Linkuri accesibilitate

Ministrul Finanțelor, plătit cu 5.000 de euro pentru propagandă pro-China


Adrian Câciu, ministrul de Finanțe propus de PSD, a fost plătit, în trecut, pentru articole în care promova interesele firmei Huawei.
Adrian Câciu, ministrul de Finanțe propus de PSD, a fost plătit, în trecut, pentru articole în care promova interesele firmei Huawei.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a primit în trecut 25.000 de lei pentru articole în care a promovat compania de tehnologie chineză Huawei. Câciu este, în virtutatea funcției, membru al Consiliului Superior de Apărare a Țării.

Adrian Câciu a justificat propaganda pro-chineză ca pe un simplu contract comercial. Ministrul de Finanțe a spus, într-o intervenție televizată, că articolele plătite pe care le-a publicat în trecut nu au favorizat compania chineză, ci mai degrabă „un anumit principiu”.

„Nici anul acesta nu am reușit să avem licitație 5G. Nu contează cine ar câștiga, ci ideea de bază este pierderea de competitivitate”, a spus Adrian Câciu.

Dezvăluirea privind articolele de presă în care actualul ministru de Finanțe a susținut interesele Huawei în România a fost realizată de G4 Media și a plecat de la o mențiune pe care Adrian Câciu însuși a făcut-o în declarația sa de avere.

Potrivit documentului, demnitarul a primit în 2020 suma de 25.700 de lei de la o companie de publicitate. Banii sunt trecuți în declarația ministrului la categoria „contracte drepturi de autor” și ar fi provenit, în fapt, de la compania chineză, care în acel an derula o amplă acțiune de lobby în România.

Contextul era unul delicat: Huawei dorea să participe la licitația pentru implementarea tehnologiei 5G în România, ceea ce ridica probleme de securitate națională, dată fiind apropierea companiei de Partidul Comunist din China.

Ce scria Adrian Câciu

Jurnaliștii au descoperit articole și interviuri publicate de Adrian Câciu în 2020 în care acesta a luat explicit apărarea Huawei.

Unul dintre articole a fost marcat ca fiind plătit și a fost publicat pe platformele Wall-street.ro și Financial Intelligence pe 17 septembrie 2020.

„Proiect editorial susținut de Huawei”, era eticheta pusă acelui articol, în care Adrian Câciu critica România pentru că a semnat un Memorandum 5G cu SUA.

Câciu era nemulțumit și de proiectul ce avea să devină lege - privind limitarea accesului Huawei la licitația 5G - despre care spunea că „este ceva absurd, este o încălcare flagrantă a oricăror principii ale pieței libere și a comerțului internațional, iar riscurile de sancțiuni economice sunt majore.”

„Care pot fi efectele economice ale eliminării din piața de telecomunicații a unei mărci ca Huawei sau a oricărei mărci importante din punctul de vedere al prezenței pe piață? Efectele sunt dramatice și încalcă principiile liberei concurențe”, mai scria Adrian Câciu.

Adrian Câciu spune că nu i se pare nimic greșit în a fi plătit pentru a promova un articol publicitar.
Adrian Câciu spune că nu i se pare nimic greșit în a fi plătit pentru a promova un articol publicitar.

Proiectul de lege invocat atunci de actualul demnitar avea să fie adoptat în 2021. Potrivit acestuia, „furnizorii de comunicaţii pot utiliza în reţelele 5G numai tehnologii, echipamente şi programe software de la producători autorizaţi în prealabil prin decizie a premierului, pe baza avizului CSAT”.

Tot în 2020, Adrian Câciu a publicat două materiale similare pe DCNews.ro și Ziarul Financiar. „Preocuparea nu trebuie să fie cine furnizează tehnologie, ci care este efectul și cum este susţinută tranziția la economia digitală”, arată într-unul dintre acestea.

Semnificația lobby-ului făcut de ministrul de Finanțe

Adrian Câciu a devenit ministru de Finanțe în decembrie 2021, fiind propunerea social-democraților.

Nominalizarea a fost criticată de opoziție, care a atras atenția asupra CV-ului „subțire” al acestuia. Potrivit documentului public, Câciu a deținut mai multe funcții publice din 2001 până în prezent, de la șef al corpului de control la Agenția Domeniilor Statului, la consilier personal al primarului din Buzău.

Anterior activității din sectorul bugetar, nu sunt informații publice privind activitatea actualului ministru.

Funcția de ministru al Finanțelor îi conferă dreptul lui Adrian Câciu de a participa la ședintele Consiliului Suprem de Apărare a Țării. CSAT este o instituție fundamentală pentru securitatea României și are ultimul cuvânt inclusiv în ceea ce privește companiile care au dreptul să folosească tehnologia 5G pe teritoriul României, la care râvnește Huawei.

Pârvulescu: Problema este că a încercat să influențeze societatea în favoarea Chinei

Analistul politic Cristian Pârvulescu e de părere că tocmai din acest motiv dezvăluirea privind pozițiile publice pro-Huawei ale lui Adrian Câciu sunt extrem de grave.

„Sunt foarte bine cunoscute problemele pe care Huawei le-a creat partenerilor atlantici ai României, atât în Uniunea Europeană, cât și în SUA și Canada. Huawei are o politică agresivă, există o evidență clară a intereselor Chinei de a folosi această companie pentru a crea controlul asupra comunicării, și nu numai, în țările democratice.”

„Există un risc mai mult decât ipotetic ca aceste influențe să se transforme într-o presiune iliberală asupra societăților democratice. Faptul că a făcut în mod asumat publicitate unei asemenea firme, are o semnificație politică, nu doar comercială”, a precizat pentru Europa Liberă Cristian Pârvulescu.

Acesta consideră că principala problemă nu e faptul că Adrian Câciu a primit bani pentru a promova o companie, ci că a încercat să influențeze opinia publică românească în favoarea Chinei.

Acest fapt ar trebui, crede politologul, să ducă la o reexaminare „serioasă” de către PSD, care a promis că miniștrii pe care îi propune sunt pro-democratici și pro-occidentali.

Efectul extern

Dezvăluirea ar putea avea reverberații și în marile cancelarii ale lumii, crede Cristian Pârvulescu. Acesta consideră că o informație precum aceasta nu scapă neobservată pe plan internațional, mai ales în Canada și SUA, care au relații extrem de tensionate cu China.

„Odată ce a fost publicată, (informația) intră în știrile monitorizate de ambasadele de la București și trimisă în cancelariile respective. Va intra în zona de interes. Se vorbește deja de ieșirea României din zona țărilor liberale, încheierea acestei paranteze liberale a României și transformarea sa într-o țară iliberală. O astfel de știre nu face decât să alimenteze și mai mult această temere.”

Europa Liberă a solicitat puncte de vedere înainte de publicarea acestui text atât de la ministrul Adrian Câciu, cât și de la compania Huawei.

Până la redactarea materialului nu am primit un răspuns.

Secretar de stat, fost consultant al unei companii chineze

Ministrul Finanțelor nu este singurul oficial din Guvernul României cu legături formale cu companii chineze.

Marți, 4 ianuarie, 12 secretari și un subsecretar de stat au fost numiți în funcție în diverse ministere ale cabinetului Ciucă. Printre aceștia se numără și Bogdan-Stelian Mîndrescu, care a devenit secretar de stat la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, condus de Sorin Grindeanu.

Mîndrescu a ocupat mai multe funcții publice în cariera sa, printre care și la Compania de Aeroporturi, unde, în 2018, a demisionat în urma unor nereguli descoperite de Corpul de Control al premierului, scrie Adevărul.

Potrivit CV-ului său, între decembrie 2014 și decembrie 2015, Mîndrescu a fost consultant al Inspur Shadong Group Co Ltd China, companie de tehnologie chineză a cărei activitatea a fost interzisă în 2020 în SUA, după ce Departamentul de Stat a inclus-o pe lista celor care ar avea legături cu Partidul Comunist Chinez.

Bogdan Stelian Mîndrescu și-a descris activitatea de la Inspur și-a descris munca în felul următor: „consiliere financiară în vederea deschiderii unei companii locale, subsidiară a companiei mama, întocmirea unui business plan și a unui studiu de piață și alte analize cerute de companie, asigurarea demersurilor necesare din punct de vedere administrativ și logistic în vederea deschiderii unei subsidiare a companiei la nivel local”.

La finele anului 2015, Mîndrescu a devenit director de cabinet al ministrului Transporturilor de atunci, Răzvan Cuc.

În declarație de avere publicată la preluarea acelui mandat, la capitolul venituri, Mîndrescu a trecut doar suma de 30.000 de lei, bani obținuți la categoria „venituri de activități independente”, prin intermediul propriei PFA.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG