Linkuri accesibilitate

Analiștii politici cred ca anunțul lui Vladimir Putin va însemna o schimbare în cursul războiului.
Analiștii politici cred ca anunțul lui Vladimir Putin va însemna o schimbare în cursul războiului.

Război în Ucraina | Putin semnează vineri anexarea celor patru teritorii ucrainene în care a organizat false referendumuri

Ziua 2018 a invaziei: UE pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei, Moscova este pregătită să anexeze regiunile Ucrainei după falsele„referendumuri”, iar președintele Volodimir Zelenski anunță că Ucraiana își va apăra poporul indiferent de acestea.

Principalele informații ale zilei

07:08 29.9.2022

Moscova vrea să anexeze cele patru regiuni în care a organizat așa-zise referendumuri, dar Zelenski spune că Ucraina va lupta în continuare

Moscova este gata să anexeze oficial regiunile ocupate de Rusia după așa-zisele referendumuri care au fost denunțate de Occident. Liderii din regiunile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojia din Ucraina, instalați de ruși, i-au cerut oficial președintelui Vladimir Putin să anexeze teritoriile ocupate în Rusia.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că vor fi luate măsuri în curând pentru a îndeplini „aspirațiile” a patru regiuni ucrainene ocupate de a deveni parte a Rusiei. Odată anexată, conducerea Rusiei a spus că va considera atacurile asupra zonelor controlate de ruși ca pe un atac direct asupra Rusiei și ar putea aplica doctrina militară a Rusiei care permite folosirea armelor nucleare.

Președintele Volodimir Zelenski nu se lasă intimidate și afirmă că Ucraina va „acționa pentru a proteja poporul” în regiunile ocupate de Rusia în care s-au desfășurat referendumurile. Acestea au fost descrise drept „o imitație”. Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că Kievul și aliații săi „condamnă astfel de acțiuni ale Rusiei”. „Considerați-le nule și lipsite de valoare” este poziția Ucrainaei.

07:14 29.9.2022

ISW: Rusia folosește „recruți proaspăt mobilizați și neantrenați” pentru a consolida unitățile de elită degradate

Institutul pentru Studierea Războiului a declarat în cea mai recentă evaluare că autoritățile ruse trimit recruți neantrenați pentru a consolida rămășițele degradate ale diferitelor unități, inclusiv pe cele considerate cele mai de elită. Potrivit ISW, adăugarea de forțe nou mobilizate la aceste unități ale armatei ruse este puțin probabil să le mărească puterea de luptă.

07:32 29.9.2022

Mai mult de jumătate din gazul aflat în Nord Stream 1 și 2 s-a scurs în atmosferă, afirmă Danemarca

„Majoritatea gazului s-a scurs deja din conductele” Nord Stream 1 și 2, avariate în urma unui prezumtiv act de sabotaj, a declarat șeful autorității daneze pentru energie, Kristoffer Böttzauw, într-o conferință de presă, potrivit Le Monde. „Ne așteptăm ca restul să scape până duminică”, a adăugat el.

Ministrul danez al Apărării a declarat miercuri dimineață că, din cauza scurgerilor pe scară largă, va dura „una până la două săptămâni” pentru a începe inspecțiile la structurile avariate.

Din cauza războiului din Ucraina, cele două instalații nu au fost în funcțiune, dar erau umplute cu gaz din motive tehnice. Potrivit organizațiilor de protecție a climei, Nord Stream 1 și 2 conțineau aproximativ 350.000 de tone de gaz natural – metan – care provoacă un efect de seră semnificativ și dăunător pentru climă.

Potrivit Greenpeace, acest lucru corespunde efectului a aproape 30 de milioane de tone de CO2, adică mai mult de două treimi din emisiile anuale ale Danemarcei vecine.

07:39 29.9.2022

SUA dau liber Ucrainei să folosescă arme occidentale pentru a elibera teritoriile anexate de Rusia în urma refendumurilor

Secretarul de stat american a afirmat că Statele Unite nu se opun ca Ucraina să utilizeze armele furnizate de Occident pentru a elibera teritoriile în care Rusia a organizat așa-zise referendumuri pentru anexare.

„Noi și multe alte țări am fost deja foarte clari: nu recunoaștem și, de fapt, nu vom recunoaște niciodată anexarea teritoriilor ucrainene de către Rusia. Ucraina are dreptul absolut să se apere pe întreg teritoriul său, în special pentru a-și lua înapoi teritoriile care au fost confiscate ilegal de Rusia într-un mod sau altul”, a declarat Anthony Blinken.

Conform secretarului de stat american, armele pe care atât SUA, cât și alte țări le oferă Ucrainei au fost utilizate eficient pentru recâștigarea teritoriilor, cu precădere cele din nord-estul și sudul țării.

„Ucrainenii vor continua să facă ceea ce trebuie să facă pentru a-și recupera pământul care le-a fost luat. Vom continua să-i sprijinim în aceste eforturi”, a mai afirmat Blinken.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, replicat față de aceste afirmații: „din ce în ce mai mult partea americană intră de facto în acest conflict, din ce în ce mai mult partea americană se apropie de a deveni parte a acestui conflict, care este extrem de periculos”, conform Interfax.

Rusia a amenințat că aceste teritorii vor fi considerate parte a Federației Ruse și vor fi „apărate” potrivit doctrine militare a țării, care permite utilizarea armelor nucleare.

NATO a transmis că nu va recunoaște referendumurile organizate de Rusia în regiunile aflate sub ocupația forțelor invadatoare și nici anexarea Crimeei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG