Linkuri accesibilitate

Putin amână referendumul care îi prelungește șederea la putere până în 2036 din cauza coronavirusului


Președintele Rusiei transmițând mesajul privind coronavirusul

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a amânat referendumul pentru modificarea Constituției, care urma să-i permită rămânerea la putere până în 2036, din cauza coronavirusului. Plebiscitul urma să aibă loc la 22 aprilie.

Putin a arătat că reprogramarea referendumului va avea loc în funcție de recomandările experților în sănătate. Referendumul urma să supună aprobării un pachet de amendamente la actuala Constituție, cel mai substanțial de la momentul adoptării, în urmă cu 27 de ani.

Intenția de modificare a Constituției a fost anunțată de Vladimit Putin în luna ianuarie, iar în următoarele săptămâni au apărut și instrumentele de modificare a legii fundamentale prin care Putin ar putea fi reales în 2024 și care să-i permită să rămână la putere până în 2036.

Liderul de la Kremlin a declarat că guvernul vrea să-i protejeze pe oameni, cu excepția celor care săptămâna următoare vor trebui să asigure magazine, farmacii și bănci deschise.„Sănătatea, viața și siguranța cetățenilor sunt o prioritate absolută pentru noi”, a spus Putin într-un mesaj televizat.

Anunțul a apărut după raportarea oficială a 658 infecții cu coronavirus în această țară, o creștere față de cele 495 anunțate cu o zi înainte. „Sunt 658 de cazuri în 55 de regiuni ale Rusiei, iar 29 de persoane s-au însănătoșit”, a anunțat vicepremierul de la Moscova, Tatiana Golikova.

Premierul rus, Mihail Mișustin, a ordonat guvernatorilor de provincii să asigure paturi în spitale pentru bolnavii de coronavirus.

Rusia, spre deosebire de alte țări, nu a cerut cetățenilor să rămână acasă. În mesajul de astăzi, Putin le-a cerut oamenilor să urmeze instrucțiunile medicilor și să se ajute unii pe alții.

„Toate măsurile care sunt luate vor avea efect dacă suntem uniți și înțelegători în situația dificilă pe care o traversăm”, a spus Putin, care a adăugat „Puterea unei societăți stă în solidaritatea de care dă dovadă”.

După actuala Constituție, Putin nu ar mai avea voie să candideze la încă un mandat de președinte. Modificările care urmau să fie supuse referendumului îi permiteau să mai ocupe prima funcție în stat de încă două mandate, fiecare de șase ani.Alte modificări urmează să acorde puteri sporite președintelui - într-o republică prezidențială - și să stabilească supremația legilor ruse în raport cu legislația internațională.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG