PSD a transmis că va respinge, la votul care va fi dat miercuri în Camera Deputaților, ordonanța de urgență care prevedea amânarea până la 1 august a prevederii care stabilea dublarea alocațiilor.
„PSD va vota creşterea imediată a alocaţiilor pentru copii. Parlamentarii PSD vor respinge astăzi în Camera Deputaţilor ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul Orban a amânat până la 1 august dublarea alocaţiilor. Copiii nu au nicio vină! Drepturile lor legale trebuie respectate şi acordate, aşa cum spune legea, nu tergiversate politic, pentru interesele cinic-electorale ale PNL. De aceea, PSD va respinge categoric amânarea dublării alocaţiilor de către un Guvern liberal sfidător care a refuzat să aloce resursele cuvenite", menţionează PSD într-un comunicat de presă citat de Agerpres.
Social-democraţii adaugă că sunt bani pentru această dublare a alocaţiilor.
„Dublarea alocaţiilor copiilor nu va fi o povară, cum încearcă să inducă PNL în opinia publică, ci un stimul economic! Banii în plus vor fi cheltuiţi pe bunuri şi servicii necesare copiilor, vor determina, cu certitudine, creşterea consumului şi, pe cale de consecinţă, a producţiei şi se vor reîntoarce la stat prin venituri mai consistente din taxe şi impozite. Vor contribui astfel la repornirea economiei ţării, grav afectată de criza COVID-19 şi de lipsa măsurilor de sprijin coerent şi consistent din partea Guvernului PNL. Mai puţini bani în buzunarul clientei PNL şi mai mulţi bani în buzunarele copiilor din România", se mai spune în comunicat.
În schimb, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a acuzat PSD că „fac totul pentru a prăbuși economia și a crea haos și panică" prin creșterea „cheltuielilor bugetare care nu au sursă de finanțare".
În luna decembrie a anului trecut, Camera Deputaților a dat vot decizional propunerii legislative de majorare a alocației pentru copii. Deputatul PSD Adrian Solomon, președinte al Comisiei de muncă, a fost cel care a introdus un amendament în urma căruia se majorează cuantumul alocației, după cum urmează: 600 de lei pentru copiii de până la 2 ani, aceeași sumă pentru copiii cu handicap de până la 3 ani, 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani și 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 14 ianuarie dar guvernul Orban a aprobat o ordonanță de urgență pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii până la 1 august, odată cu rectificarea bugetară.
Imediat după promulgarea legii, premierul Ludovic Orban a spus că nu sunt bani pentru această majorare.
„Noi suntem puşi într-o situaţie în care şi dacă am vrea nu am putea majora alocaţiile. Cel mai probabil, soluţia pe care vom merge este de a proroga termenul de intrare în vigoare a legii până când vom avea posibilitatea de a asigura resurse financiare în bugetul de stat", a explicat Ludovic Orban.
Ordonanţa de urgenţă pentru prorogarea, până la 1 august, a termenului pentru majorarea alocaţiilor pentru copii a fost adoptată în de guvern pe 16 ianuarie.