Linkuri accesibilitate

Analiștii politici cred ca anunțul lui Vladimir Putin va însemna o schimbare în cursul războiului.
Analiștii politici cred ca anunțul lui Vladimir Putin va însemna o schimbare în cursul războiului.

Război în Ucraina | Putin semnează vineri anexarea celor patru teritorii ucrainene în care a organizat false referendumuri

Ziua 2018 a invaziei: UE pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei, Moscova este pregătită să anexeze regiunile Ucrainei după falsele„referendumuri”, iar președintele Volodimir Zelenski anunță că Ucraiana își va apăra poporul indiferent de acestea.

Principalele informații ale zilei

07:54 29.9.2022

Vestul consolidează securitatea conductei Nord Stream și dă vina pe Rusia pentru scurgerile de gaz

Țările europene spun că vor spori securitatea în jurul instalațiilor de petrol și gaze după presupusa sabotare a două conducte majore. UE, SUA și NATO au sugerat că deteriorarea conductelor dintre Rusia și Germania a fost deliberată, dar nu au învinuit direct Rusia, relatează BBC.

Rusia a fost acuzată anterior că folosește aprovizionarea cu gaze ca armă împotriva Occidentului pentru sprijinul său pentru Ucraina.

Scurgerile de pe conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 au fost descoperite luni și marți. Nicio conductă nu funcționa în acel moment, deoarece proiectul Nord Stream 2 a fost abandonat când Rusia a invadat Ucraina, iar Rusia a închis Nord Stream 1 în septembrie, invocând necesitatea de întreținere.

Însă ambele conducte erau încă pline cu gaz, care a ieșit la suprafață într-o zonă lată de un kilometru pe suprafața mării.

Ministrul danez al Energiei, Dan Jorgensen, a declarat că scurgerile ar putea dura cel puțin o săptămână, până când gazele care iese din conducte se vor epuiza. A fost declanșată o anchetă.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis „cel mai puternic răspuns posibil” dacă se dovedește că atacul a fost deliberat.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a respins acuzațiile de sabotaj ca fiind „previzibile, stupide și absurde”. Peskov a spus că este „extrem de îngrijorat” de scurgeri, adăugând că posibilitatea unui atac deliberat nu poate fi exclusă.

În urma presupuselor atacuri, Norvegia – acum cel mai mare furnizor de gaze din Europa – a decis să-și desfășoare armata pentru a proteja infrastructura crucială. Premierul Jonas Gahr Stoere a declarat într-o conferință de presă că armata va fi „mai vizibilă” la instalațiile de petrol și gaze. Orice atac va fi gestionat împreună cu aliații, a spus el. Marina va fi desfășurată pentru a proteja instalațiile offshore, în timp ce poliția ar putea crește prezența la instalațiile de pe uscat, a spus el.

Equinor, o companie energetică de stat norvegiană, a mai declarat miercuri că și-a intensificat măsurile de securitate.

08:23 29.9.2022

Volodimir Zelenski, mesaj pentru ruși: „Dacă vrei să trăieşti, fugi. Dacă vrei să trăieşti, predă-te. Stai departe de pământul nostru”

Președintele Ucrainei Volodimir a transmis joi dimineață că discută cu aliații occidentali pentru un răspuns la „referendumurile false organizate de Rusia”.

"Ucraina nu poate şi nu va suporta nicio încercare a Rusiei de a pune mâna pe vreo parte a pământului nostru", a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său zilnic, potrivit site-ului preşedinţiei.

"Principala noastră sarcină acum este să coordonăm acţiunile cu partenerii ca răspuns la referendumurile false organizate de Rusia şi la toate ameninţările conexe. Nu este 2014. Totul este clar pentru toată lumea. Şi cu siguranţă vor fi acţiuni", a adăugat el, precizând că a avut o serie de de negocieri cu preşedintele Turciei Erdoğan, cancelarul Germaniei Scholz, premierul Canadei Trudeau, premierul Marii Britanii Truss, secretarul general al ONU Guterres, preşedintele Consiliului European Charles Michel.

"Dacă cineva din Rusia crede că poate scăpa cu tot ce face pe teritoriul ocupat, dacă cineva din Rusia speră că lumea îşi va abandona propriile valori, speriată de un alt anunţ rusesc de anexare, se înşală. Fiecare pas de escaladare a ocupantului nu face decât să confirme faptul că lumea trebuie să acţioneze şi mai dur", a avertizat Zelenski.

Preşedintele Zelenski a precizat că a semnat "un alt decret de premiere pentru apărătorii noştri. Premiile de stat au fost acordate: 71 de războinici ai Gărzii Naţionale, 21 de angajaţi ai Serviciului de Stat de Urgenţă, 52 de poliţişti de frontieră, 320 de combatanţi au fost premiaţi pentru acţiunile lor curajoase şi eficiente în timpul eliberării de sub ocupaţie a districtelor din regiunea Harkov".

În ceea ce priveşte situaţia de pe front: "Totul este clar pentru noi. Prin urmare, repet... Pentru cei care înţeleg doar rusă. Dacă vrei să trăieşti, fugi. Dacă vrei să trăieşti, predă-te. Dacă vrei să trăieşti, luptă pe străzile tale pentru libertatea ta. Totul ti-a fost luat oricum. Sau poate cineva dintre voi are platforme petroliere? Palate? Podgorii? Poate iahturi? Sau vreo bancă? Pentru ce lupţi? Singurul lucru pe care îl ai sunt împrumuturi, ceva de mâncare seara şi acum e mobilizare. Luptă pentru ceea ce este al tău! Stai departe de pământul nostru, sufletul şi cultura noastră", a îndemnat preşedintele ucrainean.

08:39 29.9.2022

Suedia a descoperit o a patra scurgere de gaz în largul Mării Baltice

Garda de coastă suedeză a descoperit o a patra scurgere de gaz pe conductele avariate ale gazoductului Nord Stream, a declarat un purtător de cuvânt al gărzii de coastă pentru ziarul Svenska Dagbladet, potrivit Reuters.

„Două dintre aceste patru sunt în zona economică exclusivă a Suediei", a declarat purtătorul de cuvânt al pazei de coastă, Jenny Larsson. Celelalte două perforații se află în zona economică exclusivă daneză.

Mai mult de jumătate din gazul din Nord Stream 1 și 2 a scăpat deja în atmosferă, au anunțat miercuri autoritățile daneze.

Uniunea Europeană suspectează că în spatele scurgerilor de gaz de pe conductele submarine rusești către Europa se află acte sabotaj și a promis un răspuns "ferm" la orice perturbare intenționată a infrastructurii sale energetice.

08:54 29.9.2022

SUA și Rusia se luptă pentru a conduce agenția de telecomunicații a ONU

Rusia și Statele Unite se luptă joi pentru controlul agenției de telecomunicații a ONU, care în culise guvernează totul, de la frecvențe radio la sateliți și 5G, scrie Reuters.

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor își alege noul secretar general, iar rezultatul va fi un test al poziției Rusiei în cadrul Națiunilor Unite, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă.

Șefa de dezvoltare a ITU, Doreen Bogdan-Martin, se confruntă cu fostul ministru adjunct al telecomunicațiilor din Rusia, Rashid Ismailov, pentru a conduce organizația, care stabilește standardele globale care stau la baza telefoanelor mobile, televiziunii și internetului.

„Aceste alegeri sunt o prioritate de vârf pentru Statele Unite”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken în scrisoarea de nominalizare a lui Bogdan-Martin.

Postul de la Geneva nu are legătură cu invazia Ucrainei de către Rusia, dar puțini vor încadra alegerile de joi în afara acestui context.

Houlin Zhao, secretarul general al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor
Houlin Zhao, secretarul general al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor

Prietenii de încredere ai Moscovei din cercurile ONU sunt în scădere din cauza războiului, deși statele membre au blocat totuși încercarea de a opri candidații ruși.

„Rusia se confruntă astăzi cu o presiune fără precedent”, a spus ministrul adjunct al dezvoltării digitale Bella Cherkesova, luni, într-o conferință de presă la Moscova. „Dar cu greu cineva se poate îndoi că Rusia are specialiști IT înalt calificați. Domnul Ismailov este unul dintre ei”.

Echilibrul de putere

Concursurile pentru locurile de muncă de top în ONU se referă de obicei la echilibrul de putere între blocurile regionale.

Al doilea mandat de patru ani al chinezului Houlin Zhao ca secretar general al ITU expiră la sfârșitul lunii decembrie.

Noul lider va fi ales prin vot secret în cadrul conferinței plenipotențiare a UIT, principalul său organism decizional.

Adunarea de la București, din 26 septembrie până pe 14 octombrie, este evenimentul major din calendarul de patru ani al agenției.

Votul conducerii vine în timp ce ITU pregătește un raport larg privind daunele infrastructurii de telecomunicații din Ucraina de la invazia Rusiei, Uniunea Europeană exprimându-și frustrarea că nu a fost lansat la timp pentru conferința de la București.

ITU a fost fondată în 1865, ceea ce o face cea mai veche agenție din ONU. A fost creată pentru a gestiona rețelele telegrafice internaționale, dar și-a extins mandatul cu noile dezvoltări tehnologice, cum ar fi telefoanele, radioul, televiziunea, sateliții, telefoanele mobile și internetul.

Agenția reunește 193 de state membre, precum și aproximativ 900 de companii, universități și organizații internaționale și regionale.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG