Statele europene vor începe în următoarele zile campania de vaccinare împotriva Covid-19 după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a omologat luni vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech.
Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene (Germania, Franța, Austria, Italia, dar și România) plănuiesc să înceapă vaccinarea din 27 decembrie pentru a putea recupera din întârzierea față de Marea Britanie sau Statele Unite unde campaniile de vaccinare sunt în plină desfășurare. Statele Unite chiar au început vaccinarea cu un al doilea vaccin, cel produs de compania Moderna.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, spunea recent că BioNTech și Pfizer vor trimite 10.000 de doze de vaccin, cu care pot fi vaccinați 5.000 de angajați ai spitalelor, în două tranșe de imunizare. Planul este ca primele inoculări să se facă din 27 decembrie.
„Este o tranșă simbolică, dacă vreți, care va fi distribuită în aceeași zi în toate cele 27 de țări membre ale UE, care fac parte din contractul încheiat de CE, însă din ianuarie vor fi livrate celelalte doze, atât cele din decembrie, cât și cele din ianuarie. Pentru ianuarie ar trebui să primim, după noul calendar de livrare, circa 600.000 de doze, care ajung pentru vaccinarea unui număr estimat de 300.000 de persoane. Ulterior, această cantitate crește de la o lună la alta”, spunea Gheorghiță.
Ce planuri au statele europene:
- Germania va începe campania de vaccinare din 27 decembrie cu centrele pentru bătrâni.
- Italia va primi 1,83 de milioane de doze de la Pfizer, iar primele inoculări vor fi făcute din 27 decembrie în rândul cadrelor medicale.
- Franța a anunțat că va începe campania din 27 decembrie cu cele mai vulnerabile categorii din societate, precum bătrânii.
- Austria, Spania și Bulgaria vor demara campania tot pe 27 decembrie
- Ungaria va începe pe 27 sau 27 decembrie, potrivit premierului Viktor Orban, iar în prima fază va vaccina 35.000 de persoane.
- Olanda a anunțat însă că va începe abia din 8 ianuarie, optând pentru „un plan atent, sigur și responsabil"
- Elveția, state ce nu e membru UE, a aprobat și ea vaccinul și va începe din această săptămână cu persoanele vulnerabile, pentru a extinde din 4 ianuarie pentru toți cei care doresc să fac vaccinul.
Vaccinul Pfizer-BioNTech a dovedit o eficiență de 95% în faza finală de testare clinică.
Vaccinul Pfizer/BioNTech este cel care a ajuns cel mai rapid de stadiul la concept la cel de realitate, fiind necesare doar 10 luni pentru a parcurge etapele de dezvoltare care în mod normal s-ar întinde pe un deceniu.