Linkuri accesibilitate

Analiștii politici cred ca anunțul lui Vladimir Putin va însemna o schimbare în cursul războiului.
Analiștii politici cred ca anunțul lui Vladimir Putin va însemna o schimbare în cursul războiului.

Război în Ucraina | Putin semnează vineri anexarea celor patru teritorii ucrainene în care a organizat false referendumuri

Ziua 2018 a invaziei: UE pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei, Moscova este pregătită să anexeze regiunile Ucrainei după falsele„referendumuri”, iar președintele Volodimir Zelenski anunță că Ucraiana își va apăra poporul indiferent de acestea.

Principalele informații ale zilei

07:14 29.9.2022

ISW: Rusia folosește „recruți proaspăt mobilizați și neantrenați” pentru a consolida unitățile de elită degradate

Institutul pentru Studierea Războiului a declarat în cea mai recentă evaluare că autoritățile ruse trimit recruți neantrenați pentru a consolida rămășițele degradate ale diferitelor unități, inclusiv pe cele considerate cele mai de elită. Potrivit ISW, adăugarea de forțe nou mobilizate la aceste unități ale armatei ruse este puțin probabil să le mărească puterea de luptă.

07:08 29.9.2022

Moscova vrea să anexeze cele patru regiuni în care a organizat așa-zise referendumuri, dar Zelenski spune că Ucraina va lupta în continuare

Moscova este gata să anexeze oficial regiunile ocupate de Rusia după așa-zisele referendumuri care au fost denunțate de Occident. Liderii din regiunile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojia din Ucraina, instalați de ruși, i-au cerut oficial președintelui Vladimir Putin să anexeze teritoriile ocupate în Rusia.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că vor fi luate măsuri în curând pentru a îndeplini „aspirațiile” a patru regiuni ucrainene ocupate de a deveni parte a Rusiei. Odată anexată, conducerea Rusiei a spus că va considera atacurile asupra zonelor controlate de ruși ca pe un atac direct asupra Rusiei și ar putea aplica doctrina militară a Rusiei care permite folosirea armelor nucleare.

Președintele Volodimir Zelenski nu se lasă intimidate și afirmă că Ucraina va „acționa pentru a proteja poporul” în regiunile ocupate de Rusia în care s-au desfășurat referendumurile. Acestea au fost descrise drept „o imitație”. Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că Kievul și aliații săi „condamnă astfel de acțiuni ale Rusiei”. „Considerați-le nule și lipsite de valoare” este poziția Ucrainaei.

07:00 29.9.2022

Maia Sandu: Moldova trebuie să-și întărească apărarea, având în vedere prezența trupelor rusești în Transnistria

Republica Moldova trebuie să își întărească apărarea deoarece Rusia nu îi respectă neutralitatea, a declarat miercuri președintele pro-occidental Maia Sandu la televiziunea națională, potrivit Sky News.

Moldova, care se învecinează cu Ucraina și România, a depus anul acesta o cerere de aderare la Uniunea Europeană și a condamnat ferm invazia Rusiei în Ucraina.

În regiunea sa separatistă Transnistria se află trupe rusești și „forțe de menținere a păcii”.

„Moldova este o țară neutră, … dar acum Rusia nu respectă neutralitatea noastră, menținându-și armata pe teritoriul Moldovei. Prin urmare, trebuie să ne consolidăm capacitatea de apărare”, a declarat Maia Sandu.

06:55 29.9.2022

Oficialii americani cred că este puțin probabil ca Putin să folosească o armă nucleară în Ucraina – dar amenințarea a „crescut”

Oficialii americani cred că probabilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să folosească o armă nucleară tactică în războiul cu Ucraina este poate cea mai mare de când Rusia a invadat țara vecină, în februarie – dar încă nu este probabilă, au declarat pentru CNN mai mulți oficiali familiarizați cu cele mai recente informații.

Comunitatea serviciilor de informații urmărește îndeaproape orice semn că planurile lui Putin s-au schimbat, după ce săptămâna trecută președintele rus a fost perceput pe scară largă ca intensificându-și amenințările din trecut de a folosi arme nucleare.

Amenințarea este cu siguranță „ridicată” în comparație cu cea de la începutul anului, potrivit mai multor surse. În ultimele luni, SUA au avertizat în privat Rusia să nu facă un astfel de pas catastrofal.

Dar, până în prezent, nu există semne că Rusia plănuiește în mod iminent utilizarea lor și „evaluarea generală nu s-a schimbat”, a declarat o sursă familiarizată cu informațiile.

Mai mulți oficiali americani din domeniul apărării, care au declarat, de asemenea, că nu văd în acest moment niciun indiciu că Rusia ar muta arme nucleare, au declarat că ei cred că este probabil ca SUA să poată detecta mișcarea chiar și a unor focoase tactice mai mici.

Oficialii americani au crezut mult timp că Putin ar recurge la o armă nucleară doar dacă ar exista o amenințare la adresa propriei sale poziții sau dacă ar percepe o amenințare existențială la adresa Rusiei însăși – inclusiv o înfrângere în Ucraina.

Unii analiști militari ruși cred că ordinul de mobilizare al lui Putin poate, de fapt, să scadă riscul pe termen scurt ca acesta să apeleze la o armă nucleară pe câmpul de luptă, deoarece va prelungi capacitatea sa de a susține războiul convențional.

Sentimentul general în interiorul guvernului american că amenințarea este mai mare decât înainte se bazează în primul rând pe retorica lui Putin și pe analiza mentalității sale pe fondul pierderilor rusești în Ucraina, mai degrabă decât pe orice informații concrete că Rusia cântărește mai serios opțiunea nucleară, potrivit a două surse familiare cu informațiile.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG