Linkuri accesibilitate

Bombardamentele rusești la scară extinsă au distrus infrastructura și orașele ucrainene. Acești copii se uită la cratetul creat de o explozie în Solonka, regiunea Lviv.
Bombardamentele rusești la scară extinsă au distrus infrastructura și orașele ucrainene. Acești copii se uită la cratetul creat de o explozie în Solonka, regiunea Lviv.

Război în Ucraina | Rusia adoptă legea de naționalizare a locuințelor din sudul și estul ocupat al Ucrainei. Evacuarea civililor din Herson

Ziua 272 a invaziei: Ucraina va începe evacuările în regiunile Herson și Nicolaiev. Rusia a pierdut 90% din principala sa piață petrolieră europeană înaintea sancțiunilor. Macron și Zelenski au avut o „convorbire urgentă” despre problema securității de la centrala nucleară din Zaporojie.

Principalele informații ale zilei

22:00 22.11.2022

Banca Mondială: Sprijin de 4,5 milioane de dolari Ucrainei

Banca Mondială va acorda un ajutor suplimentar de 4,5 milioane de dolari Ucrainei pentru a o sprijini în „susținerea serviciilor esențiale și funcțiilor guvernamentale de bază la nivel național și regional”, în contextul războiului, potrivit unui comunicat dat de instituție.

Potrivit CNN, banii oferiți de SUA vor ajuta la „plata salariilor pentru lucrătorii din spitale, angajații guvernamentali și școlari, pensii pentru persoanele în vârstă, salarii pentru funcționarii publici și programe sociale pentru persoanele vulnerabile”, a precizat Banca Mondială într-un comunicat.

„Pe fondul războiului în curs de desfășurare și al distrugerii tot mai intense a infrastructurii, angajamentul nostru de a oferi asistență urgentă poporului ucrainean este mai puternic ca niciodată”, a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass.


„Acest grant suplimentar generos din partea Statelor Unite vine într-un moment critic, în condițiile în care țara se confruntă cu întreruperi grave ale aprovizionării cu energie și cu o vreme din ce în ce mai rece. Banca Mondială va continua să mobilizeze toate resursele disponibile pentru a ajuta Guvernul Ucrainei să răspundă nevoilor vitale ale cetățenilor săi”, a adăugat Malpass.

19:54 22.11.2022

Ucraina lansează o investigație privind posibila execuție a unor soldați ruși

Procurorul general al Ucrainei a lansat o investigație după ce pe rețelele de socializare a apărut un videoclip în care, potrivit Moscovei, îi înfățișează pe mai mulți soldați ruși uciși după ce aceștia s-au predat în fața soldaților ucraineni la sfârșitul săptămânii trecute, scrie CNN.

Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț, a susținut că rușii au înscenat o capitulare și au deschis focul mai întâi, adăugând că "a riposta la foc nu este o crimă de război".

Potrivit CNN, videoclipul a fost filmat la periferia satului Makiivka, aflat în estul regiunii Lugansk, la aproximativ 40 de kilometri nord-est de orașul Lîman. Nu există încă detalii concrete privind natura incidentului.

Într-o declarație de marți, Parchetul General al Ucrainei a precizat că Parchetul regional din Lugansk va investiga "perfidia" comisă de forțele ruse în timpul predării lor. Dreptul internațional interzice inducerea în eroare a predării de către trupele implicate într-un conflict.

Săptămâna trecută, un videoclip îi arată pe mai mulți soldați ruși cum se predau în fața trupelor ucrainene. La un moment dat, unul din ei pare să îndrepte o armă către soldatul ucrainean care filma întregul eveniment. Videoclipul se întrerupe brusc, însă imaginile din satelit indică ulterior mai multe cadavre în curtea fermei unde a avut loc incidentul.

18:05 22.11.2022

Japonia va sprijini Ucraina cu generatoare și lanterne solare

Guvernul Japoniei a anunțat că va furniza Ucrainei generatoare și lanterne solare în regim de urgență în valoare de 2,57 milioane de dolari.

„Pene de curent la scară largă au avut loc în diferite zone din Ucraina, cauzată de distrugerea unei mari părți a instalațiilor energetice (din Ucraina, n.r.)”, a transmis Guvernul japonez, citat de The Guardian.

„În timp ce iarna devine din ce în ce mai rece și zilele se scurtează pe zi ce trece în Ucraina, ajutorul are o importanță semnificativă ca sprijin pentru cei care nu pot folosi încălzirea și echipamentele de iluminat din cauza penei de curent”, au continuat oficialii de la Tokyo.

Ei au adăugat că Japonia va continua să „susțină și să fie alături” de poporul ucrainean „care se confruntă cu greutăți”.

15:44 22.11.2022

Oficial ucrainean: Rusia pregătește o nouă rundă de mobilizare în ianuarie

Consilierul ministrului ucrainean de Interne, Anton Gerașchenko, a afirmat că Rusia se pregătește pentru o a doua rundă de mobilizare în luna ianuarie a anului următor, cu planuri de a recruta până la 700.000 de rezerviști, transmite The Guardian.

Într-un mesaj pe Twitter, Gerașchenko a spus că acei 300.000 de bărbați care au fost deja recrutați au fost fie uciși, răniți sau demoralizați în urma luptelor ce s-au dat până acum pe teritoriul Ucrainei.

Kremlinul a decretat mobilizarea parțială a peste 300.000 de soldați pentru a lupta în Ucraina în septembrie 2022, o mișcare ce i-a determinat pe sute de mii de bărbați ruși să fugă din țară de teama participării la război.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova nu intenționează momentan să cheme mai mulți bărbați la război.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG