Linkuri accesibilitate

Primăria București și cele de sector, amendate pentru calitatea aerului


Protest în București împotriva poluării aerului.

Inspectorii Gărzii de Mediu au amendat cu suma de 75.000 de lei Primăria Municipiului București și cele 6 primării de sector pentru nerespectarea măsurilor pe care și le-au asumat în Planul Integrat de Calitate a Aerului.

„Sursa principală pentru poluarea aerului din București o reprezintă traficul auto. Toate măsurile asumate de PMB sunt zero sau aproape de zero. Comisarii de mediu au sancționat Primăria Capitalei și primăriile de sector pentru neimplementarea acestor măsuri pe care și le-au asumat în Planul Integrat de Calitate a Aerului”, a anunțat, sâmbătă, ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe, în timpul unei acțiuni de plantare de puieți în Parcul Natural Văcărești din Capitală, conform Mediafax.

„Dacă am avea control asupra traficului din București, dacă am avea o salubrizare eficientă și un control mai bun al acestor arderi necontrolate, calitatea aerului ar fi mult, mult mai bună”, a mai spus ministrul interimar al Mediului.

Oficialul a arătat că Primăria Municipiului București a implementat, până în acest moment, doar 40% din măsurile asumate pentru reducerea poluării.

„Planul integrat de calitate a aerului din București are 20 de măsuri, dintre care 6 ar fi trebuit să fie deja implementate, dar nici nu s-au apucat de ele. Comisarii de mediu au evaluat că doar 40% din tot ce și-a asumat Primăria ca măsuri pentru reducerea poluării din București au fost operaționalizate și implementate. Nu avem modernizarea centralelor de cvartal, nu avem modernizarea infrastructurii rutiere, nu avem transport public modern, prietenos cu mediul, nu avem suprafețe verzi din ce în ce mai mari”, a arătat Costel Alexe.

Poluarea ajunge în CSAT

Alexe a anunțat că a trimis o scrisoare privind discutarea problemei poluării în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

„Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a făcut o scrisoare către CSAT pentru a include dincolo de managementul pădurilor şi starea pădurilor şi calitatea aerului pe agenda CSAT. Doamna Firea în loc să facă scrisori ar fi trebuit să îşi citească planul integrat de calitate a aerului şi să îl implementeze pentru că are şi resurse financiare, are putere, trebuie doar să vrea şi să poată”, a afirmat Costel Alexe.

Ministrul interimar al Mediului a susținut că de vină pentru situația din prezent este primarul general Gabriela Firea.

„Astăzi doamna Firea spune că Ministerul Mediului ştie cine este cel care a provocat poluarea e duminică spre luni. Da, aşa cum Ministerul Mediului a afirmat şi în ianuarie şi în februarie şi în martie, cel care a eşuat în ceea ce priveşte calitatea aerului din Bucureşti este primăria Capitalei şi doamna primar Firea pentru că dacă ar fi implementat toate acele măsuri pe care şi le-a asumat în şedinţa de Consiliu general nu am fi avut poluarea nici de luna trecută nici de acum două luni şi evident nu am fi avut aceste valori din ce în ce mai mari în ultimii 3-4 ani de zile”, a conchis Alexe.

Aceste măsuri vin în contextul în care ministrul Costel Alexe anunța, luni, că toate stațiile pe care le deține Ministerul Mediului au înregistrat duminică noaptea depășiri ale nivelului maxim admis de poluare în Capitală.

Ca urmare a acestor valori, Costel Alexe a solicitat, miercuri, Gărzii Naționale de Mediu să îl demită pe comisarul șef pe București, deoarece acesta nu s-a implicat eficient în problemele de mediu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG