Ministerul rus al Apărării a respins acuzațiile privind blocarea munițiilor ca fiind „absolut neadevărate”.
Ulterior, Prigojin a afirmat că acest lucru „nu echivalează cu nimic mai mult decât a scuipa pur și simplu pe Wagner”, reiterând că oamenii săi mai au foarte puține provizii.
Evgheni Prigojin și-a asumat un rol public de când a început războiul, iar grupul său Wagner a fost vârful de lance al bătăliei pentru orașul Bahmut din regiunea ucraineană Donețk, însă relațiile sale cu Moscova se deteriorează în mod clar, relatează Reuters.
În ultima lună, lui Prigojin i-a fost retras dreptul de a recruta prizonieri și au existat unele semne ale unei acțiuni a Kremlinului pentru a-i reduce influența.
„Pur și simplu se întâmplă o opoziție directă (la încercările de echipare a luptătorilor Wagner)”, a spus el într-un prim mesaj vocal pe canalul său de Telegram.
„Acest lucru poate fi echivalat cu o înaltă trădare. Șeful Statului Major General și ministrul Apărării dau ordine în dreapta și în stânga, nu doar să nu dea muniție pentru Wagner, ci nici să nu o ajute cu transportul aerian”, a afirmat el.
Ministerul rus al Apărării a reacționat printr-o declarație în care a afirmat că oficialii militari fac tot ce pot pentru a aproviziona luptătorii.
„Prin urmare, toate declarațiile presupuse a fi făcute în numele unităților de asalt cu privire la lipsa de muniție sunt complet neadevărate”, a răspuns ministerul rus, fără a menționa numele Wagner.
„Încercările de a crea o scindare în cadrul mecanismului strâns de interacțiune și sprijin între unitățile grupurilor (de luptă) rusești sunt contraproductive și funcționează doar în beneficiul inamicului”, a adăugat sursa citată.
Mercenarii Wagner n-au primit lopeți
Însă, Prigojin a mai spus că oficialii de rang înalt au refuzat cererile de lopeți pentru săparea tranșeelor.
El a acuzat vârfurile de comandă că au decis că „oamenii ar trebui să moară atunci când le convine” și a spus că luptătorii Wagner „cad ca muștele” în absența proviziilor necesare.
Luni, într-un mesaj presărat cu obscenități, el s-a plâns că oficiali anonimi refuzau aprovizionarea Wagner din cauza animozității personale față de el și că i se cerea să „își ceară scuze și să se supună” pentru a remedia situația.
Fără să fie clar dacă atacurile lui Prigojin îl au în vedere și pe Vladimir Putin, președintele rus a declarat marți că dorește să ca luptele interne să se încheie.
„Trebuie să scăpăm - vreau să subliniez acest lucru - de orice contradicții interdepartamentale, formalități, ranchiună, neînțelegeri și alte prostii”, a declarat Putin în fața elitei politice și militare.
Într-o postare separată, Prigozhin a declarat că a fost prea ocupat pentru a urmări discursul și, prin urmare, nu a putut comenta remarcile președintelui.