Linkuri accesibilitate

Soldați ucraineni se îndreaptă către prima linie a frontului (Foto: AFP)
Soldați ucraineni se îndreaptă către prima linie a frontului (Foto: AFP)

Războiul din Ucraina | Ajutor financiar de la UE de 1 mld de euro pentru Ucraina. Politicieni și jurnaliști britanici interziși în Rusia

Regiunea Odesa a fost atacată cu două rachete Iskander lansate din Crimeea. Comitetul international al Crucii Roșii nu a primit încă acces în închisoarea Olenivka unde zeci de prizonieri ucraineni au fost uciși într-un bombardament. Putin a adoptat noua doctrină navală a Rusiei.

Principalele informații ale zilei

16:59 1.8.2022

 Primarul din Nikolaev: Atacul asupra spitalului, „terorism cinic”

Primarul orașului Nikolaev a spus că atacul de luni asupra unităților medicale din oraș nu este altceva decât „terorism cinic al trupelor rusești”.

„Pentru ceva timp, spitalul nostru de Urgență nu va putea primi pacienți. Mai întâi este nevoie să dăm la o parte molozul de la centrul de traumă distrus și să îndepărtăm structurile periculoase, să demontăm ferestrele deteriorate și să îndepărtăm tot gunoiul. O parte din clădirea principală a spitalului a fost de asemenea distrusă. Și acolo este necesar să punem totul în ordine. În acele departamente care au supraviețuit, vom îndepărta toate resturile, vom bloca geamurile și vom verifica echipamentele”, a scris pe telegram Olexandr Sienkevici.

El a adăugat că „este un spital obișnuit, care în fiecare zi a primit locuitori ai orașului, inclusiv victime ale bombardamentelor rusești. Prin urmare, atacul de astăzi asupra acestei unități medicale nu este altceva decât terorism cinic al trupelor ruse.”

Au apărut imagini cu pompierii care luptă împotriva unui incendiu la spital și cu un crater care arată consecințele atacului asupra clădirii.

16:23 1.8.2022

46 de așezări din regiunea Herson, recucerite de ucraineni

Forțele ucrainene au recucerit peste 46 de așezări în regiunea cheie de sud a Hersonului, în timp ce Kievul încearcă să respingă trupele ruse într-o contraofensivă, a declarat luni guvernatorul local.

Moscova a pus mâna pe aproape tot teritoriul regiunii, importante din punct de vedere economic și strategic, care se învecinează cu peninsula anexată Crimeea în primele zile ale invaziei sale, relatează Reuters.

Dar, în ultimele săptămâni, armata ucraineană, întărită de livrările de artilerie cu rază lungă furnizată de Occident, a căutat să organizeze o contraofensivă în zonă.

Forțele de la Kiev au efectuat lovituri asupra depozitelor și pozițiilor militare rusești din spatele liniei frontului și au lovit poduri care acționează ca rute cruciale de aprovizionare pentru trupele Moscovei în orașul Herson.

„Astăzi, 46 de așezări au fost deja dezocupate în regiunea Herson”, a declarat Dmitro Butrîi, șeful administrației regionale ucrainene, pentru televiziunea națională.

Butrîi a adăugat că majoritatea satelor recâștigate se află în partea de nord a regiunii, în timp ce altele sunt situate în partea de sud, aproape de Marea Neagră și de regiunea puternic bombardată Nicolaev.

Guvernatorul a spus că unele dintre satele recucerite „au fost distruse în proporție de 90 la sută și astăzi sunt încă sub foc constant”.

Butrîi a spus că situația umanitară din regiune este „critică” și a reiterat apelul autorităților către cei care rămân în zonă „să evacueze în regiuni mai sigure”.

14:46 1.8.2022

Papa Francisc s-ar putea întâlni cu Patriarhul Kiril în Kazahstan

Vaticanul a anunțat că Papa Francisc va călători în Kazahstan în luna septembrie pentru o întâlnire a liderilor religioși, o întâlnire în care Papa a spus anterior că speră să se întâlnească cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, relatează Reuters.

Papa Francisc sfințește icoana cu cei șapte episcopi martiri, beatificați la Blaj, România, 2 Iunie, 2019.
Papa Francisc sfințește icoana cu cei șapte episcopi martiri, beatificați la Blaj, România, 2 Iunie, 2019.

Vizita în Kazahstan va avea loc pe 13-15 septembrie, potrivit serviciul de presă pentru kazah

„Papa Francisc va efectua o vizită de stat în Kazahstan în septembrie, la invitația președintelui Kassym-Jomart Tokayev", a spus luni serviciul de presă într-o declarație.

Papa se va întâlni cu conducerea de vârf a țării și va participa la cel de-al șaptelea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale, ca parte a vizitei sale, se arată în comunicat.

14:36 1.8.2022

Ucraina a primit 1 miliard de euro de UE

Uniunea Europeană a trimis Ucrainei 1 miliard de euro ca ajutor financiar pentru a-i sprijini bugetul și pentru a o ajuta să abordeze consecințele financiare ale invaziei ruse, a declarat luni Denys Shmygal, premierul ucrainean.

Shmygal a scris pe aplicația de mesagerie Telegram: „Acest miliard de euro face parte dintr-un pachet mare de sprijin pentru Ucraina... în valoare totală de 9 miliarde de euro. Fondurile vor ajuta la finanțarea nevoilor bugetare prioritare”.

El a spus că prima tranșă, în valoare de 500 de milioane de euro, este deja în contul băncii centrale ucrainene, iar restul este de așteptat să fie acolo pe 2 august.

În afară de acest ajutor financiar, Uniunea Europeană a apobat mai multe seturi de sancțiuni împotriva Rusiei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG