Linkuri accesibilitate

Qatar îl acuză pe premierul israelian Netanyahu că obstrucționează negocierile legate de eliberarea ostaticilor


Qatarul îl critică pe premierul israelian Beniamin Netanyahu că subminează eforturile sale de mediere în războiul din Gaza, după ce ar fi spus despre Qatar că este un mediator „problematic”.
Qatarul îl critică pe premierul israelian Beniamin Netanyahu că subminează eforturile sale de mediere în războiul din Gaza, după ce ar fi spus despre Qatar că este un mediator „problematic”.

Qatarul, mediator esențial între Israel și Hamas, îl atacă pe Beniamin Netanyahu din cauza remarcilor critice. Netanyahu a declarat că rolul Qatarului în medieri este „problematic”. Qatarul este un mediator esențial în războiul din Gaza și a obținut în noiembrie eliberarea a peste 100 de ostatici.

Autoritățile din Qatar s-au declarat îngrozite de remarcile făcute de premierul israelian Benjamin Netanyahu, și îl acuză obstrucționează eforturile de mediere în războiul din Gaza și că e preocupat cel mai mult de propria carieră.

Reacția țării arabe vine după ce, la o întâlnire cu familiile ostaticilor deținuți de Hamas, Beniamin Netanyahu a declarat că rolul Qatarului în mediere este „problematic”.

În remarcile lui Netanyahu, difuzate marți la televiziunea israeliană Channel 12, el a mai spus familiilor că nu a mulțumit intenționat Qatarului pentru eforturile sale de mediere, susținând că ar putea pune mai multă presiune asupra grupului militant islamic.

„Qatarul, în opinia mea, nu este diferit, în esență, de ONU. Nu este diferit, în esență, de Crucea Roșie și, în unele privințe, este chiar mai problematic”. Premierul israelian consideră că aceste organizații sunt părtinitoare împotriva sa și nu fac suficient pentru eliberarea ostaticilor.

Qatarul, un mediator cheie care are legături cu grupul militant și găzduiește unii dintre liderii săi exilați, a declarat că remarcile lui Netanyahu sunt „iresponsabile și distructive”.

Qatarul a ajutat la asigurarea unui armistițiu de o săptămână în noiembrie, în care peste 100 de ostatici au fost eliberați. De asemenea, este implicată în eforturile de a intermedia un nou acord pentru a aduce acasă cei aproximativ 130 de ostatici care rămân în captivitate.


Într-o postare pe X, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed al-Ansari, spune că guvernul său este „îngrozit” de remarcile raportate de Netanyahu, dar că acestea "nu sunt surprinzătoare".

„Dacă remarcile raportate se dovedesc a fi adevărate, premierul israelian nu va face decât să obstrucționeze și să submineze procesul de mediere, din motive care par să-i servească cariera politică, în loc să acorde prioritate salvării vieților nevinovate, inclusiv ostaticilor israelieni”, a spus al-Ansari.

Joi, ministrul israelian de Finanțe, Bezalel Smotrich, politician de extremă dreapta, s-a alăturat lui Beniamin Netanyahu și a acuzat Qatarul că este responsabil pentru atacul Hamas din 7 octombrie.

Qatarul este „patronul Hamas și este în mare parte responsabil pentru masacrul comis de Hamas asupra cetățenilor israelieni”, a declarat Smotrich pe rețeaua X.

„Qatarul este o țară care susține terorismul și finanțează terorismul”.

Ministrul israelian de finanțe, Bezalel Smotrich, afirmă că „Qatarul este o țară care susține terorismul și finanțează terorismul”.
Ministrul israelian de finanțe, Bezalel Smotrich, afirmă că „Qatarul este o țară care susține terorismul și finanțează terorismul”.

Remarcile lui Smotrich vin în timp ce trimisul președintelui american Joe Biden pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, se afla în regiune pentru discuții despre un nou acord de eliberare a ostaticilor încă aflați în Gaza în schimbul unei pauze în lupte.

Disputa publică are loc într-o perioadă în care au loc negocieri dificile privind condițiile în care ar putea fi încheiat un acord de încetare a focului în războiul care a devastat Fâșia Gaza. Luptele au ucis peste 25.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas, au strămutat aproximativ 85% din cei 2,3 milioane de locuitori ai teritoriului și au declanșat o catastrofă umanitară.

Luptele aprige au continuat în special în sudul Fâșiei Gaza, unde Organizația Națiunilor Unite a declarat că un atac israelian cu tancuri asupra unui centru ONU din orașul Khan Yunis a ucis cel puțin nouă persoane și a rănit alte zeci de persoane

Administrația Biden a declarat că „deplânge” atacul israelian asupra unui centru ONU care adăpostește 800 de persoane în orașul Khan Yunis din sudul Fâșiei Gaza. A fost o critică rară a Israelului din partea celui mai ferm aliat al său.

Atacurile israeliene se concentrează în prezent asupra orașului Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza.
Atacurile israeliene se concentrează în prezent asupra orașului Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza.

Numărul deceselor este probabil să crească, a scris șeful agenției, Philippe Lazzarini, pe rețeaua X. El a spus că complexul a fost marcat în mod clar și coordonatele sale au fost împărtășite cu autoritățile israeliene.

„Încă o dată, o nerespectare flagrantă a regulilor de bază ale războiului”, a scris el. Agenția a declarat că același loc a fost, de asemenea, lovit la începutul săptămânii, ucigând șase oameni.

Armata israeliana a negat orice lovitură asupra centrului ONU, dar a transmis că investighează explozia.

Israelul a acuzat Hamas că luptă în apropierea adăposturilor ONU și că pune în pericol civilii prin poziționarea luptătorilor și a infrastructurii militante în zone rezidențiale dense.

De cealaltă parte, ministrul britanic de Externe, David Cameron, a declarat că i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu că e nevoie ca mai multe camioane cu ajutoare să poată intra în Gaza și că este necesară o pauză umanitară imediată pentru a-i ajuta pe cei prinși într-o „situație disperată”.

„Mult mai multe camioane trebuie să poată intra în Gaza și mai multe puncte de trecere trebuie deschise. Avem nevoie de o pauză umanitară imediată pentru a aduce ajutoare și ostatici, urmată de o încetare durabilă a focului.”

Cameron a anunțat că Marea Britanie și Qatar lucrează pentru a obține mai mult ajutor în Gaza și că un prim transport conținând corturi a ajuns joi în Egipt înainte de a fi trimis în Gaza.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG