Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina a ajuns la cea de 281 zi.
Războiul din Ucraina a ajuns la cea de 281 zi.

Război în Ucraina | Zelenski: Germania va trimite sisteme antiaeriene Patriot în Ucraina. 6 milioane de ucraineni nu au electricitate

Ziua 281 a invaziei: Aliații NATO au promis mai multe arme pentru Kiev. Volodimir Zelenski, a declarat că situația de pe front e dificilă. Ucraina trebuie să rămână un stat suveran ca să devină membră NATO, a spus Jens Stoltenberg la ministeriala de la București.

Principalele informații ale zilei?

09:32 1.12.2022

Ultima evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) arată în ultima sa evaluare principalele evenimente de pe frontul din Ucraina:

  • Eforturile armatei ruse în jurul lui Bahmut sugerează că forțele ruse nu au reușit să învețe din campaniile costisitoare anterioare concentrate pe așezări operaționale nesemnificative.
  • Compania nucleară de stat rusă Rosenergoatom a numit un nou director pentru centrala nucleară Zaporojie.
  • Kremlinul continuă eforturile de a înăbuși disidența internă printr-o extindere a măsurilor împotriva „agenților străini”.
  • Sondajele de opinie rusești sugerează că publicul rus s-ar putea să se sătura de războiul Rusiei în Ucraina.
  • Forțele ruse au continuat eforturile de apărare împotriva operațiunilor de contraofensivă ucrainene de-a lungul liniei Svatove-Kreminna.
  • Forțele ruse au continuat să obțină câștiguri progresive în jurul lui Bahmut și să desfășoare operațiuni ofensive în zona orașului Avdiivka-Donețk.
  • Un oficial ucrainean a recunoscut că forțele ucrainene desfășoară o operațiune pe Kinburn Spit.
  • Surse ruse și ucrainene au indicat că oficialii ruși continuă să întreprindă măsuri de mobilizare parțială.
  • Eforturile continue ale oficialilor ruși de a integra teritoriile anexate ilegal în Federația Rusă sunt probabil foarte dezorganizate.

09:25 1.12.2022

Sondaj de opinie comandat de Kremlin: doar 25% dintre ruși mai susțin războiul

Înfrângerile militare ale Rusiei în Ucraina și povara socială a mobilizării scad rapid sprijinul publicului pentru război. Site-ul de opoziție Meduza a avut acces la rezultatele unui sondaj de opinie comandat de Kremlin „doar pentru uz intern”.

Potrivit studiului realizat de Serviciul Federal de Protecție (FSO), 55% dintre ruși sunt în favoarea discuțiilor de pace cu Ucraina, în timp ce doar 25% dintre respondenți susțin continuarea războiului.

Sondajul FSO nu diferă prea mult de rezultatele unui studiu de opinie publică realizat în octombrie de Centrul Levada, singurul institut sociologic independent mare din Rusia.

În studiul Levada, 57% dintre respondenți au spus că susțin, sau probabil că ar sprijini, discuțiile de pace cu Ucraina. Doar 27% au exprimat același sprijin pentru continuarea războiului.

Sondajul propriu al FSO indică faptul că atitudinile rușilor față de război s-au schimbat. Până în iulie 2022, doar 30% dintre respondenții la sondaj au fost în favoarea încheierii războiului prin negocieri de pace. Compararea noilor rezultate cu cele colectate vara arată schimbarea evidentă.

Două surse apropiate administrației Putin au spus pentru Meduza că Kremlinul intenționează acum să limiteze datele de sondaj pe care VTsIOM (Centrul de Cercetare a Opiniei Publice din Rusia) le furnizează publicului. De asemenea, vorbind cu Meduza, un consultant politic care lucrează frecvent cu Kremlinul a explicat că „cel mai bine este să nu dezvălui dinamica” atitudinii în schimbare a rușilor față de război.

09:11 1.12.2022

Rușii au instalat un nou director la centrala nucleară de la Zaporojie

Compania rusă de energie nucleară de stat Rosatom a declarat că fostul inginer șef al centralei nucleare Zaporojie (ZNPP) a devenit noul director al centralei, scrie Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluarea a conflictului.

Consilierul Rosatom, Renat Karchaa, a anunțat pe 30 noiembrie că Yuriy Chernichuk a devenit noul director ZNPP și primul director general adjunct al Societății pe acțiuni „Organizația de operare a ZNPP”, care este entitatea pe care Rosatom a format-o la 3 octombrie pentru a înlocui în Compania ucraineană Energoatom ca operator al centralei.

Karchaa a menționat, de asemenea, că întreaga companie de administrare a ZNPP este formată din membri existenți ai personalului ZNPP care au semnat un nou contract de muncă.

Rolul direct al lui Rosatom în numirea și supravegherea managementului ZNPP este în concordanță cu eforturile anterioare de a instala și menține controlul rusesc asupra centralei de la Zaporojie într-un mod care este probabil menit să forțeze Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) să accepte de facto pretențiile Rusiei asupra centralei prin interacțiunea cu personalul ZNPP controlat de ruși.

09:00 1.12.2022

 ISW: Luptele de lângă Bahmut arată că armata rusă nu învață din propriile greșeli

Eforturile rușilor în apropiere de Bahmut, în estul regiunii ucrainene Donețk, indică faptul că Rusia "a eșuat în mod fundamental să învețe din campaniile anterioare încheiate cu un număr mare de victime", afirmă Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluarea a conflictului.

În timp ce trupele rusești au continuat să se concentreze asupra unor mici așezări din zonă, au reușit să securizeze doar câțiva kilometri în șase luni, pierzând în acest proces soldați și echipamente, potrivit ISW.

Acest model se aseamănă cu campania Rusiei de a cuceri Sievierodonețk și Lisichansk, în apropiere de granița cu regiunea Luhansk, în lunile iunie și iulie. Rusia a capturat în cele din urmă cele două orașe, dar succesul nu a avut beneficii operaționale reale pentru Rusia în est.

Chiar dacă Rusia reușește să cucerească Bahmut, costurile asociate cu cucerirea orașului vor depăși cu mult beneficiile operaționale ale orașului în sine, potrivit ISW.

Costurile asociate cu șase luni de luptă intensă, bazată pe uzură în jurul Bahmutului depășesc cu mult orice avantaj operațional pe care rușii îl pot obține prin cucerirea lui.

Ofensivele Rusiei în zonă continuă să consume puterea de luptă disponibilă a armatei lui Putin, facilitând contraofensivele ucrainene în alte părți, a mai observat think tank-ul american.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG