Linkuri accesibilitate

Analiștii politici cred ca anunțul lui Vladimir Putin va însemna o schimbare în cursul războiului.
Analiștii politici cred ca anunțul lui Vladimir Putin va însemna o schimbare în cursul războiului.

Război în Ucraina | Putin semnează vineri anexarea celor patru teritorii ucrainene în care a organizat false referendumuri

Ziua 2018 a invaziei: UE pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei, Moscova este pregătită să anexeze regiunile Ucrainei după falsele„referendumuri”, iar președintele Volodimir Zelenski anunță că Ucraiana își va apăra poporul indiferent de acestea.

Principalele informații ale zilei

09:22 29.9.2022

Ministerul britanic al Apărării: Numărul rușilor fugiti de mobilizare este mai mare decât forța totală de invazie a lui Vladimir Putin

În evaluarea de joi dimineață, Ministerul britanic al Apărării spune că:

  • În cele șapte zile de când președintele Putin a anunțat „mobilizarea parțială", a avut loc un exod considerabil al rușilor care încearcă să se sustragă recrutării.
  • Deși cifrele exacte nu sunt clare, probabil că numărul (celor fugiți) depășește dimensiunea forței totale de invazie pe care Rusia a trimis-o în februarie 2022.
  • Cei înstăriți și bine educați sunt suprareprezentați printre cei care încearcă să părăsească Rusia. Dacă sunt adăugați și rezerviștii care sunt mobilizați, impactul economic intern al forței de muncă reduse și al accelerării „exodului de creiere" este posibil să devină din ce în ce mai semnificativ.

09:30 29.9.2022

Avertisment pentru rușii mobilizați: le este interzis să părăsească localitățile de reședință

Vyacheslav Volodin, președintele Dumei de stat ruse din 2016, a postat pe Telegram că oamenii nu ar trebui să fugă din Rusia pentru a evita mobilizarea, spunând:

„Cetăţenilor care sunt înregistrați în armată, din momentul anunţării mobilizării, le este interzis să părăsească locul de reşedinţă fără permisiunea comisariatelor militare.

Există o astfel de normă de lege și toți cei responsabili pentru serviciul militar ar trebui să se ghideze după ea”.

09:37 29.9.2022

Nou atac cu cocktail Molotov asupra unui comisariat militar

Agenția de presă rusă Interfax raportează un alt atac cu cocktailuri Molotov asupra unui comisariat militar

Comisarul militar al regiunii Novosibirsk Evgeny Kudryavtsev scrie pe canalul său Telegram:

„La 29 septembrie, la ora 6.25, s-a încercat incendierea comisariatul militar pentru districtele Kirovsky și Leninsky din orașul Novosibirsk. Cocktailurile Molotov au fost aruncate în două ferestre, ceea ce a provocat un incendiu cu o suprafață de 0,5 metri pătrați din exterior, care a fost eliminat prompt”.

09:46 29.9.2022

Fost ministru britanic al energiei: Probabil conducta Nord Stream nu se va redeschide niciodată

Ed Davey, fost ministru al energiei din Regatul Unit și în prezent lider al liberal-democraților, al treilea partid politic ca mărime din parlamentul Marii Britanii, a spus că este de părere că probabil conducta Nord Stream să nu se redeschidă niciodată.

El a spus într-un interviu pentru Sky News, citat de The Guardian, că scurgerile din conducte sunt un „potențial terorism rusesc”.

„Cred că ar trebui să fim foarte îngrijorați. Ascultând miniștrii polonezi și danezi, ei bănuiesc că acesta a fost un act de terorism rusesc și că este o altă amenințare a Kremlinului pentru aprovizionarea cu energie a Europei.

Dar trebuie să fim îndrăzneți împotriva Rusiei și în sprijinirea Ucrainei.

Și o veste bună: conducta din Norvegia până în Polonia pe care am susținut-o atât de mult timp, așa-numita conductă de gaz baltică, se va deschide acum mai devreme decât era planificat initial”.

El a continuat spunând:

„Personal cred că este probabil ca Nord Stream să nu se redeschidă niciodată și, prin urmare, politica energetică a Europei, a țării noastre, în colaborare cu colegii noștri europeni, trebuie să presupună că trebuie să renunțăm la energia rusească cât mai repede posibil. Asta va fi bine pentru securitatea noastră.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG