Linkuri accesibilitate

Teatrul din Mariupol a fost bombardat de ruși pe 16 martie. 600 de persoane, printre care foarte mulți copii, erau adăpostiți în subsolul teatrului, iar locul era marcat cu un avertisment care se vedea din spațiu: COPII. (Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)
Teatrul din Mariupol a fost bombardat de ruși pe 16 martie. 600 de persoane, printre care foarte mulți copii, erau adăpostiți în subsolul teatrului, iar locul era marcat cu un avertisment care se vedea din spațiu: COPII. (Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)

Războiul din Ucraina | Atac asupra culturii ucrainene: 529 centre culturale distruse, 31 de artiști uciși. Plafon UE pentru petrolul rusesc

Ziua 282 a invaziei: Statele UE au convenit să pună un plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc. Președintele Biden va discuta cu Putin doar când acesta va pune capăt războiului din Ucraina. În schimb, Kremlinul face lista filmelor pe care trebuie să le vizioneze rușii.

Principalele informații ale zilei:

13:49 2.12.2022

Putin îi răspunde lui Biden: SUA nu recunosc teritoriile anexate

Vladimir Putin este deschis la discuții privind o posibilă reglementare în Ucraina, dar refuzul Statelor Unite de a recunoaște teritoriile anexate ca fiind rusești împiedică căutarea oricărui potențial compromis, a spus Kremlinul.

„Președintele Federației Ruse a fost, este și rămâne întotdeauna deschis negocierilor pentru a ne asigura interesele”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor, întrebat despre declarațiile președintelui american Joe Biden.

„Biden a spus de facto că negocierile vor fi posibile numai după ce Putin va părăsi Ucraina”, ceea ce Moscova „evident” că respinge, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov. „Operaţiunea militară continuă”, a adăugat el.

„Modul preferat de a ne atinge interesele este prin mijloace pașnice, diplomatice”, a spus Peskov.

„Putin a fost, este și rămâne deschis contactelor și negocierilor”, a accentuat Peskov.

Președintele american Joe Biden a declarat joi că este pregătit să vorbească cu Putin dacă șeful Kremlinului caută o modalitate de a pune capăt războiului, dar că Putin nu a indicat încă acest lucru.

12:50 2.12.2022

Rafael Grossi: Sper să ajungem un acord cu Rusia și Ucraina pentru o zonă de protecție la Zaporojie

Agenția Internațională pentru Energie Atomică speră să ajungă la un acord cu Rusia și Ucraina pentru crearea unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie până la sfârșitul anului, a declarat șeful organului de supraveghere atomică al ONU.

Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, a furnizat aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei înainte de invazia Rusiei și a fost forțată să funcționeze cu generatoare de rezervă de mai multe ori, a raportat Reuters.

Bombardaentele repetate în jurul centralei controlate acum de Rusia au stârnit îngrijorări cu privire la potențialul unui accident grav , după dezastrul de la Cernobîl din 1986.

„Angajamentul meu este să ajung la o soluție cât mai curând posibil. Sper că până la sfârșitul anului”, a declarat Rafael Grossi pentru ziarul italian La Repubblica într-un interviu publicat vineri.

Grossi nu a exclus să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin, precum și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Scopul nostru este să evităm un accident nuclear, nu să creăm o situație militară care să favorizeze una sau cealaltă parte”, a spus Grossi.

11:22 2.12.2022

Germania va trimite Ucrainei 7 blindate Gepard ce erau destinate să ajungă la fier vechi

Germania intenționează să livreze Ucrainei, în această primăvară, șapte blindate Gepard care erau destinate la fier vechi, care se vor adăuga la cele 30 de blindate de apărare antiaeriană care sunt deja folosite pentru a lupta împotriva armatei ruse, a relatat vineri revista Spiegel, preluată de Reuters.

Cele șapte blindate, care sunt în prezent reparate de producătorul de armament Krauss-Maffei Wegmann (KMW), cu sediul la Munchen, sunt menite să ajute Ucraina în protejarea orașelor și infrastructurii sale împotriva bombardamentelor rusești, a relatat Spiegel.

De asemenea, guvernul german intenționează să trimită mai multă muniție pentru Gepard împreună cu tancurile suplimentare, a relatat acesta.

Furnizarea de muniție pentru Gepard s-a dovedit a fi problematică, deoarece Elveția, care deține stocuri de muniție, refuză să o furnizeze, invocând statutul său de neutralitate.

Berlinul a furnizat Ucrainei 30 de tancuri Gepard și aproximativ 60.000 de proiectile. În aprilie, Berna s-a opus la reexportul de muniție de fabricație elvețiană folosită de tancurile antiaeriene Gepard. Proiectilele de 35 mm au fost furnizate de companii elvețiene armatei germane în urmă cu zeci de ani.

09:43 2.12.2022

Zelenski anunţă că organizaţiile religioase care au legătură cu Rusia vor fi scoase în afara legii

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat, joi seară, că organizaţiile religioase care au legături cu Rusia vor fi scoase în afara legii în Ucraina, iar oficialii din domeniul securităţii naţionale îşi vor intensifica activitatea de „contracarare a activităţilor subversive ale serviciilor speciale ruseşti în spaţiul religios din Ucraina”, relatează The Guardian.

„Astăzi a avut loc o şedinţă a Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, şedinţă în cadrul căreia am analizat numeroase fapte privind legăturile anumitor cercuri religioase din Ucraina cu statul agresor”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul zilnic transmis, seara, către ucraineni.

„Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare a însărcinat Guvernul să prezinte Verhovna Rada (parlamentul ucrainean – n.r.) un proiect de lege privind imposibilitatea organizaţiilor religioase afiliate la centrele de influenţă din Federaţia Rusă de a funcţiona în Ucraina”, a anunţat Volodimir Zelenski. El a explicat că trebuie create condiţiile pentru ca „niciun actor dependent de statul agresor să nu mai aibă ocazia să-i manipuleze pe ucraineni şi să slăbească Ucraina din interior”.

De asemenea, o structură specializată, Serviciul de Stat pentru Etnopolitică şi Libertate de Conştiinţă, a fost însărcinată să examineze din punct de vedere religios Statutul de conducere al Bisericii Ortodoxe Ucrainene pentru a verifica „prezenţa unei legături bisericeşti-canonice cu Patriarhia Moscovei şi, dacă este necesar, să ia măsurile prevăzute de lege”.

Cu alte cuvinte, Biserica Ortodoxă Ucraineană care ţine de Patriarhia Moscovei riscă să fie scoasă în afara legii.

Zelenski a amintit şi de situl mănăstirii Kiev-Pecersk, care de curând a făcut obiectul unor percheziţii ale forţelor de securitate, suspiciunea fiind că adăposteşte sabotori şi armament rusesc.

Vastul complex Pecersk Lavra din Kiev – în traducere, Mănăstirea Peşterilor din Kiev – este o comoară culturală ucraineană şi sediu al aripii din Biserica Ortodoxă Ucraineană care se află sub tutela Patriarhiei Moscovei.

Zelenski a anunţat că s-a decis „verificarea prezenţei temeiurilor legale şi a respectării condiţiilor de folosire de către organizaţiile religioase a proprietăţii situate pe teritoriul patrimoniului istoric şi cultural naţional Kiev-Pecersk”. Înalţii prelaţi ar putea fi, astfel, evacuaţi din complex.

„Toate organismele responsabile de asigurarea securităţii naţionale trebuie să intensifice măsurile de identificare şi combatere a activităţilor subversive ale serviciilor speciale ruseşti în mediul religios din Ucraina. Şi să aplice sancţiuni personale – numele de familie vor fi făcute publice în curând”, a mai anunţat preşedintele ucrainean.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG