Linkuri accesibilitate

Primele amenințări ale USR pentru Guvernul Orban. O senatoare propune retragerea sprijinului politic


Dan Barna, președinte USR
Dan Barna, președinte USR

Senatoarea Florina Presadă va cere acest lucru retragerea sprijinului în Comitetului Politic al USR dacă, în cursul acestei săptămâni, Guvernul Orban nu ia măsuri ”pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi şi asupra OUG pentru eliminarea pensiilor speciale din Codul administrativ”.

”Avem un acord cu PNL iar pe aceste două chestiuni nu am văzut nimic concret până acum. Timpul trece iar în curând va fi prea târziu: pensiile speciale pentru primari intră în vigoare de la 1 ianuarie 2020, iar comunităţile locale au nevoie de primari aleşi în două tururi, nu de baroni locali”, a scris Florina Presadă.

Acordul semnat cu PNL pentru susținerea guvernului Orban, conține peste 20 de cerințe ale USR, inclusiv cea referitoare la revenirea alegerii primarilor și a președinților de consilii județene prin vot în 2 tururi de scrutin.

Dan Barna, președintele USR, a avut între timp mai multe întâlniri cu premierul Ludovic Orban, de fiecare dată declarând că subiectul alegerilor locale în două tururi de scrutin a fost discutat.

Subiectul revenirii la alegerea primarilor în două tururi nu este singurul care tensionează relațiile USR-PNL. La ultima întâlnire Barna-Orban, de joia trecută, liderul USR i-a transmis și că USR "ține foarte mult" ca principiul dezbaterii bugetului de stat pe anul 2012 în comisii și în plenul Parlamentului să fie respectat.

Am spus foarte clar premierului Orban că poziţia USR este aceea că bugetul trebuie dezbătut în Parlament. Ideea aceasta de eventuală angajare a răspunderii este una care ar deschide un precedent foarte periculos, nu neapărat referitor la prezentul Guvern, dar orice Guvern viitor va putea să evite dezbaterea în Parlament a celei mai importante legi. Pentru că, dacă vorbim de dezvoltarea României și de cum funcţionează această ţară, bugetul este de departe cea mai importantă lege”, a afirmat Barna.

Ludovic Orban a insistat, duminică seara, cu varianta asumării răspunderii pe legea bugetului pentru anul 2020, dacă vede că în Parlament lucrurile sunt tergiversate. PSD a avertizat că va ataca la CCR, dacă Orban ocolește Parlamentul.

De altfel, PSD, împreună cu UDMR, s-a poziționat constat împotriva revenirii la alegerea primarilor în două tururi, anunțând și inițierea unei moțiuni de cenzură dacă Guvernul Orban va lua o astfel de măsură.

Dan Barna, contestat în USR

În interiorul USR, Dan Barna se află într-un proces de contestare a sa în fruntea partidului, după ce o membră a USR Ilfov, Olimpia Ardelean, a fost exclusă.

Senatoarea Florina Presadă este unul dintre contestatarii lui Barna, numele ei regăsindu-se pe lista inițială a protestului. În prezent, sunt peste 600 de contestatari, iar în grupurile de discuții interne se cere organizarea unui Congres în USR pentru alegerea unei noi conduceri.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG