Linkuri accesibilitate

Analiștii politici cred ca anunțul lui Vladimir Putin va însemna o schimbare în cursul războiului.
Analiștii politici cred ca anunțul lui Vladimir Putin va însemna o schimbare în cursul războiului.

Război în Ucraina | Putin semnează vineri anexarea celor patru teritorii ucrainene în care a organizat false referendumuri

Ziua 2018 a invaziei: UE pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei, Moscova este pregătită să anexeze regiunile Ucrainei după falsele„referendumuri”, iar președintele Volodimir Zelenski anunță că Ucraiana își va apăra poporul indiferent de acestea.

Principalele informații ale zilei

10:18 29.9.2022

Amenințare. Ruşii care au afirmat la granița cu Georgia că Rusia este țară agresoare ar putea fi pedepsiți

Cetățenii ruși care au trecut în Georgia și au semnat la graniță un document prin care recunoșteau că Rusia este o țară ocupantă, au comis o infracțiune împotriva națiunii lor și vor fi pedepsiți dacă se vor întoarce în Rusia, a declarat miercuri președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, potrivit agenţiei oficiale de presă TASS.

„Poate că este un lucru bun că cei care au semnat acest document au plecat. Nu este nevoie să îi reținem. Ei ne-au trădat deja. Cu toate acestea, trebuie să le spunem că au comis o crimă - împotriva țării și poporului lor și dacă se gândesc să se întoarcă, vor fi pedepsiți conform legii”, a declarat el.

El a dispus şefilor comisiilor pentru securitatea naţională şi afaceri internaţionale din Camera inferioară să verifice informaţiile apărute în diverse media, potrivit cărora cetăţenii ruşi care încearcă să fugă din ţară în Georgia sunt obligaţi la graniţă să semneze un document prin care recunosc că Rusia este ţara agresoare care a ocupat cu forţa regiunile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, teritorii georgiene.

„Trebuie să ne formulăm o poziţie şi să ne adresăm forţelor de ordine pentru ca pe cei care au semnat respectivul document să-i aştepte o revenire călduroasă”, a declarat Volodin.

„Dacă acesta este un fapt, iar cetățenii noștri semnează acest document, este destul de evident că este vorba de o infracțiune. Este necesar să lămurim acest lucru, deoarece prima prevedere spune că semnatarul recunoaște că țara sa este un agresor. Acest lucru implică deja o responsabilitate penală”, a adăugat președintele Dumei.

Primul care a semnalat că, la frontieră, georgienii încearcă să afle poziţia ruşilor care le intră în ţară faţă de Abhazia şi Osetia Sud, a căror independenţă a fost recunoscută de Rusia în 2008, după războiul de cinci zile cu Georgia, a fost analistul militar ucrainean Oleg Jdanov, potrivit publicaţiei Stopkor.org.

Potrivit acestuia, fiecare rus care intră în Georgia ar fi obligat să semneze un document în acest sens.

Mobilizarea „parţială” ordonată de Vladimir Putin, prima după cel de-al Doilea Război Mondial, a provocat sentimente de panică la nivelul societăţii ruse şi un exod al bărbaţilor apţi să lupte pentru a evita să fie trimişi la război în Ucraina. În ultima săptămână, peste 200.000 de bărbaţi cu vârsta de mobilizare au părăsit teritoriul Rusiei, conform unor informaţii din surse neoficiale, o cifră care nu poate fi însă deocamdată verificată, potrivit Stopkor.org.

11:00 29.9.2022

ISW: Rusia este pe cale să sufere o mare înfrângere în „buzunarul” Lyman

Bloggerii militari ruși comentează cu o tot mai mare îngrijorare progresele ucrainene din jurul Lymanului, sugerând că forțele rusești din această zonă s-ar putea confrunta curând cu o înfrângere, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Mai mulți bloggeri ruși din domeniu și corespondenți militari proeminenți au afirmat că trupele ucrainene au avansat la vest, nord și nord-est de Lyman și acționează pentru a finaliza încercuirea trupelor rusești din Lyman și de-a lungul malului nordic al râului Siverski Doneț din această zonă.

Bloggerii militari ruși (milbloggeri) spun că trupele ucrainene amenință pozițiile rusești și liniile de comunicații care sprijină gruparea Lyman.

Colapsul „buzunarului” Lyman va avea, probabil, consecințe foarte importante pentru trupele Moscovei din nordul regiunii Donețk și din vestul regiunii Lugansk și ar putea permite trupelor ucrainene să amenințe pozițiile rusești de-a lungul graniței de vest a regiunii Lugansk și în zona Severodonețk-Lysychansk.

Liderii militari ruși nu au reușit să pregătească climatul informațional pentru o potențială înfrângere iminentă a trupelor de invazie din Lyman.

Ministerul rus al Apărării nu a menționat pierderile sale actuale din jurul Lymanului și nici nu s-a pregătit pentru prăbușirea acestui sector al liniei frontului, ceea ce probabil va reduce și mai mult moralul deja scăzut al rușilor.

Anterior, autoritățile militare ruse nu au reușit să creeze un climat informațional pentru pierderile rusești în primele etape ale contraofensivei ucrainene din regiunea Harkov, ceea ce a devastat moralul forțelor rusești și a dus la panică pe axa estică.

Furia ulterioară din spațiul informațional naționalist rusesc a jucat probabil un rol în decizia Kremlinului de a ordona mobilizarea parțială.

11:50 29.9.2022

Rusia continuă să arunce vina în direcția Statelor Unite legat de un posibil atac la gazoductele Nord Stream

Joi dimineață, Ministerul rus de Externe a emis o scurtă declarație în care susține că „incidentul de la Nord Stream a avut loc într-o zonă controlată de informațiile americane”.

„S-a întâmplat în zonele comerciale și economice din Danemarca și Suedia. Sunt țări centrate pe NATO. Sunt țări care sunt complet controlate de serviciile de informații americane”, a susținut Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe.

Zakharova nu a oferit nicio dovadă că guvernele danez și suedez sunt „complet controlate de serviciile de informații americane”. Incidentul Nord Stream a avut loc în apele internaționale și nu în apele teritoriale ale Suediei sau Danemarcei. Suedia nu este încă membră a NATO.

Peste noapte, ambasada Rusiei în SUA a postat pe Telegram un mesaj în care atrage din nou atenția asupra „promisiunilor făcute de președintele Biden de a a pune capăt” proiectului Nord Stream 2”, relatează The Guardian.

„Remarcăm încercările unor oficiali americani de a da vina pe Rusia pentru incidente. (...) trebuie să fi văzut și activitățile navelor de război americane chiar la locul avarierii infrastructurii rusești, cu o zi înainte. Sau drone și elicoptere zburând acolo. Sau exerciții ale Marinei americane cu explozibili subacvatici care au fost efectuate în aceeași zonă cu ceva timp în urmă.

Ceea ce este evident pentru noi este că cei care se gândesc la incident par să uite să pună principala întrebare: cine beneficiază de avarierea conductelor?

La rândul nostru, insistăm asupra necesității unei anchete cuprinzătoare și obiective a circumstanțelor atacurilor fără precedent asupra conductelor rusești".

12:37 29.9.2022

Mai mulți lideri separatiști implicați în desfășurarea de referendumuri false au ajuns la Moscova

Potrivit unei fotografii postate de Kirill Stremousov, șef adjunct al administrației militare regionale Herson, numit de Rusia, mai mulți lideri care au fost implicați în așa-zisele referendumuri de anexare a patru regiuni la Rusia au aterizat joi la Moscova.

Referendumurile – care sunt ilegale conform dreptului internațional – au fost desfășurate în republicile autodeclarate Donețk și Luhansk din est și părți din Herson și Zaporojie în sud.

„Avionul istoric cu liderii teritoriilor eliberate a aterizat la Moscova. Vom deveni noi subiecți ai Federației Ruse foarte curând”, se arată în declarație, alături de o fotografie a lui Stremousov cu Denis Pușilin, Yevgeniy Balitskiy și Vladimir Saldo, unii dintre ceilalți oficiali susținuți de Rusia implicați în așa-numitele „referendumuri”.

Cu toate „voturile” numărate, autoritățile susținute de Kremlin din cele patru zone ocupate de ruși din Ucraina au declarat, în mod previzibil, că peste 90% din populație s-a declarat în favoarea anexării regiunilor la Rusia.

Vineri, Vladimir Putin este așteptat să facă o declarație privind anexarea acestor teritorii aparținând Ucrainei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG