Ultima evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) arată în ultima sa evaluare principalele evenimente de pe frontul din Ucraina:
- Eforturile armatei ruse în jurul lui Bahmut sugerează că forțele ruse nu au reușit să învețe din campaniile costisitoare anterioare concentrate pe așezări operaționale nesemnificative.
- Compania nucleară de stat rusă Rosenergoatom a numit un nou director pentru centrala nucleară Zaporojie.
- Kremlinul continuă eforturile de a înăbuși disidența internă printr-o extindere a măsurilor împotriva „agenților străini”.
- Sondajele de opinie rusești sugerează că publicul rus s-ar putea să se sătura de războiul Rusiei în Ucraina.
- Forțele ruse au continuat eforturile de apărare împotriva operațiunilor de contraofensivă ucrainene de-a lungul liniei Svatove-Kreminna.
- Forțele ruse au continuat să obțină câștiguri progresive în jurul lui Bahmut și să desfășoare operațiuni ofensive în zona orașului Avdiivka-Donețk.
- Un oficial ucrainean a recunoscut că forțele ucrainene desfășoară o operațiune pe Kinburn Spit.
- Surse ruse și ucrainene au indicat că oficialii ruși continuă să întreprindă măsuri de mobilizare parțială.
- Eforturile continue ale oficialilor ruși de a integra teritoriile anexate ilegal în Federația Rusă sunt probabil foarte dezorganizate.
Serghei Lavrov: După dispariția URSS, a dispărut și scopul NATO. O confruntare între puterile nucleare este inacceptabilă
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat din nou NATO pentru ajutorul dat Ucrainei, susținând că Alianța împinge țara să continue războiul, relatează TASS.
Lavrov a declarat că țările occidentale se îndepărtează de la principiul necesității de a evita un conflict militar între puterile nucleare.
”Acest lucru se vede foarte clar, inclusiv în contextul poziției lor privind Ucraina, care este împinsă pur și simplu să continue războiul purtat de Occident împotriva Federației Ruse”, a spus șeful diplomației de la Moscova.
Lavrov a transmis că orice confruntare militară între puteri militare, chiar și cu arme convenționale, trebuie evitată.
”Pe lângă faptul că un astfel de război (nuclear - n.r.) este inacceptabil, trebuie evitat orice conflict militar între puterile nucleare, chiar și folosind arme convenționale. Escaladarea poate scăpa de sub control”, a mai arătat ministrul rus de Externe.
Putin modifică legea „agenților străini” întărind controlul asupra presei și opoziției
O nouă lege extinsă privind „agenții străini” din Rusia intră în vigoare joi, semnificând o reprimare intensă a libertății de exprimare și a opoziției sub președintele Vladimir Putin, care s-a accelerat pe măsură ce înregistrează pierderi în războiul din Ucraina, scrie CNN.
Legea din 2012 privind agenții străini, adoptată după un val de proteste publice împotriva revenirii lui Putin la președinție, impunea organizațiilor care se angajează în activități politice și primesc finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini” și să adere la reguli și restricții draconice.
Această lege a fost actualizată treptat de atunci, formând coloana vertebrală a unui control din ce în ce mai strâns asupra societății civile din Rusia din ultimul deceniu.
De joi, această definiție este extinsă pentru a include nu numai persoanele sau organizațiile care primesc finanțare din străinătate, ci și pe cele care „au primit sprijin și (sau) se află sub influență străină”.
Lectura legii nu oferă prea multe clarificări în ceea ce privește „sprijinul” din surse străine, care este definit doar ca fiind „ajutor organizațional și metodologic sau științific și tehnic”. „Influența” poate fi citită, conform legii, ca „exercitarea unei influențe asupra unui individ prin constrângere, persuasiune sau alte mijloace”.
Modificările legislative oferă, de asemenea, Ministerului rus al Justiției competența de a publica datele personale ale „agenților strain”, expunându-I astfel hărțuirii publice.
Aceste măsuri sunt, probabil, menite să reprime cazurile tot mai dese de disidență internă cu privire la desfășurarea războiului de către Kremlin.
A treia bombă poștală găsită în baza forțelor aeriene spaniole
Forțele de securitate spaniole au găsit un al treilea dispozitiv exploziv ascuns într-un colet trimis prin poștă la baza forțelor aeriene din Torrejon de Ardoz, în afara Madridului, a informat joi dimineață ziarul El Mundo.
Două scrisori-bombe au fost găsite miercuri adresate ambasadei Ucrainei din Madrid și unui producător de arme din Zaragoza, în nordul Spaniei, a declarat poliția.
Prima a explodat provocând răni ușoare unui oficial ucrainean.