Linkuri accesibilitate

Analiștii politici cred ca anunțul lui Vladimir Putin va însemna o schimbare în cursul războiului.
Analiștii politici cred ca anunțul lui Vladimir Putin va însemna o schimbare în cursul războiului.

Război în Ucraina | Putin semnează vineri anexarea celor patru teritorii ucrainene în care a organizat false referendumuri

Ziua 2018 a invaziei: UE pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei, Moscova este pregătită să anexeze regiunile Ucrainei după falsele„referendumuri”, iar președintele Volodimir Zelenski anunță că Ucraiana își va apăra poporul indiferent de acestea.

Principalele informații ale zilei

09:30 29.9.2022

Avertisment pentru rușii mobilizați: le este interzis să părăsească localitățile de reședință

Vyacheslav Volodin, președintele Dumei de stat ruse din 2016, a postat pe Telegram că oamenii nu ar trebui să fugă din Rusia pentru a evita mobilizarea, spunând:

„Cetăţenilor care sunt înregistrați în armată, din momentul anunţării mobilizării, le este interzis să părăsească locul de reşedinţă fără permisiunea comisariatelor militare.

Există o astfel de normă de lege și toți cei responsabili pentru serviciul militar ar trebui să se ghideze după ea”.

09:22 29.9.2022

Ministerul britanic al Apărării: Numărul rușilor fugiti de mobilizare este mai mare decât forța totală de invazie a lui Vladimir Putin

În evaluarea de joi dimineață, Ministerul britanic al Apărării spune că:

  • În cele șapte zile de când președintele Putin a anunțat „mobilizarea parțială", a avut loc un exod considerabil al rușilor care încearcă să se sustragă recrutării.
  • Deși cifrele exacte nu sunt clare, probabil că numărul (celor fugiți) depășește dimensiunea forței totale de invazie pe care Rusia a trimis-o în februarie 2022.
  • Cei înstăriți și bine educați sunt suprareprezentați printre cei care încearcă să părăsească Rusia. Dacă sunt adăugați și rezerviștii care sunt mobilizați, impactul economic intern al forței de muncă reduse și al accelerării „exodului de creiere" este posibil să devină din ce în ce mai semnificativ.

08:54 29.9.2022

SUA și Rusia se luptă pentru a conduce agenția de telecomunicații a ONU

Rusia și Statele Unite se luptă joi pentru controlul agenției de telecomunicații a ONU, care în culise guvernează totul, de la frecvențe radio la sateliți și 5G, scrie Reuters.

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor își alege noul secretar general, iar rezultatul va fi un test al poziției Rusiei în cadrul Națiunilor Unite, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă.

Șefa de dezvoltare a ITU, Doreen Bogdan-Martin, se confruntă cu fostul ministru adjunct al telecomunicațiilor din Rusia, Rashid Ismailov, pentru a conduce organizația, care stabilește standardele globale care stau la baza telefoanelor mobile, televiziunii și internetului.

„Aceste alegeri sunt o prioritate de vârf pentru Statele Unite”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken în scrisoarea de nominalizare a lui Bogdan-Martin.

Postul de la Geneva nu are legătură cu invazia Ucrainei de către Rusia, dar puțini vor încadra alegerile de joi în afara acestui context.

Houlin Zhao, secretarul general al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor
Houlin Zhao, secretarul general al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor

Prietenii de încredere ai Moscovei din cercurile ONU sunt în scădere din cauza războiului, deși statele membre au blocat totuși încercarea de a opri candidații ruși.

„Rusia se confruntă astăzi cu o presiune fără precedent”, a spus ministrul adjunct al dezvoltării digitale Bella Cherkesova, luni, într-o conferință de presă la Moscova. „Dar cu greu cineva se poate îndoi că Rusia are specialiști IT înalt calificați. Domnul Ismailov este unul dintre ei”.

Echilibrul de putere

Concursurile pentru locurile de muncă de top în ONU se referă de obicei la echilibrul de putere între blocurile regionale.

Al doilea mandat de patru ani al chinezului Houlin Zhao ca secretar general al ITU expiră la sfârșitul lunii decembrie.

Noul lider va fi ales prin vot secret în cadrul conferinței plenipotențiare a UIT, principalul său organism decizional.

Adunarea de la București, din 26 septembrie până pe 14 octombrie, este evenimentul major din calendarul de patru ani al agenției.

Votul conducerii vine în timp ce ITU pregătește un raport larg privind daunele infrastructurii de telecomunicații din Ucraina de la invazia Rusiei, Uniunea Europeană exprimându-și frustrarea că nu a fost lansat la timp pentru conferința de la București.

ITU a fost fondată în 1865, ceea ce o face cea mai veche agenție din ONU. A fost creată pentru a gestiona rețelele telegrafice internaționale, dar și-a extins mandatul cu noile dezvoltări tehnologice, cum ar fi telefoanele, radioul, televiziunea, sateliții, telefoanele mobile și internetul.

Agenția reunește 193 de state membre, precum și aproximativ 900 de companii, universități și organizații internaționale și regionale.

08:39 29.9.2022

Suedia a descoperit o a patra scurgere de gaz în largul Mării Baltice

Garda de coastă suedeză a descoperit o a patra scurgere de gaz pe conductele avariate ale gazoductului Nord Stream, a declarat un purtător de cuvânt al gărzii de coastă pentru ziarul Svenska Dagbladet, potrivit Reuters.

„Două dintre aceste patru sunt în zona economică exclusivă a Suediei", a declarat purtătorul de cuvânt al pazei de coastă, Jenny Larsson. Celelalte două perforații se află în zona economică exclusivă daneză.

Mai mult de jumătate din gazul din Nord Stream 1 și 2 a scăpat deja în atmosferă, au anunțat miercuri autoritățile daneze.

Uniunea Europeană suspectează că în spatele scurgerilor de gaz de pe conductele submarine rusești către Europa se află acte sabotaj și a promis un răspuns "ferm" la orice perturbare intenționată a infrastructurii sale energetice.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG