Cu șapte voturi „pentru” și o abținere (a social-democratului Andrei Pop), votul din comisia de IT a Camerei Deputaților este însă doar o victorie de etapă asupra OUG 114, dată anul trecut, și OUG 19, ordonanța care a venit cu modificări la „taxa lăcomiei”. Mai este necesar și raportul comisiilor de buget și de muncă pentru a se putea trimite un raport final în plenul Parlamentului.
Celelalte comisii nu au făcut niciun pas în această direcție, deocamdată doar comisia de IT a dat raportul preliminar de respingere.
Șeful Comisiei de IT, deputatul USR Cătălin Drulă, a explicat că la celalalte două comisii va ajunge acest raport preliminar de respingere, iar acestea „fie îl adoptă așa, fie trebuie să intrăm într-o procedură de conciliere, dacă au altă perspectivă”.
Toată acestea însă ar putea să dureze fiindcă „depinde când ar vrea să le pună pe ordinea de zi sau să o țină în sertar (în cele două comisii)”.
„În plen se va vota asupra a ceea ce propune raportul, dacă va rămâne așa cum l-am făcut la comisia de IT asta înseamnă respingerea ordonanței”, a spus Cătălin Drulă.
Camera Deputaților este for decizional.
Șeful comisiei de IT a mai explicat că atât colegii de la USR din celelalte comisii, cât și cei din opoziție susțin punerea pe ordinea de zi și vor face presiuni în acest sens, dar e „greu de spus”.
„Din punctul meu de vedere este o urgență, dar acum majoritatea din Parlament este aceeași. Ea se poate pune pe ordinea de zi a plenului și fără aceste rapoarte dacă data-limită de redactare a rapoartelor este depășită și în situația aceasta suntem în prezent”, a mai spus Cătălin Drulă, precizând însă că această procedură este mai rar folosită.
Surse din rândul social-democraților susțin că nu s-a discutat, marți, în cadrul forurilor statutare ale PSD, o eventuală decizie de renunțare la prevederile „taxei pe lăcomie”.
Una dintre principalele măsuri din OUG 114 care viza domeniul telecom este introducerea unei amenzi speciale care privește lucrările de construcții din acest sector și care are o valoare cuprinsă între 1% și 10% din cifra anuală de afaceri. Ulterior, OUG 19 a modificat doar data de la care va intra în vigoare această amendă – 1 septembrie 2019.
Facebook Forum