Linkuri accesibilitate

Primele doze de vaccin anti-COVID-19 ajung în România pe 26 decembrie


Prima tranșă de 10.000 de vaccinuri anti-COVID-19 ajunge în România pe 26 decembrie, potrivit Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a omologat luni vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech și astfel a deschis drumul pentru începerea vaccinărilor în statele membre UE.

Marți a avut loc o întâlnire a Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), prezidată de premierul interimar al României, Nicolae Ciucă.

A fost analizat, în detaliu, stadiul pregătirii pentru declanșarea efectivă a campaniei de vaccinare odată cu distribuția, în România, a primei tranșe de vaccinuri, de 10.000 de doze în data de 26 decembrie. În acest context, Premierul a declarat că, pentru protejarea noastră, a tuturor, este benefică respectarea măsurilor igienico-sanitare și a tuturor recomandărilor de natură medicală formulate de experții în sănătate publică, deoarece ”, anunță CNCAV, citat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, au fost discutate aspecte concrete privind armonizarea la nivel național și local, asigurarea siguranței distribuției, transportului și a vaccinării propriu-zise, precum și privind informarea corectă a publicului în legătură cu acest demers.

Președintele Klaus Iohannis a anunța săptămâna trecută că primele doze de vaccin ar putea ajunge în România între Crăciun și Anul Nou, dar că va fi vorba de o tranșă simbolică, de 10.000 de doze.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, spunea recent că BioNTech și Pfizer vor trimite 10.000 de doze de vaccin, cu care pot fi vaccinați 5.000 de angajați ai spitalelor, în două tranșe de imunizare. Planul este ca primele inoculări să se facă din 27 decembrie.

„Este o tranșă simbolică, dacă vreți, care va fi distribuită în aceeași zi în toate cele 27 de țări membre ale UE, care fac parte din contractul încheiat de CE, însă din ianuarie vor fi livrate celelalte doze, atât cele din decembrie, cât și cele din ianuarie. Pentru ianuarie ar trebui să primim, după noul calendar de livrare, circa 600.000 de doze, care ajung pentru vaccinarea unui număr estimat de 300.000 de persoane. Ulterior, această cantitate crește de la o lună la alta”, spunea Gheorghiță.

XS
SM
MD
LG