Rusia a interzis intrarea în țară a 39 de politicieni, oameni de afaceri și jurnaliști britanici
Rusia a interzis intrarea în țară a 39 de politicieni, oameni de afaceri și jurnaliști britanici, printre care liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, fostul premier David Cameron și prezentatorul Piers Morgan.
„S-a decis includerea pe „lista de restricții” rusă a unui număr de politicieni, oameni de afaceri și jurnalişti britanici care contribuie la cursul ostil al Londrei care vizează demonizarea țării noastre și contribuția la izolarea sa internațională”, a anunțat ministerul rus de Externe pe site-ul său.
„Având în vedere dorința distructivă a Londrei de a învârti volanul sancțiunilor pe pretexte exagerate și absurde, lucrările pentru extinderea listei de oprire din Rusia vor continua.”
Secretarul de stat de la Externe, David Lammy, și secretarul pentru creșterea nivelului de trai, Lisa Nandy, sunt de asemenea pe listă.
Printre jurnaliștii interziși se numără editorul The Guardian pentru apărare și securitate, Dan Sabbagh, precum și jurnaliști britanici care lucrează pentru BBC, Sunday Times, Economist, Daily Telegraph și Sky News.
Moscova a interzis zeci de jurnalişti britanici, personalităţi din presă şi personalităţi din Apărare să intre în ţară în iunie, în ceea ce Ministerul de Externe a declarat că este un răspuns la sancţiunile occidentale şi „răspândirea de informaţii false despre Rusia”.
În total, peste 200 de britanici, inclusiv cei mai mulți dintre cei mai importanți politicieni ai țării, au primit interzis să intre în țară.
Rusia a lansat o represiune fără precedent asupra instituțiilor de știri independente ruse și străine de la invadarea Ucrainei, pe 24 februarie, precum și asupra rețelelor de socializare străine. Legislația a fost introdusă la scurt timp după ce războiul a început să demonizeze instituțiile media care difuzează așa-zise „informații false” despre armata rusă.
Rusia a interzis deja intrarea în țară a zeci de oficiali americani și canadieni și jurnalişti.
Producția zilnică a Gazprom, la cel mai scăzut nivel din 2008 încoace
Producția zilnică de gaz a companiei ruse Gazprom a ajuns în luna iulie la cel mai scăzut nivel din 2008, pe fondul temerilor continue că Moscova ar putea provoca o criză energetică în Europa prin întreruperea furnizării de gaz.
Firma de energie de stat a pompat 774 de milioane de metri cubi pe zi luna trecută – cu 14% mai puțin decât în iunie – conform analizei Bloomberg publicate luni.
A constatat că producția totală totală a monopolului rusesc de export de gaze pentru anul trecut a fost de 262,4 miliarde de metri cubi, o scădere cu 12% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Încetinirea producției urmează deteriorării relațiilor dintre Rusia și Uniunea Europeană de când Vladimir Putin a ordonat trupelor să invadeze Ucraina la sfârșitul lunii februarie.
Afacerea controlată de Kremlin a redus săptămâna trecută livrările de gaz către principala conductă a continentului către Europa – Nord Stream 1 – la doar 20% din capacitate.
Gazprom a susținut că acest lucru se datorează problemelor de întreținere ale turbinelor sale, dar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că nu există „un motiv tehnic justificat” pentru reducere.
Însă un ajutor militar al SUA pentru Ucraina în valoare de peste jumătate de miliard de dolari
Statele Unite au anunţat luni că vor trimite noi arme Ucrainei în valoare de 550 milioane de dolari, inclusiv muniţie pentru lansatoarele de rachete care sunt din ce în ce mai importante în luptă. Totalul ajutorului acordat de SUA se ridică astfel la 8,8 miliarde de dolari, anunță Pentagonul.
„În total, Statele Unite au angajat aproximativ 8,8 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina de la începutul administrației Biden. Din 2014, Statele Unite au angajat Ucrainei peste 10 miliarde de dolari în asistență de securitate”, arată sursa citată.
Acest ajutor va „include în special mai multă muniţie pentru sistemele (…) Himars”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.
Suma totală a asistenţei militare alocate Ucrainei de la invadarea este se ridică la peste 8 miliarde de dolari, a spus el.
Noul ajutor va include 75.000 de cartuşe de 155 mm, a precizat Pentagonul într-un comunicat.
„Statele Unite vor continua să lucreze cu aliaţii şi partenerii lor pentru a oferi Ucrainei capacităţi cheie”, spune Pentagonul.
Sistemele Himars, extrem de mobile, lansează rachete ghidate prin GPS cu o bătaie de 80 de kilometri, permiţând Ucrainei să atingă ţinte ruseşti care nu se aflau în raza de acţiune, notează AFP.