Linkuri accesibilitate

Imagine din Izium/Harkov, după exhumarea cadavrelor din gropile comune săpate în timpul ocupației rusești.
Imagine din Izium/Harkov, după exhumarea cadavrelor din gropile comune săpate în timpul ocupației rusești.

Război în Ucraina | Consilierul lui Zelenski: Ucraina nu a refuzat negocierile cu Rusia, ci cu Putin. Casele civililor din Herson, jefuite

Ziua 257 a războiului: Ucraina se pregătește pentru întreruperi masive ale curentului electric dar și de noi atacuri asupra infrastructurii sale energetice. Președintele Ucrainei a acuzat regimul de la Teheran că a mințit atunci când a recunoscut că a livrat Rusiei drone doar înainte de invazie

Principalele informații ale zilei

12:54 7.11.2022

BBC. Noi imagini din satelit arată alte 1.500 de morminte la Mariupol. Peste 25.000 de oameni au murit aici

Noi imagini din satelit publicate de compania Maxar confirmă existența a 1.500 de morminte necunoscute anterior în apropierea orașului Mariupol cucerit de ruși în luna mai, relatează BBC.

Oficialii ucraineni și mai mulți martori oculari contactați de jurnaliștii britanici afirmă că situl din nord-vestul orașului este alcătuit dintr-un câmp uriaș de morminte care conțin mii de trupuri.

Imagini din satelit realizate recent arată că trei situri, la Starîi Krîm, Manhuș și Vînohradne, în care invadatorii ruși au îngropat mii de persoane din primăvară au crescut constant.

Analiștii de la Centre for Information Resilience au analizat imaginile făcute din satelit deasupra localității Starîi Krîm, concluzionând că 1.500 de morminte noi au fost săpate aici de la ultima analiză făcută în luna iunie. Această localitate se află la doar 11 kilometri de Mariupol.

Se estimează că peste 4.600 de morminte au fost săpate la Starîi Krîm de la izbucnirea războiului, însă numărul total al persoanelor îngropate nu poate fi estimat cu certitudine, ținând cont că este probabil ca ele să conțină mai mult de un trup neînsuflețit.

Oficialii ucraineni cred acum că cel puțin 25.000 de persoane au fost ucise în timpul luptelor din Mariupol și că între 5 și 7.000 au murit sub dărâmături din cauza bombardamentelor rusești.

Jurnaliștii de la BBC afirmă că mai mulți martori oculari din Mariupol le-au relatat că în ultimele luni au văzut autoritățile de ocupație rusești scoțând trupuri de sub dărâmături și că acestea au fost duse pentru a fi îngropate în altă parte.

Orașul-port Mariupol a fost unul dintre obiectivele strategice majore ale invaziei declanșate de Vladimir Putin în 24 februarie, căzând în cele din urmă abia la jumătatea lunii mai.

Încă de la începutul războiului orașul a fost bombardat fără încetare de forțele armate rusești, fiind distrus aproape complet până în momentul predării sale. Mii de civili ucraineni au murit aici în timpul asediului care a lăsat orașul fără surse de apă potabilă și electricitate timp de luni de zile.

13:04 7.11.2022

Ambasadorul Ucrainei în UK: Ar putea fi necesară evacuarea Kievului

Vadym Prystaiko, ambasadorul Ucrainei în Regatul Unit, a repetat cuvintele primarului de la Kiev că ar putea deveni necesară evacuarea orașului dacă atacurile rusești asupra surselor de energie ale Ucrainei continua, relatează Sky News.

„Sper că nu se va ajunge la asta și încă încercăm să reparăm toate instalațiile electrice, stațiile de generare, transformatoarele, toate acestea. Dacă e vorba de asta, va trebui să-i mutăm înapoi în vestul Ucrainei, în Lviv și în toate locurile mai aproape de Uniunea Europeană. Acesta este un număr mare de oameni de localizat, dar iernile ucrainene pot deveni destul de aspre. Trebuie să ne gândim cum o facem”.

13:06 7.11.2022

Agenția de știri de stat rusă RIA Novosti raportează că președintele Vladimir Putin va lua o decizie cu privire la participarea personală la următorul summit G20 până la sfârșitul săptămânii. Acesta l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că nu va participa la summitul G20 - care va avea loc în Indonezia la 15 noiembrie - dacă va fi prezent Vladimir Putin.

13:18 7.11.2022

Papa Francisc este pregătit să devină un mediator în războiul din Ucraina

În timp ce se întorcea dintr-o călătorie în Bahrain, Papa Francisc a vorbit cu jurnaliştii despre ce face Sfântul Scaun pentru a opri războiul din Ucriana scrie Vatican News.

„Ceea ce mă frapează – și de aceea folosesc cuvântul „suferință” în raport cu Ucraina – este cruzimea care nu este caracteristică rușilor... pentru că rușii sunt o națiune mare. Aceasta este cruzimea mercenarilor, a soldaților care merg la război ca într-o călătorie... Prefer să mă gândesc la asta, pentru că respect profund poporul rus pentru umanismul său”, a spus Papa Francisc.

„Simt mare dragoste atât pentru poporul rus, cât și pentru poporul ucrainean”, a spus Papa.

El a mai spus că la vârsta de 11 ani a făcut cunoștință cu un preot ucrainean, care l-a învățat să spună liturghia în ucraineană, așa că știe cântece bisericești în ucraineană, își amintește de ele din copilărie.

"Am o mare afecțiune pentru liturghia ucraineană. Și acum mă aflu între două națiuni pe care le iubesc", a explicat pontiful.

El a mai spus că Secretariatul de Stat al Vaticanului monitorizează constant ceea ce se întâmplă și a amintit că a doua zi după începerea războiului a contactat ambasada Rusiei.

Vaticanul este pregătit să devină un mediator în negocierile dintre cele două țări în vederea realizării păcii.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG