Linkuri accesibilitate

Șeful mercenarilor Wagner acuză conducerea armatei rusești de trădare


Colaj: Evgheni Prigojin - șeful grupului de mercenari Wagner, Vladimir Putin - președintele Federației Ruse, Valeri Gheramisov - șeful Statului Major al armatei ruse.
Colaj: Evgheni Prigojin - șeful grupului de mercenari Wagner, Vladimir Putin - președintele Federației Ruse, Valeri Gheramisov - șeful Statului Major al armatei ruse.

Șeful mercenarilor ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a atacat șefii de rang înalt ai armatei rusești. El i-a acuzat pe aceștia că au privat luptătorii săi de muniție, numind gestul o încercare de trădare.

Ministerul rus al Apărării a respins acuzațiile privind blocarea munițiilor ca fiind „absolut neadevărate”.

Ulterior, Prigojin a afirmat că acest lucru „nu echivalează cu nimic mai mult decât a scuipa pur și simplu pe Wagner”, reiterând că oamenii săi mai au foarte puține provizii.

Evgheni Prigojin și-a asumat un rol public de când a început războiul, iar grupul său Wagner a fost vârful de lance al bătăliei pentru orașul Bahmut din regiunea ucraineană Donețk, însă relațiile sale cu Moscova se deteriorează în mod clar, relatează Reuters.

În ultima lună, lui Prigojin i-a fost retras dreptul de a recruta prizonieri și au existat unele semne ale unei acțiuni a Kremlinului pentru a-i reduce influența.

„Pur și simplu se întâmplă o opoziție directă (la încercările de echipare a luptătorilor Wagner)”, a spus el într-un prim mesaj vocal pe canalul său de Telegram.

„Acest lucru poate fi echivalat cu o înaltă trădare. Șeful Statului Major General și ministrul Apărării dau ordine în dreapta și în stânga, nu doar să nu dea muniție pentru Wagner, ci nici să nu o ajute cu transportul aerian”, a afirmat el.

Ministerul rus al Apărării a reacționat printr-o declarație în care a afirmat că oficialii militari fac tot ce pot pentru a aproviziona luptătorii.

„Prin urmare, toate declarațiile presupuse a fi făcute în numele unităților de asalt cu privire la lipsa de muniție sunt complet neadevărate”, a răspuns ministerul rus, fără a menționa numele Wagner.

„Încercările de a crea o scindare în cadrul mecanismului strâns de interacțiune și sprijin între unitățile grupurilor (de luptă) rusești sunt contraproductive și funcționează doar în beneficiul inamicului”, a adăugat sursa citată.

Mercenarii Wagner n-au primit lopeți

Însă, Prigojin a mai spus că oficialii de rang înalt au refuzat cererile de lopeți pentru săparea tranșeelor.

El a acuzat vârfurile de comandă că au decis că „oamenii ar trebui să moară atunci când le convine” și a spus că luptătorii Wagner „cad ca muștele” în absența proviziilor necesare.

Luni, într-un mesaj presărat cu obscenități, el s-a plâns că oficiali anonimi refuzau aprovizionarea Wagner din cauza animozității personale față de el și că i se cerea să „își ceară scuze și să se supună” pentru a remedia situația.

Fără să fie clar dacă atacurile lui Prigojin îl au în vedere și pe Vladimir Putin, președintele rus a declarat marți că dorește să ca luptele interne să se încheie.

„Trebuie să scăpăm - vreau să subliniez acest lucru - de orice contradicții interdepartamentale, formalități, ranchiună, neînțelegeri și alte prostii”, a declarat Putin în fața elitei politice și militare.

Într-o postare separată, Prigozhin a declarat că a fost prea ocupat pentru a urmări discursul și, prin urmare, nu a putut comenta remarcile președintelui.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG