Linkuri accesibilitate

Un soldat ucrainean al unei unități de artilerie trage spre pozițiile rusești din afara Bahmut/Donețk - 8 noiembrie 2022 (Foto: BULENT KILIC / AFP)
Un soldat ucrainean al unei unități de artilerie trage spre pozițiile rusești din afara Bahmut/Donețk - 8 noiembrie 2022 (Foto: BULENT KILIC / AFP)

Război în Ucraina | Kievul acceptă negocieri cu Rusia doar dacă părăsește teritoriile ocupate. 30 de militari de pe Insula Șerpilor, liberi

Ziua 258 a războiului: Președintele Zelenski spune că regiunea Donețk rămâne centrul celor mai sângeroase bătălii ale Ucrainei și că rușii „mor cu sutele în fiecare zi”. Ucraina acuză trupele ruse că au jefuit și ocupat casele goale din Herson. În Iran sunt dispute pe tema dornelor furnizate Rusiei.

Principalale informații ale zilei

08:04 8.11.2022

Republica Belarus continuă să sprijine agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei. În prezent se consolidează formarea unei grupări de trupe ruso-belaruse pe teritoriul Belarusului, arată Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

08:16 8.11.2022

Vladimir Putin semnează decrete legate de „mobilizarea parțială”

Putin a semnat pe 7 noiembrie un decret de mărire a personalului Parchetului rus cu 3.000 de procurori, dintre care 400 sunt procurori militari. Posturile ruse au raportat că creșterea personalului se referă la anexarea a patru teritorii ucrainene, dar decretul este probabil asociat și cu creșterile anterioare ale numărului procurorilor lui Putin pentru a pedepsi comisariatele militare pentru executarea proastă a mobilizării parțiale.

Putin a promis, de asemenea, că se va întâlni direct cu oamenii pentru a discuta preocupările privind acordarea de sprijin celor mobilizați.

Președintele rus a semnat și o lege care permite rezilierea contractelor angajaților cu societățile cu răspundere limitată (LLC) în cazul mobilizării proprietarului companiei. ISW a raportat anterior cazuri de mobilizare a proprietarilor de afaceri, iar oficialii ruși pot continua să folosească această clauză pentru a sechestra sau închide întreprinderile private nefavorabile.

08:32 8.11.2022

Peste 6000 de copii ucraineni au fost trimiși în Rusia sau teritoriile ocupate

Comisarul pentru drepturile omului din Rada Supremă, Olena Vikhor, a raportat că oficialii ruși de ocupație au trimis 6.032 de copii ucraineni în teritoriile ocupate de ruși și în Federația Rusă.

Centrul de rezistență ucrainean a raportat că oficialii ruși de ocupație au mutat peste 300 de copii din regiunea Luhansk numai în prima săptămână a lunii noiembrie. Aceeași sursă spune că 100 de copii ucraineni au fost mutați pentru „reabilitare” în regiunile Novosibirsk, Leningrad și Tyumen pentru a fi adoptați de familiile ruse și peste 100 de copii ucraineni de la Bryanka la Bryansk în scopuri „educative”.

Statul Major ucrainean a raportat pe 7 noiembrie că oficialii ruși de ocupație au mutat aproximativ 100 de copii cu dizabilități dintr-un spital psihoneurologic din Dniproany, regiunea Herson și că intenționează să mute copiii de la adăpostul pentru copii Oleshkiv din regiunea Herson în regiunea Moscova.

ISW a evaluat anterior că deportarea și adopția forțată a copiilor ucraineni echivalează probabil cu o campanie de curățare etnică deliberată.

08:44 8.11.2022

Ministerul ucrainean al Apărării folosește legea marțială pentru a sechestra bunurile oligarhilor

Invocând prevederi speciale ale legii marțiale, Ministerul Apărării a confiscat cinci companii asociate cu controversații oameni de afaceri Ihor Kolomoisky, Kostyantyn Zhevago, Konstantin Grigorishin și Viacheslav Bohuslaiev.

Printre companiile confiscate se numără companiile de combustibili fosili Ukrnafta și Ukrtatnafta, compania de camioane AvtoKrAZ, producătorul de transformatoare industriale Zaporizhtransformator și producătorul de motoare de aeronave Motor Sich, scrie The Kiev Independent.

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei
Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, a declarat pe 7 noiembrie că mişcarea a fost făcută conform legilor din timpul războiului „în legătură cu necesitatea militară”.

Potrivit ministrului Apărării, Oleksii Reznikov, mișcarea „nu este o naționalizare”, ci mai degrabă o decizie de război, iar toate companiile vor fi returnate proprietarilor lor odată ce legea marțială nu va mai fi aplicată.

Fiecare oligarh de pe listă s-a confruntat cu probleme juridice cel puțin o dată în cariera sa.

Cel mai recent, pe 23 octombrie, autoritățile ucrainene l-au reținut pe Bohuslaiev, șeful Motor Sich, acum naționalizat, pentru că ar fi colaborat cu Rusia.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a declarat că arestarea lui Bohuslaiev este „parte a unui dosar penal privind furnizarea ilegală de echipamente militare de către Motor Sich pentru avioanele de atac rusești”. Conducerea companiei este acuzată că a cooperat cu reprezentanții întreprinderii de apărare de stat ruse „Rostec”, „unul dintre principalii producători de arme pentru armata rusă”.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că foștii proprietari au reputații dubioase și un lung traseu de proceduri penale, decizia de a plasa societăți private sub controlul Ministerului Apărării a stârnit nemulțumire în comunitatea de afaceri.

Mișcarea creează un precedent periculos, a declarat Andriy Boytsun, editorul Ucrainei State-Owned Enterprises Weekly, pentru Kyiv Independent.

„Aveți din ce în ce mai multe companii de stat într-o economie militară în care deciziile sunt luate direct de guvern”, a spus el. „Trebuie să fii foarte precaut în a trece spre o economie sovietică”.

„Nu voi fi surprins dacă Ucraina tocmai s-a împușcat în picior”, a adăugat el.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG