Linkuri accesibilitate

Cine este Adrian Solomon, ales la șefia PSD Vaslui după ce Dumitru Buzatu a fost prins cu mita în portbagaj


Deputatul Adrian Solomon, la tribuna Parlamentului.
Deputatul Adrian Solomon, la tribuna Parlamentului.

Adrian Solomon a fost ales vineri la conducerea filialei vasluiene a Partidului Social Democrat (PSD) după ce predecesorul său, Dumitru Buzatu, a fost prins de procurorii anticorupție cu peste un milion de lei mită în portbagaj. 

Premierul Marcel Ciolacu, președinte al PSD, prezent vineri la Conferinţa judeţeană extraordinară a PSD Vaslui, la care Adrian Solomon a fost ales lider al filialei, a vorbit despre „greșeala mare, nepermisă” a lui Buzatu, prins cu mita în portbagaj.

El a spus că se bucură de „atmosfera” pe care o găsește de fiecare dată la filiala vasluiană a partidului.

„Am găsit-o data trecută (când președinte era Dumitru Buzatu - n.r.), o găsesc şi de această dată. După ce toată lumea spunea că e o organizaţie îngenuncheată, am găsit o organizaţie şi mai determinată, şi mai închegată, care ştie să piardă, să câştige, dar mai ştie să meargă înainte”, a spus Marcel Ciolacu.

PSD și interconectarea umană

El a invocat „interconectarea umană” existentă în PSD, despre care a spus că este nu doar cel mai mare partid din România, dar și „cel mai relevant”.

„PSD nu este un partid simplu, este un spirit”, spune liderul PSD, „la fel cum există echipe de fotbal şi echipe de fotbal cu spirit şi vocaţie şi a adunat mereu cei mai buni oameni.”

„Noi a trebuit să venim mereu cu soluţii, cu programe, cu cei mai buni specialişti şi să încercăm să dezvoltăm România”, susține Marcel Ciolacu.

Doi din președinții PSD, Adrian Năstase și Liviu Dragnea, au făcut închisoare pentru corupție.

De asemenea, Ion Iliescu, președintele țării emanat de fostul Front al Salvării Naționale, devenit Partidul Democrației Sociale din România și apoi Partidul Social Democrat, este judecat pentru crime împotriva umanității în dosarul Revoluției din 1989 și anchetat în cel al mineriadei din 1990.

Joi, procurorul general Alex Florenţa i-a cerut președintelui Klaus Iohannis avizul pentru urmărirea penală a lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990, după ce în 2019 Înalta Curte de Casație și Justiție a decis reluarea de la zero a dosarului în care Ion Iliescu fusese acuzat de infracțiuni contra umanității.

Ion Iliescu este cercetat pentru aducerea la București a minerilor din Valea Jiului, care, conduși de foști securiști, au bătut și omorât oameni pe străzile Capitalei la mineriada din 1990.

În primul dosar, retrimis de instanță la parchet, procurorii au spus că în acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, ale SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării. În iunie 1990, forțele Ministerului de Interne erau preponderent constituite din cadre ale fostei poliții politice comuniste, instituțiile statului neavând când să se curețe de forțele sale de represiune.

Iliescu, acum în vârstă de 94 de ani, a condus România în trei mandate după decembrie 1989 și s-a impus ca lider al Revoluției din 1989 în baza unei teze false, răspândite de televiziunea de stat, în baza căreia pretindea că revoluționarii sunt în pericol din cauza teroriștilor.

Existența lor nu fost dovedită niciodată, în schimb la Revoluția din 1989 au murit 1.116 oamei și au fost răniți alți 4.089.

Iliescu a fost președinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale (structura care a preluat puterea după 1989) între 22 decembrie 1989-1992, apoi ca președinte ales al României între anii 1992-1996 și 2000-2004.

La mineriada din 13-15 iunie 1990 au murit împușcați patru oameni și au fost răniți 1.388.

Președintele de atunci, Ion Iliescu, a chemat minerii din Valea Jiului, cărora le-a și mulțumit public ulterior, pentru „simțul civic” pe care, spunea el, l-au dovedit oamenii din subteran.

Minerii au fost chemați la București chiar de Ion Iliescu ca să înăbușe demonstrațiile împotriva guvernului, condus la acea vreme de Frontul Salvării Naţionale, şi împotriva sa.

Protestele au fost reprimate cu violență, cu ajutorul minerilor folosiți ca masă de manevră și coordonați de liderul lor de la acea vreme, Miron Cozma.

Urmaș al acestor lideri de partid și inspiratori ai puterii social-democrate în România, Marcel Ciolacu, fost patron al unei covrigării din Piața Centrală din Buzău, unde se vând și gogoși, a vorbit vineri în termeni care omagiază excelența și supremația valorii în structurile de conducere ale Partidului Social Democrat.

Despre fostul lider PSD de la Vaslui, prins cu peste un milion de lei mită în portbagaj, a spus că a făcut „o greşeală mare, nepermisă şi a pus pe toată lumea într-o situaţie complicată”, fără să critice explicit actul de corupție pentru care Buzatu a fost trimis în judecată.

Cine este Adrian Solomon, succesorul lui Buzatu?

Adrian Solomon este parlamentarul care a profitat de modificările la legea Educației ca să introducă un amendament în baza căruia ar fi trebuit interzisă educația sexuală în școli.

România este țara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană.

România avea, în anul 2021, cel mai mare număr de mame minore din Uniunea Europeană, respectiv 8.024, potrivit datelor făcute publice de Institutul Naţional de Statistică.

O treime dintre mamele minore din Uniunea Europeană erau în România. Dintre acestea, cele mai multe, 3.446 aveau 17 ani, 2.424 – 16 ani, 1.409 – 15 ani şi 745 – între 10 şi 14 ani.

În 2022, peste 7.000 de tinere cu vârsta sub 18 ani au devenit mame.

În urmă cu patru ani, Solomon spunea despre actualii parteneri de guvernare și de alianță electorală că fac parte dintr-un „guvern fascist în devenire”.

În iulie 2020, în plină pandemie de Covid, Solomon a declanșat un scandal într-un fast-food din Centrul Vechi al Capitalei pentru că a refuzat să poarte mască de protecție, așa cum impunea legea.

Într-un final, Adrian Solomon și colegul său, Irinel Stativă, alt parlamentar de la PSD, au fost amendați după un conflict și cu polițiștii chemați de personalul șaormeriei.

Pe înregistrarea video obținută de Digi 24 se vede cum deputatul PSD Adrian Solomon intră în local fără mască și începe să se certe cu casierul: „Băi Mustafa (...) ești în România aicea (...) Alo, Mustafa! Arată-mi că ai voie să muncești aici! (...) Băi, panaramă!”

După ce apar polițiștii, Solomon se ceartă și cu polițistul care îl roagă să poarte mască: „Dacă el mă ia pe mine cu masca, tu îl iei pe el cu cartea verde? Nu te interesează dacă ăsta are dreptul la muncă în România, dar eu să port mască, da? Nu te interesează dacă are dreptul să muncească în România, dar eu când comand o șaorma în România, îmi iei buletinul, nu ți-e rușine?”

În iulie 2022, Solomon a susținut supraimpozitarea contractelor part-time.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG