Linkuri accesibilitate

Teatrul din Mariupol a fost bombardat de ruși pe 16 martie. 600 de persoane, printre care foarte mulți copii, erau adăpostiți în subsolul teatrului, iar locul era marcat cu un avertisment care se vedea din spațiu: COPII. (Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)
Teatrul din Mariupol a fost bombardat de ruși pe 16 martie. 600 de persoane, printre care foarte mulți copii, erau adăpostiți în subsolul teatrului, iar locul era marcat cu un avertisment care se vedea din spațiu: COPII. (Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)

Războiul din Ucraina | Atac asupra culturii ucrainene: 529 centre culturale distruse, 31 de artiști uciși. Plafon UE pentru petrolul rusesc

Ziua 282 a invaziei: Statele UE au convenit să pună un plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc. Președintele Biden va discuta cu Putin doar când acesta va pune capăt războiului din Ucraina. În schimb, Kremlinul face lista filmelor pe care trebuie să le vizioneze rușii.

Principalele informații ale zilei:

16:24 2.12.2022

Preşedintele Aleksandar Vučić susține că nu va permite ca Serbia să devină un instrument pentru cei care doresc să eludeze sancţiunile UE împotriva Rusiei

Preşedintele sârb Aleksandar Vučić a declarat că nu va permite ţării sale să devină un instrument pentru cei care doresc să eludeze sancţiunile UE împotriva Rusiei.

Am reacționat în cazuri de reexport al anumitor mărfuri, iar organele noastre de stat au reținut persoane din companii care au fost implicate în ocolirea sancțiunilor împotriva Federației Ruse”, a spus Vučić după întâlnirea cu comisarul UE pentru extindere Olivér Várhelyi.

Serbia, care își propune să adere la UE, a fost criticată de diplomații străini pentru că nu a introdus în mod oficial sancțiuni împotriva Rusiei, cu care are legături istorice strânse.

16:19 2.12.2022

UE propune amenzi și pedepse cu închisoarea pentru încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei

Companiile care încalcă sancțiunile UE împotriva Rusiei se confruntă cu amenzi de cel puțin 5% din cifra lor de afaceri la nivel mondial, conform propunerilor prezentate de Comisia Europeană.

Planul, care necesită aprobarea Parlamentului European și a celor 27 de state membre ale UE înainte de a putea intra în vigoare, mai prevede că persoanele care încalcă sancțiunile UE ar putea risca pedepse cu închisoarea de cel puțin cinci ani, relatează Reuters.

Încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei este deja o infracțiune penală în unele țări din UE, dar în altele este tratată ca o infracțiune administrativă, iar sancțiunile variază în cadrul blocului.

Comisarul pentru Justiție Didier Reynders a spus că regulile propuse vor aduce claritate. „Rămân, însă, prea multe decalaje între statele membre când vine vorba de pedeapsa încălcării sancțiunilor UE”, a adăugat el.

14:58 2.12.2022

Mai multe ambasade ucrainene din străinătate au primit „pachete sângeroase” care conțin ochi de animale

Declarația aparține Ministerul de Externe al Ucrainei, după ce o serie de scrisori-bombă au fost trimise în diverse locuri din Spania, inclusiv la ambasada Ucrainei la Madrid.

Pachetele, înmuiate într-un lichid cu o culoare și un miros distinctiv, au fost trimise la ambasadele Kievului din Ungaria, Olanda, Polonia, Croația și Italia, la consulatele generale din Napoli și Cracovia și la consulatul din Brno, a scris purtătorul de cuvânt Oleg Nikolenko pe Facebook.

14:54 2.12.2022

Scholz și Putin, dialogul surzilor. Putin acuză Vestul de atitudine „distructivă”

Cancelarul german Olaf Scholz l-a îndemnat pe președintele rus Vladimir Putin să găsească cât mai curând o soluție diplomatică la conflictul din Ucraina, „inclusiv o retragere a trupelor ruse”, când cei doi lideri au vorbit recent.

„Cancelarul a condamnat în special atacurile aeriene ale Rusiei împotriva infrastructurii civile din Ucraina și a subliniat hotărârea Germaniei de a sprijini Ucraina în asigurarea capacității sale de apărare împotriva agresiunii ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Scholz, scrie Reuters.

Kremlinul a spus că Putin i-a spus lui Scholz că abordarea germană asupra Ucrainei este „distructivă” și a cerut Berlinului să o regândească.

Această discuție evidențiază prăpastia dintre Rusia și guvernele occidentale asupra Ucrainei, chiar dacă Moscova și Washingtonul au declarat ambele în ultimele 24 de ore că sunt deschise în principiu discuțiilor, relatează Reuters.

„A fost atrasă atenția asupra liniei distructive a statelor occidentale, inclusiv Germania, care pompează regimul de la Kiev cu arme și antrenează armata ucraineană. Toate acestea, precum și sprijinul politic și financiar cuprinzător pentru Ucraina, duc la faptul că Kievul respinge complet ideea oricăror negocieri”, susține Kremlinul.

Kievul a spus că discuțiile de pace sunt posibile doar dacă Rusia încetează să atace teritoriul ucrainean și își retrage trupele.

Kremlinul a indicat că dorește o soluție diplomatică și a susținut că Putin a fost întotdeauna deschis la discuții, dar a spus că acest lucru a fost complicat de refuzul Washingtonului de a recunoaște anexarea rusă a teritoriilor ucrainene.

Separat, un purtător de cuvânt al guvernului german a confirmat că Berlinul nu este în discuții cu Ucraina despre transferul sau desfășurarea acolo a sistemelor de apărare aeriană Patriot.

Reuters relatează că Germania a oferit Poloniei sistemul Patriot luna trecută pentru a-și asigura spațiul aerian după ce o rachetă rătăcită s-a prăbușit și a ucis două persoane. Ministrul polonez al apărării Mariusz Błaszczak a cerut ulterior Germaniei să trimită unitățile de pompieri în Ucraina.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG