Linkuri accesibilitate

Guvernul a decis plafonarea prețului la polițele auto


România este țara în care au loc cele mai multe accidente rutiere mortale din Europa. Tot aici, în ultimii ani, două companii de asigurări auto au intrat în faliment.
România este țara în care au loc cele mai multe accidente rutiere mortale din Europa. Tot aici, în ultimii ani, două companii de asigurări auto au intrat în faliment.

Prețurile polițelor auto au fost plafonate pentru șase luni, printr-o hotârâre de guvern adoptată miercuri.

Asigurătorii vor fi obligați să vândă polițele de Asigurare de Răspundere Civilă Auto (RCA) la nivelul tarifelor din 28 februarie 2023. Propunerea a venit din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), instituția statului român care controlează piața asigurărilor.

Prețurile polițelor vor fi plafonate la nivelul tarifelor de primă proprii practicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, pentru clasa B0 (de bază).

ASF a motivat că, în medie, aceste tarife propuse ar fi mai mici decât cele de referință RCA publicate în data de 7 martie 2023.

Noul proiect adoptat de guvern este a treia variantă luată în discuție de guvern în ultimele săptămâni, după ce ASF a anunțat intrarea companiei Euroins, cel mai mare jucător de pe piața asigurărilor auto, în insolvență.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că ordonanța a fost amânată până acum pentru a avea mai multe opinii din piață, dar și pentru „mai multe informații legate de modul în care această hotărâre va produce efecte”.

El a spus că perioada de șase luni a fost convenită cu condiția ca, în această perioadă, ASF și Consiliul Concurenței să vină cu modificările necesare la legea RCA „pentru a nu mai exista derapaje precum intrarea firmelor de asigurări în faliment”.

„Consider că este inacceptabil să continuăm să ne jucăm cu aceste dezechilibre produse de o companie sau alta, motiv pentru care ASF împreună cu celelalte instituţii, cu Consiliul Concurenţei şi cu ceilalţi actori din piaţa asigurărilor trebuie să aibă un dialog transparent, foarte clar vizavi de modificările legislative care trebuie să fie realizate”, a spus Nicolae Ciucă.

„Eu vă asigur că nu voi accepta ca în interiorul celor șase luni această asumare să nu fie dusă la bun sfârşit”.

Prezent la ședinta de Guvern, Cristian Roşu, reprezentantul ASF, a spus că tarifele calculate şi ofertate către asigurători vor fi cele de la sfârşitul lunii februarie 2023.

„De asemenea, se vor plafona şi comisioanele de distribuţie, la nivelul de 8%, iar toţi asiguratorii vor calcula aceste tarife la nivelul B0, însemnând baza de la care se porneşte orice calcul care ulterior va fi bonusat sau malusat în funcţie de istoricul de daune şi de comportament a acestora în anii ulteriori”, a spus reprezentantul ASF.

În urmă cu o lună, Consiliul ASF a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România.

Consiliul a mai hotărât atunci promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății.

XS
SM
MD
LG