Linkuri accesibilitate

Pasajul Doamna Ghica, deschis circulației după patru ani. Proiectul, preluat de primarul general Nicușor Dan în urmă cu un an și jumătate


Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat joi deschiderea circulaţiei rutiere la Pasajul Doamna Ghica, a cărui construcție a început în mandatul predecesoarei sale, Gabriela Firea.

„E un calendar pe care ni l-am asumat acum un an şi jumătate şi pe care l-am respectat. În calendar am spus că dăm drumul înainte de începerea şcolii. Ne-am ţinut de cuvânt. Asta înseamnă, exact ca şi la tramvaie, exact ca lucrările pe termoficare, că atunci când primăria este serioasă şi plăteşte, există în România firme serioase care se ţin de cuvânt”, a declarat joi primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, la deschiderea Podului Doamna Ghica.

El a precizat că acesta e parte dintr-un complex de lucrări de infrastructură și că utilitatea lui „se va vedea când o să avem întreg inelul median.

Alianța PNL-USR-PMP a funcționat la Capitală

„Podul Doamna Ghica e parte, și marea lui utilitate se va vedea când o să avem întreg inelul median, e parte din alte lucrări de infrastructură pe care le facem, cele mai importante din această perioadă fiind modernizarea liniilor de tramvai şi am semnat raportul Comisiei de atribuire pentru şase din cele 11 pentru care s-au depus oferte. Suntem într-o fază avansată cu înnoirea flote, 100 de autobuze electrice, 100 de troleibuze în plus faţă de cele 100 de tramvaie. Toate astea pentru a aduce, ceea ce fac oraşele occidentale de mult timp, a încuraja oamenii să folosească transportul în comun”, a declarat primarul general jurnaliștilor chiar pe podul Doamna Ghica.

El a mulțumit majorității PNL-USR-PMP din Consiliul General al Capitalei, „care a alocat bani, până la urmă”, Primăriei Sectorului 2, Radu Nicolae Mihaiu, „care a contribuit substanțial” și locuitorilor care „au suportat o aventură dar, în cele din urmă, o treabă serioasă”.

Pasajul are câte două benzi de circulație pe fiecare sens de câte 3.5 metri și o bandă de încadrare de un metru.

Lungimea pasajului este de 216 metri, iar rampele de acces au lungimi de cate 96 de metri.

La proiectare, a fost luată în calcul și posibilitatea amenajării a două linii de tramvai, care ar putea fi amenajate în axul podului separate de carosabil prin borduri prefabricate.

Contractul a fost semnat în mai 2019 de fostul primar general, Gabriela Firea, cu Trustul de Clădiri Metropolitane București. Lucrările, care au început în octombrie 2019, presupuneau construirea unui pasaj suprateran peste Șoseaua Colentina, în valoare de 28 de milioane de euro.

„Contractul presupune proiectarea, care va dura 3 luni de zile și execuția lucrărilor, estimată la 12 luni. Conform studiului de fezabilitate realizat de Compania Municipală Dezvoltare Durabilă București S.A., pasajul va avea câte 2 benzi pe sens", declara la momentul semnării contractului Gabriela Firea.

Pasajul a fost construit pentru fluidizarea traficului în zona Doamna Ghica și reducerea prafului și a noxelor în zonă, declarau reprezentanții municipalității de la acea vreme.

„Avantajele realizării acestui proiect sunt incontestabile: se vor elimina blocajele de trafic din zonă, va crește viteza de circulație și accesibilitatea zonei, se va reduce rata accidentelor prin adoptarea unor măsuri de siguranță, realizarea pasajului având impact și asupra mediului prin reducerea prafului, zgomotului, noxelor, preluarea şi descărcarea apelor pluviale.”

Valoarea totală a lucrărilor de proiectare și execuție este de peste 110milioane de lei, fără TVA.

Gabriela Firea: Putea fi gata de acum trei ani dacă primarul general nu se încăpățâna

Fostul primar PSD al Capitalei, Gabriela Firea, spune că pasajul ar fi putut fi terminat în urmă cu trei ani „dacă primarul general nu se încăpățâna”. Ea a susținut că ar fi lăsat lucrările pasajului, la predarea mandatului, într-un stadiu de execuție de peste 70%, care ar fi fost executat în doar opt luni.

„Am lăsat pasajul la un stadiu de peste 70%, executat în doar 8 luni! A fost nevoie de 3 ani grei pentru restul! Nu e motiv de laudă că se deschide circulația abia acum. Bucureștenii au fost pedepsiți din răzbunare politică. Pasajul Doamna Ghica este al bucureștenilor! Construit pe banii lor și pe răbdarea șoferilor, întinsă la limită! Lucrările sunt pentru oameni, nu ale politicienilor ajunși primari prin minciuni și furt! Au fost bani pentru continuarea lucrărilor, dar un an după alegeri șantierul a fost abandonat și nu s-a văzut picior de muncitor. Mă bucur că se termină chinul oamenilor prelungit cu 3 ani din ambiția primarului Nicușor Dan de a demonstra că a fost greșit tot ce s-a făcut în Administrația Firea. Simpla dovadă că lucrurile au fost făcute cu seriozitate este deschiderea circulației. Dacă erau greșeli, pasajul nu se mai construia”, a scris pe Facebook fostul primar general Gabriela Firea.

Ea spune că lucrările au fost întârziate pentru că actualul primar general s-ar fi „încăpățânat să caute nereguli și lipsuri închipuite”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG