Linkuri accesibilitate

Oamenii depun flori în fața ruinelor mall-ului de la Kremenciug, centrul Ucrainei, atacat luni, la oră de vârf, cu două rachete rusești cu rază lungă de acțiune, lansate din Kursk/Rusia. Kremlinul spune că nu era mall, ci depozit de arme oferite Ucrainei de Occident.
Oamenii depun flori în fața ruinelor mall-ului de la Kremenciug, centrul Ucrainei, atacat luni, la oră de vârf, cu două rachete rusești cu rază lungă de acțiune, lansate din Kursk/Rusia. Kremlinul spune că nu era mall, ci depozit de arme oferite Ucrainei de Occident.

Războiul din Ucraina | Noi sancțiuni ale SUA împotriva Rusiei. Vizate, aurul și industria de apărare. Primarul din Herson, arestat de ruși

Numărul victimelor din atacul rusesc asupra mall-ului din Kremenciug continuă să crească. La Madrid a început summitul NATO în care este așteptată o decizie privind adderarea Suediei și Finlandei.

Principalele informații ale zilei

16:32 28.6.2022

Ce a rămas în urma atacului rusesc asupra mall-ului din Kremenciug

Cel puțin 18 persoane au murit, iar alte 21 sunt în continuare dispărute, în urma atacului Rusiei de luni asupra mall-ului din Kremenciug, potrivit celui mai recent bilanț oferit de autoritățile ucrainene.

15:43 28.6.2022

Forțele ruse l-au arestat pe primarul ucrainean din Herson

Primarul din Herson, Igor Kolihaiev, a fost arestat marți de forțele rusești, potrivit unui consilier al primarului, Galina Liașevskaia.

„L-au luat pe Igor Kolihaiev”, a scris ea pe Facebook marți după-amiază.

13:42 28.6.2022

Comandantul forțelor armate ucrainene: În patru zile Rusia a tras 130 de rachete de croazieră

Clădire distrusă într-un cartier rezidențial din Kiev în urma unui atac cu rachete, 26 iunie.
Clădire distrusă într-un cartier rezidențial din Kiev în urma unui atac cu rachete, 26 iunie.

Comandantul șef al forțelor armate ucrainene, Valeriy Zaluzhniy, a discutat cu omologii săi din SUA și Marea Britanie despre situația militară din Ucraina și numărul tot mai mare de lovituri cu rachete ale Rusiei în ultimele zile.

Valeriy Zaluzhniy a spus că a vorbit luni seară cu președintele șefilor de stat major comun, generalul Mark Milley, și cu șeful statului major al apărării britanic, adm. Tony Radakin, relatează CNN.

„Acum patru zile, inamicul a tras 53 de rachete de croazieră de pe diverse platforme, în urmă cu trei zile, 26 de rachete, acum două zile aproape 40 și 12 în ultimele 24 de ore", a spus el.

Zaluzhniy a spus că zona „ostilităților active” se întinde de la nordul Harkovului până la râul Nipru de pe coasta Mării Negre.

„Cele mai intense ostilități se desfășoară în nordul regiunilor Lugansk și Harkov. În această zonă, numai în ultimele 24 de ore, inamicul a efectuat 270 de raiduri de artilerie, folosind 45.000 de cartușe de muniție, 2 rachete și 32 de lovituri aeriene. Situația este foarte dificil, dar controlat.

„Nu avem dreptul să predăm acest război copiilor noștri”, a spus Zaluzhniy pe canalul său Telegram. "Inamicul trebuie distrus aici și acum, altfel nu se va opri. Și putem face asta... dar avem nevoie de mai multe arme și muniție".

12:55 28.6.2022

Agenția Moody's spune că Rusia a intrat în incapacitate de plată

Agenția de evaluare financiară, Moody's, a apreciat că Rusia a intrat luni seară în incapacitate de plată cu privire la datoria sa externă, pentru prima dată în ultimul secol, transmite AFP.

„În data de 27 iunie, deţinătorii de obligaţiuni suverane ruseşti nu au primit plata cuponului pentru două emisiuni de eurobonduri în valoare de 100 de milioane de dolari, la expirarea perioadei de graţie de 30 de zile, ceea ce potrivit definiţiei noastre constituie un caz de default”, a explicat agenţia de evaluare financiară într-un comunicat publicat în noaptea de luni spre marţi.

Aprecierea Moody's nu înseamnă şi un statut juridic de incapacitate de plată pentru Rusia, deoarece agenţiile de evaluare financiară nu mai au dreptul de a acorda ratinguri Rusiei după sancţiunile internaţionale impuse regimului de la Moscova din cauza invadării Ucrainei.

Este la latitudinea unui comitet al creditorilor, Credit Derivatives Determinations Committee, să evalueze dacă Rusia este sau nu în incapacitare de plată.

Ultima dată când Rusia nu şi-a rambursat datoria externă a fost în 1918, după Revoluţia Bolşevică, atunci când Vladimir Lenin a refuzat să recunoască datoriile regimului ţarist faţă de creditorii internaţionali. Rusia s-a confruntat cu o incapacitate de plată şi în 1998, însă atunci default-ul a afectat doar datoria internă.

Ministerul rus al Finanţelor susţine că plăţile, în valută, către creditorii externi au fost efectuate în data de 20 mai. Însă luni a recunoscut că banii nu au ajuns încă la creditori, deoarece băncile intermediare au blocat plăţile, ca urmare a sancţiunilor occidentale.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG