Linkuri accesibilitate

Ultimele zile ale Azovstal. Fotografii de Dmitri Kozațki (Orest), lăsate de el înainte de a se preda forțelor ruse
Ultimele zile ale Azovstal. Fotografii de Dmitri Kozațki (Orest), lăsate de el înainte de a se preda forțelor ruse

Războiul din Ucraina | Lîsîceanskul/din est, bombardat la foc continuu. 144 de soldați ucraineni, eliberați într-un schimb de prizonieri

Turcia, Finlanda și Suedia au semnat un memorandum trilateral, iar cele două țări nordice vor fi invitate miercuri să adere la NATO.

23:19 29.6.2022

Lîsîceansk bombardat la foc continuu

Frecvența bombardamentelor asupra orașului Lîsîceansk, din estul Ucrainei, este „enormă”, a declarat miercuri guvernatorul regional din Luhansk.

Orașul „este bombardat în mod constant. Luptele continuă la periferia orașului. Armata rusă încearcă să atace în mod constant”, a spus guvernatorul Serghei Haidai .

„Acum există un apogeu al luptei. Frecvența bombardamentelor este enormă”, a spus el, adăugând că din populația de aproape 100.000 de înainte de război, orașul mai are doar aproximativ 15.000 de civili rămași.

Evacuarea lor „ar putea fi periculoasă în acest moment”, a spus el.

Rușii „au adus un număr mare de vehicule, un număr enorm de oameni. Bombardele și atacurile nu se opresc”, a spus Gaidai.

Moscova a preluat deja orașul vecin Sieverodinețk după câteva săptămâni de lupte care au ucis zeci de civili.

Este ultimul oraș important pe care rușii trebuie să-l preia în regiunea Luhansk, una dintre cele două provincii din marea regiune Donbas pe care Moscova vrea să le controleze complet.

21:47 29.6.2022

Finlanda și Suedia, invitate oficial în NATO. Rusia, cea mai mare amenințare la adresa securității aliate. Putin și-a făcut propriul summit

NATO a calificat miercuri Rusia drept cea mai mare „amenințare directă” la adresa securității aliate după ce Putin a invadat Ucraina și a promis că va moderniza forțele armate asediate de la Kiev.

Totodată, NATO a invitat oficial Suedia și Finlanda să se alăture alianței și s-a angajat să consolideze forțele de luptă și de reacție rapidă pe flancul său estic, cel mai apropiat de Rusia, a anunțat miercuri seară secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Întâlnirea șefilor de stat și de guvern NATO de la Madrid, de miercuri, 29 iunie 2022, a aprobat un nou concept strategic pentru Alianță, care stabilește prioritățile, sarcinile de bază și abordările sale pentru următorul deceniu.

Stoltenberg a spus care vor fi deciziile cheie care vor fi luate pentru a transforma Alianța și a-și proteja cetățenii.

Noul concept strategic este „un plan pentru cum să ducă NATO în viitor într-o lume tot mai competitivă și mai periculoasă”, a spus Jens Stoltenberg.

„Liderii vor lua, de asemenea, o decizie istorică de a invita Finlanda și Suedia să devină membre NATO”, a spus Stoltenberg, adăugând că acest lucru a fost posibil prin acordul trilateral încheiat marți între Turcia, Finlanda și Suedia.

În acest timp, într-un contrast total cu imaginile de la Madrid, președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a făcut propriul summit de la Așgabat, capitala Turkmenistanului, unde are loc un summit al țărilor de la Marea Caspică, alături de liderii Azerbaidjanului, Kazahstanului, Iranului și Turkmenistanului. În afară de Iran, aflat sub sancțiuni din cauza programului său nuclear, celelalte țări sunt foste republici sovietice. În tradiția deja cunoscută, Putin s-a așezat singur la o masă impresionantă, la o distanță uriașă de omologii săi.

20:33 29.6.2022

Boris Johnson: Dacă Putin era femeie, nu invada Ucraina. Este un exemplu de masculinitate toxică

Boris Johnson spune că Vladimir Putin nu ar fi invadat Ucraina dacă ar fi fost femeie și consideră că războiul este „un exemplu perfect de masculinitate toxică”.

Într-un interviu acordat presei germane în urma summitului G7 de la Schloss Elmau, premierul a citat genul președintelui rus drept factor care contribuie la conflict.

Johnson a declarat pentru postul ZDF: „Dacă Putin ar fi fost o femeie, ceea ce evident că nu este, dacă ar fi fost, chiar nu cred că s-ar fi angajat într-un război nebun, macho de invazie și violență, în felul în care a făcut-o. Dacă vrei un exemplu perfect de masculinitate toxică, este ceea ce face el în Ucraina ”, scrie The Guardian.

19:02 29.6.2022

144 de soldați ucraineni eliberați într-un schimb de prizonieri cu Rusia

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că 144 de soldați ucraineni, inclusiv din cei care se aflau la uzina siderurgică Azovstal de la Mariupol, au fost eliberați în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia.

Cel mai recent schimb de prizonieri este și cel mai mare schimb de când Rusia a invadat Ucraina, a declarat pentru Telegram direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina.

Din cei 144 de soldați ucraineni eliberați, 95 au fost implicați în apărarea oțelăriilor Azovstal, se arată în comunicat.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG