Ministerul britanic al Apărării: Loviturile masive asupra asupra rețelei energetice a Ucrainei au scopul de a demoraliza populația
Serviciile de informații militare ale Ministerului britanic al Apărării afirmă că loviturile masive ale Rusiei asupra rețelei energetice a Ucrainei reprezintă punerea în aplicare a conceptului unei operațiuni strategice de distrugere a țintelor critice, care este cuprins în doctrina militară rusă, potrivit BBC.
Rusia intenționa ca acest concept să fie folosit cu rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi infrastructuri naționale critice, mai degrabă decât armata. Sarcina este de a demoraliza populația și, în cele din urmă, de a-i forța pe liderii statului să capituleze.
Loviturile rusești continuă să provoace întreruperi de energie electrică, ceea ce duce la probleme umanitare masive în întreaga Ucraină.
Serviciile secrete britanice pun la îndoială eficacitatea acestei strategii, deoarece, potrivit acestora, este probabil ca Rusia să fi folosit deja majoritatea rachetelor sale adecvate. Iar efectul material și psihologic al loviturilor, cel mai probabil, va fi mai mic decât dacă ar fi fost folosit în perioada inițială a războiului, deoarece ucrainenii s-au mobilizat în fața invaziei, rezultă din raport.
Rusia, enervată pe decizia Parlamentului german de a recunoaşte Holodomorul drept genocid: O provocare
Rusia a anunţat joi că decizia Parlamentului german de a recunoaşte foametea din Ucraina din 1932-1933 ca genocid impus de sovietici a fost o provocare antirusă şi o încercare a Germaniei de a ascunde trecutul nazist, relatează The Guardian.
Într-o decizie salutată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, parlamentarii germani au adoptat miercuri o rezoluţie prin care declară că moartea prin înfometare a milioane de ucraineni – Holodomorul – a fost un genocid.
Europa, solicitată să doneze mai mult pentru repararea rețelei electrice a Ucrainei
O importantă organizație energetică internațională care coordonează eforturile de a ajuta rețeaua energetică a Ucrainei să reziste atacurilor masive ale Rusiei a îndemnat companiile energetice europene să doneze mai multe echipamente esențiale.
Energy Community a declarat pentru CNN că a coordonat donațiile de echipamente specializate de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, ajutând la repararea daunelor aduse infrastructurii critice vizate în mod deliberat de forțele ruse.
„Luna aceasta, șapte transporturi de echipamente energetice coordonate de Secretariat în cooperare cu Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgență al UE (ERCC) au ajuns în Ucraina”, a declarat Artur Lorkowski, directorul Secretariatului Comunității Energetice.
„Acest lucru include instrumente foarte necesare, siguranțe, electrozi de sudură, elcometre, generatoare și alte echipamente de electricitate și gaz donate de companii din Estonia, Regatul Unit, Franța, Italia, Suedia, Slovacia și Lituania.”
De la începutul războiului, 37 de transporturi din 20 de țări au fost livrate în Ucraina, se arată în comunicat, cu încă 47 de livrări planificate.
„Articolele care nu pot fi livrate vor fi achiziționate prin Fondul de Sprijin Energetic al Ucrainei”, a spus Lorkowski. „Prima achiziție de echipamente este aproape de finalizare, iar echipamentul de urgență este de așteptat să fie livrat în curând în Ucraina.”
Miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că șase milioane de ucraineni nu au curent electric, descriind situația ca fiind „foarte dificilă”.
„Lucrătorii din domeniul energiei și lucrătorii din utilități, toate serviciile noastre fac totul pentru a stabiliza sistemul și a oferi oamenilor mai multă energie pentru mai mult timp”, a adăugat Zelenski.
Joi dimineață, bombardamentele rusești au lăsat fără energie orașul recent eliberat Herson din sudul Ucrainei, potrivit lui Yaroslav Ianușevici, șeful administrației militare a regiunii Herson.
Aproape jumătate din rețeaua electrică a Ucrainei este încă deteriorată
O companie privată de energie din Ucraina a declarat că 40% din infrastructura electrică a țării este deteriorată, deoarece atacurile rusești continuă să țintească aprovizionarea.
Milioane de ucraineni au rămas fără curent din octombrie, de când Rusia și-a concentrat atacurile asupra sistemului energetic al Ucrainei.
„Rusia a distrus 40% din sistemul energetic ucrainean cu atacuri teroriste cu rachete. Zeci de lucrători din domeniul energiei au fost uciși și răniți”, a declarat compania DTEK într-o declarație pe rețelele de socializare.
„Inginerii electricieni fac tot posibilul și imposibilul pentru a stabiliza situația în ceea ce privește furnizarea de energie”, a spus compania, potrivit Agenției France-Presse, adăugând că echipele sale tehnice lucrează „zi și noapte” pentru a repara rapid infrastructura.