Linkuri accesibilitate

Medicii de familie și din policlinici protestează: România are creștere economică, dar primim mai puțini bani


Protest organizat de mai mulți medici de familie în fața Policlinicii Vitan, în Bucuresti, 15 ianuarie 2024.
Protest organizat de mai mulți medici de familie în fața Policlinicii Vitan, în Bucuresti, 15 ianuarie 2024.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor din Ambulator spune că este pentru prima dată când scade valoarea punctului de serviciu, în condiţiile în care România susţine că are creştere economică. Marți, au fost proteste în fața a două policlinici din București, iar miercuri, încă unul în fața CNAS.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor din Ambulator, medicul Cosmin Alexandrescu, a explicat că scăderea punctului de serviciu pentru medicii de familie şi cei din ambulator de la 4,5 la 3,3 lei, începând de anul acesta, este lipsită de logică.

„Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru şi nu văd justificarea în condiţiile în care România susţine că are o creştere economică”, a declarat medicul Cosmin Alexandrescu, marți seară la Medika TV, potrivit News.ro.

„Dacă ai o creştere economică şi în același timp eşti pe penultimul loc în UE din punctul de vedere al alocărilor bugetare pentru sănătate, cum îţi permiţi să scazi finanţarea la sănătate? Probabil că ne dorim ultimul loc, care să nu fie concurat de nimeni”, a adăugat el.

Din această cauză, medicii de familie și de la două ambulatorii din București au protestat marți pentru a doua zi la rând.

Zeci de medici au ieșit să protesteze în fața policlinicilor Titan și Apaca din București, nemulțumiți de tarifele decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), conform Hotnews.

Ei spun că, în 2024, CNAS urmează să le deconteze 35 de lei brut pentru o consultație, în timp ce, într-o clinică privată, prețul unei consultații ajunge la 200-300 de lei.

Medicii de familie și cei de ambulator spun că vor protesta, miercuri, pentru a treia zi consecutiv, de această dată în fața sediului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, începând cu ora 12:00.

Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, medicul Cătălina Poiană, a declarat că joi vor fi negocieri la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Ea a spus că nu este de acord ca fondurile să fie luate de la alte specializări medicale şi să fie date către medicii de familie şi cei din ambulatorii.

„Sistemul de sănătate românesc are nevoie de întărirea medicinei de ambulatoriu şi medicinei de familie (...) pentru că astfel scade presiunea pe spitale”, a spus Cătălina Poiană, potrivit News.ro.

Medic: Un act de profundă inconştienţă

Preşedintele Asociaţiei Medicilor din Ambulator, medicul Cosmin Alexandrescu, a mai declarat că medicii de familie şi cei din ambulator - cu peste 20 de specialităţi medicale - sunt cei care reduc presiunea internărilor în spitale.

„Pentru a putea reduce aceste internări, care sunt mai costisitoare, nu ai altă cale decât oprirea pacientului la nivelul medicului de familie, respectiv al ambulatoriului de specialitate”, a menționat președintele Asociaţiei Medicilor din Ambulator.

El a explicat că traseul este următorul: pacientul merge prima dată la medicul de familie, iar dacă competențele acestuia sunt depășite de problemele de sănătate, atunci are două căi: cazurile care nu sunt grave pot fi rezolvate în ambulatoriul de specialitate sau, dacă sunt situații grave, pacientul merge la spital.

În plus, preşedintele Asociaţiei Medicilor din Ambulator a precizat că există şi un deficit foarte mare de medici din acest domeniu.

„Necesarul de medici în ambulatoriul de specialitate este de 20.000, din care sunt ocupate doar 11.000, deci aproape jumătate din necesar lipseşte, să reduci şi mai mult finanţarea înseamnă un act de profundă inconştienţă şi care nu se justifică logic, medical, financiar prin nimic”, a spus Alexandrescu.

„Este o măsură voluntară lipsită de orice viziune strategică pentru sistemul de sănătate, care trebuie cât mai grabnic corectată”, a menționat el.

Medicul a atras atenţia că, dacă lucrurile nu se vor schimba, pacienţii vor fi nevoiţi să plătească serviciile medicale, deoarece actele adiţionale semnate cu furnizorii serviciilor de sănătate expiră pe 31 ianuarie la nivel național.

Valoarea punctului de serviciu în 2024

Medici de familie:

  • 7,7 lei - valoarea punctului per capita (era 12 lei în 2023);
  • 6,2 lei - valoarea punctului pe serviciu medical pentru medicii de familie (era 8 lei în 2023);


Medici din ambulatorii:

  • 3,3 lei - valoarea punctului pe serviciu medical (era 4,5 lei în 2023).

Critici din coaliție împotriva ministrului Rafila

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc l-a criticat marți pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, de la PSD.

Rafila declarase anterior că nu are nicio atribuţie în soluţionarea revendicărilor medicilor de familie şi ale medicilor din ambulatoriu.

„Mai are un pic şi ne spune că e de datoria ministrului Agriculturii sau a ministrului Apărării să se întâlnească cu reprezentanţii cadrelor medicale şi să închidă această criză care pune în pericol sănătatea oamenilor. Această fugă perpetuă de responsabilitate şi tendinţa de a evita orice decizie angajantă creează haos în sistem”, a declarat Pauliuc.

Ea a mai spus că nu este prima oară când se întâmplă acest lucru, pentru că anul trecut au fost ocolite normele de aplicare pentru Planul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG