât producția de carne din România, am putea hrăni România și jumătate din Europa, dar noi facem doar 30% din carnea de porc de consum pentru România. Trebuie să eradicăm pesta porcină, pentru că pune piedici dezvoltării”, precizează Sorin Minea.

Un reprezentant al Asociației Marilor Rețele le Comerciale ne-a precizat că nu se așteaptă ca prețurile din decembrie pentru un kilogram de porc să fie mai mari cu maximum 10%-15% față de acest moment.

„Vine Crăciun, vor fi majorări. Așa e în fiecare an. Însă nu cred că va fi mai mult. Germania și Polonia au producții bune, poate nu ca anul trecut, dar au producții apreciate. China, cea mai mare piață de export, nu mai cumpăra carne de porc din Europa, din cauza pestei africane. Așa că eu cred și că va exista carne de porc care să asigure consumul intern”, ne-a răspuns un reprezentant al Asociația Marilor Rețele le Comerciale.

Reamintim că un român consumă, în medie, 28 de kilograme de carne de porc anual, conform datelor Institutului Național de Statistică.

România a importat carne și măruntaie comestibile în valoare de 900 de milioane de euro în 2021, de patru ori mai mult decât a exportat, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG