Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina a ajuns la cea de 281 zi.
Războiul din Ucraina a ajuns la cea de 281 zi.

Război în Ucraina | Zelenski: Germania va trimite sisteme antiaeriene Patriot în Ucraina. 6 milioane de ucraineni nu au electricitate

Ziua 281 a invaziei: Aliații NATO au promis mai multe arme pentru Kiev. Volodimir Zelenski, a declarat că situația de pe front e dificilă. Ucraina trebuie să rămână un stat suveran ca să devină membră NATO, a spus Jens Stoltenberg la ministeriala de la București.

Principalele informații ale zilei?

11:39 1.12.2022

Ministerul britanic al Apărării: Loviturile masive asupra asupra rețelei energetice a Ucrainei au scopul de a demoraliza populația

Serviciile de informații militare ale Ministerului britanic al Apărării afirmă că loviturile masive ale Rusiei asupra rețelei energetice a Ucrainei reprezintă punerea în aplicare a conceptului unei operațiuni strategice de distrugere a țintelor critice, care este cuprins în doctrina militară rusă, potrivit BBC.

Rusia intenționa ca acest concept să fie folosit cu rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi infrastructuri naționale critice, mai degrabă decât armata. Sarcina este de a demoraliza populația și, în cele din urmă, de a-i forța pe liderii statului să capituleze.

Loviturile rusești continuă să provoace întreruperi de energie electrică, ceea ce duce la probleme umanitare masive în întreaga Ucraină.

Serviciile secrete britanice pun la îndoială eficacitatea acestei strategii, deoarece, potrivit acestora, este probabil ca Rusia să fi folosit deja majoritatea rachetelor sale adecvate. Iar efectul material și psihologic al loviturilor, cel mai probabil, va fi mai mic decât dacă ar fi fost folosit în perioada inițială a războiului, deoarece ucrainenii s-au mobilizat în fața invaziei, rezultă din raport.

10:56 1.12.2022

A treia bombă poștală găsită în baza forțelor aeriene spaniole

Forțele de securitate spaniole au găsit un al treilea dispozitiv exploziv ascuns într-un colet trimis prin poștă la baza forțelor aeriene din Torrejon de Ardoz, în afara Madridului, a informat joi dimineață ziarul El Mundo.

Două scrisori-bombe au fost găsite miercuri adresate ambasadei Ucrainei din Madrid și unui producător de arme din Zaragoza, în nordul Spaniei, a declarat poliția.

Prima a explodat provocând răni ușoare unui oficial ucrainean.

10:22 1.12.2022

Putin modifică legea „agenților străini” întărind controlul asupra presei și opoziției

O nouă lege extinsă privind „agenții străini” din Rusia intră în vigoare joi, semnificând o reprimare intensă a libertății de exprimare și a opoziției sub președintele Vladimir Putin, care s-a accelerat pe măsură ce înregistrează pierderi în războiul din Ucraina, scrie CNN.

Legea din 2012 privind agenții străini, adoptată după un val de proteste publice împotriva revenirii lui Putin la președinție, impunea organizațiilor care se angajează în activități politice și primesc finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini” și să adere la reguli și restricții draconice.

Această lege a fost actualizată treptat de atunci, formând coloana vertebrală a unui control din ce în ce mai strâns asupra societății civile din Rusia din ultimul deceniu.

De joi, această definiție este extinsă pentru a include nu numai persoanele sau organizațiile care primesc finanțare din străinătate, ci și pe cele care „au primit sprijin și (sau) se află sub influență străină”.

Lectura legii nu oferă prea multe clarificări în ceea ce privește „sprijinul” din surse străine, care este definit doar ca fiind „ajutor organizațional și metodologic sau științific și tehnic”. „Influența” poate fi citită, conform legii, ca „exercitarea unei influențe asupra unui individ prin constrângere, persuasiune sau alte mijloace”.

Modificările legislative oferă, de asemenea, Ministerului rus al Justiției competența de a publica datele personale ale „agenților strain”, expunându-I astfel hărțuirii publice.

Aceste măsuri sunt, probabil, menite să reprime cazurile tot mai dese de disidență internă cu privire la desfășurarea războiului de către Kremlin.

10:04 1.12.2022

Serghei Lavrov: După dispariția URSS, a dispărut și scopul NATO. O confruntare între puterile nucleare este inacceptabilă

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat din nou NATO pentru ajutorul dat Ucrainei, susținând că Alianța împinge țara să continue războiul, relatează TASS.

Lavrov a declarat că țările occidentale se îndepărtează de la principiul necesității de a evita un conflict militar între puterile nucleare.

”Acest lucru se vede foarte clar, inclusiv în contextul poziției lor privind Ucraina, care este împinsă pur și simplu să continue războiul purtat de Occident împotriva Federației Ruse”, a spus șeful diplomației de la Moscova.

Lavrov a transmis că orice confruntare militară între puteri militare, chiar și cu arme convenționale, trebuie evitată.

”Pe lângă faptul că un astfel de război (nuclear - n.r.) este inacceptabil, trebuie evitat orice conflict militar între puterile nucleare, chiar și folosind arme convenționale. Escaladarea poate scăpa de sub control”, a mai arătat ministrul rus de Externe.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG