Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: Rusia nu are „niciun interes” să extindă războiul în Polonia sau țările baltice


Președintele Rusiei, Vladimir Putin, in timpul interviului acordat comentatorului politic american Tucker Carlson.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, in timpul interviului acordat comentatorului politic american Tucker Carlson.

Rusia nu are niciun interes să invadeze Polonia, Letonia sau alte țări NATO, a declarat președintele rus Vladimir Putin în interviul acordat comentatorului politic american Tucker Carlson. Liderul rus mai spune că e posibil un acord privind eliberarea ziaristului Evan Gershkovich, reținut în Rusia.

Comentatorul politic american de dreapta Tucker Carlson, care a realizat interviul de două ore pe 6 februarie și l-a difuzat pe site-ul său, l-a întrebat pe Putin dacă își poate imagina un scenariu în care Rusia trimite trupe în Polonia, scrie RFE/RL.

„Doar într-un singur caz, dacă Polonia atacă Rusia”, a răspuns Putin care a adăugat: "Nu avem niciun interes în Polonia, Letonia sau oriunde altundeva. De ce am face asta? Pur și simplu nu avem niciun interes. Este doar o amenințare neinspirată. Este absolut exclus.”

Putin a repetat în interviu că invazia neprovocată a Ucrainei este o bătălie defensivă pentru salvarea Rusiei și că a fost un răspuns la amenințarea extinderii NATO. El a susținut că, înainte de război, liderii ucraineni erau „sub control american complet” și au refuzat să asculte propunerile rusești de a evita războiul.

În ceea ce-l privește pe jurnalistul american de la Wall Street Journal, Vladimir Putin a declarat că oficialii ruși și americani discută cazul și că au făcut unele progrese. Președintele rus a sugerat că persoana pe care Moscova o dorește în schimbul lui Gershkovich este Vadim Krasikov, care a fost condamnat pentru uciderea în 2019 a unui disident cecen la Berlin.

„Nu există niciun tabu pentru a rezolva această problemă. Suntem dispuși să o rezolvăm, dar există anumiți termeni discutați prin canale speciale de servicii. Cred că se poate ajunge la un acord”, i-a spus președintele rus lui Tucker Carlson.

Carlson s-a confruntat cu critici pentru că l-a intervievat pe Putin atunci când guvernul său îi ține pe Gershkovich și pe un alt jurnalist american, Alsu Kurmașeva de la RFE/RL, în închisoare pentru acuzații legate de reportajele lor, pe care ambii le neagă vehement. Cazul lui Kurmașeva nu a fost menționat în interviu.

Unele estimări spun că aproximativ 1.000 de jurnaliști independenți din Rusia au fost forțați să fugă din țară, temându-se pentru siguranța lor din cauza legilor stricte de cenzură pe care Putin le-a pus în aplicare, care fac din acoperirea critică a războiului împotriva Ucrainei o infracțiune.

Tucker Carlson, fost prezentator al Fox News, și-a făcut un renume prin răspândirea teoriilor conspirației și a pus la îndoială sprijinul SUA pentru Ucraina în lupta sa împotriva trupelor rusești invadatoare. Interviul realizat de el cu președintele Rusiei este primul acordat de Vladimir Putin unei personalități media din occident de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

„Faptul că Putin este dispus să discute cu Tucker Carlson înseamnă acum că Putin caută o oportunitate de a influența politica internă americană și crede că Carlson va fi un canal util pentru mesajul său”, a declarat pentru RFE/RL Brian Taylor, profesor de științe politice la Maxwell School of Citizenship and Public Affairs din cadrul Universității Syracuse din Statele Unite.

Interviul a avut loc în timp ce Putin speră că sprijinul occidental pentru Kiev va scădea și moralul ucrainenilor va scădea până la punctul în care obiectivele de război ale Rusiei sunt realizabile. De asemenea, vine în contextul în care sprijinul militar american pentru Kiev este pus sub semnul întrebării pentru că parlamentarii republicani blochează un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari propus de președintele Joe Biden.

Descriind decizia sa de a-l intervieva pe Putin într-un anunț postat pe X pe 6 februarie, Carlson a afirmat că mass-media americană se concentrează prea mult asupra președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, dar că vocea lui Vladimir Putin nu este auzită în Statele Unite, deoarece jurnaliștii occidentali nu s-au „deranjat ”să-l intervieveze de la invazia pe scară largă.

Numeroși jurnaliști occidentali au respins această afirmație, spunând că au încercat în mod constant să-l intervieveze, dar au fost refuzați. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat ulterior acest lucru, spunând că biroul său primește „numeroase cereri de interviuri cu președintele”, dar că majoritatea canalelor occidentale care întreabă sunt canale TV tradiționale și ziare mari care nici măcar nu încearcă să pară imparțiale în relatările lor. „Desigur, nu există dorința de a comunica cu acest tip de mass-media”, a spus Dmitri Peskov.

BBC remarcă faptul că anumite subiecte nu au fost deloc abordate în interviul de două ore. Tucker Carlson nu a întrebat despre acuzațiile privind crimele de război pe care soldați ruși le-ar fi comis în Bucea și în alte locuri din Ucraina, despre transferul forțat al copiilor ucraineni în Rusia, care a dus și la emiterea unui mandat de arestare al Curții Penale Internaționale pe numele lui Putin, despre morțile suspecte ale rivalilor politici sau despre încarcerarea liderului opoziției Alexei Navalnîi.

Tucker Carlson a fost una dintre cele mai bine cotate gazde ale Fox News înainte de a părăsi brusc rețeaua anul trecut, după ce Fox a trebuit să plătească aproape 800 de milioane de dolari pentru a soluționa un proces de defăimare împotriva companiei de vot Dominion. Compania a intentat un proces în care a susținut că rețeaua TV a răspândit afirmații false că aparatele sale de vot au fost falsificate împotriva fostului președinte Donald Trump.

Carlson a avut uneori o relație dificilă cu fostul președinte, dar în timpul președinției lui, Donald Trump a avut sprijinul deplin al lui Carlson, iar în noiembrie Carlson l-a susținut pe Trump în candidatura sa din 2024 pentru a recâștiga Casa Albă.

Analiștii spun că Vladimir Putin speră că sprijinul occidental pentru Kiev să scadă și că alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie ajuta acest proces.

Tatiana Stanovaia, membru senior la think tank-ul Carnegie Russia Eurasia Center, a declarat că Putin a decis probabil să facă interviul deoarece vede acest an ca fiind „esențial” în schimbarea dinamicii războiului din Ucraina în favoarea sa, având în vedere că Statele Unite se află într-un an electoral și Ucraina pare să „se lupte cu provocări politice interne semnificative".

„În acest context strategic, Putin are mare nevoie să ajungă la o audiență occidentală. Este probabil ca în timpul interviului, el să încerce să se poziționeze ca un prieten al poporului american, argumentând că este în interesul SUA să înceteze sprijinul pentru Ucraina”, a a scris Tatiana Stanovaia pe X, adăugând că „interviul este o platformă pentru Putin pentru a-și lărgi accesul la telespectatorii americani și pentru a obține sprijin pentru narațiunea sa”.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG