Președintele Biden nu va discuta cu Putin decât dacă acesta vrea să pună capăt războiului
Preşedintele american Joe Biden a declarat joi, după întâlnirea cu preşedintele Emmanuel Macron, că acţiunile lui Vladimir Putin în Ucraina ţin de domeniul patologicului şi a spus că nu are de gând să ia legătura cu liderul rus decât dacă acesta vrea să pună capăt războiului, relatează The Guardian.
"Există o singură modalitate raţională de a pune capăt războiului din Ucraina - ca Putin să se retragă din ţară", a declarat Joe Biden.
"Dar se pare că nu are de gând să facă acest lucru. Plăteşte un preţ foarte mare pentru că eşuează, dar el provoacă un carnaj incredibil, incredibil asupra populaţiei civile din Ucraina. Bombardează grădiniţe, spitale, case de copii. Este dezgustător ceea ce face", a declarat Biden în timpul unei conferinţe de presă alături de preşedintele francez Emmanuel Macron.
Biden a dat asigurări că nu are de gând să-l contacteze pe Putin, dar este "pregătit să vorbească" cu liderul rus "dacă acesta este interesat să pună capăt războiului”. Dar încă "nu a făcut acest lucru", a adăugat Joe Biden.
"Dacă va fi cazul, în consultare cu prietenii mei francezi şi cu prietenii mei din NATO, voi fi bucuros să stau de vorbă cu Putin pentru a vedea ce vrea, ce are în minte. Între timp, cred că este absolut esenţial ceea ce a spus Emmanuel (Macron). Trebuie să sprijinim poporul ucrainean", a arătat Joe Biden.
Agresiunea rusă, a mai spus Biden, a fost "incredibil de brutală".
"Ştiam că Rusia aşa este (brutală), dar nu am anticipat că este atât de brutală cum a fost", a mărturisit preşedintele american.
"Astăzi reafirmăm că vom rămâne solidari împotriva acestei brutalităţi. Vom continua acest sprijin puternic pentru poporul ucrainean în timp ce ei îşi apără casele, familiile, spitalele, creşele, suveranitatea, integritatea, împotriva agresiunii ruseşti", a spus şeful Casei Albe.
"Vom lucra împreună pentru a trage Rusia la răspundere pentru acţiunile sale şi pentru a atenua impactul global al războiului lui Putin asupra restului lumii", a promis Joe Biden.
Președinții Biden și Macron s-au angajat să tragă Rusia la răspundere pentru crimele de război
Biden și Macron s-au angajat să tragă Rusia la răspundere pentru „atrocitățile și crimele de război larg documentate” din Ucraina. Biden a spus că sprijinul lor va continua în fața agresiunii ruse, despre care a adăugat că a fost „incredibil de brutală”.
Într-o declarație comună cu Macron, liderii au spus: „Vizarea intenționată a civililor și a infrastructurii civile constituie crime de război ai căror autori trebuie să fie trași la răspundere”.
Ucraina o contrazice pe von der Leyen în privința numărului de soldați uciși
Cel mult 13.000 de militari ucraineni au fost uciși de când Rusia le-a invadat țara în februarie, a declarat joi un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, citat de AFP.
„Avem estimări oficiale de la statul major (...) Acestea variază între 10.000 (...) și 13.000 de morți", a spus Mykhailo Podolyak, unul dintre consilierii lui Zelenski, la postul de televiziune ucrainean Channel 24.
El a precizat că șeful statului va face publice datele oficiale „la momentul potrivit".
În iunie, când forțele rusești luptau pentru a prelua întreaga regiune Lugansk din estul Ucrainei, Zelenski a declarat că țara sa pierdea în luptă zilnic între 60 și 100 de soldați pe zi, plus aproximativ 500 de răniți.
În tabăra adversă, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a susținut în septembrie că doar 5.937 de soldați ruși au fost uciși de la începutul conflictului.
Șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a estimat în noiembrie că peste 100.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți de la invazie și că pierderile au fost probabil de același ordin în partea ucraineană.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat miercuri că peste 100.000 de militari ucraineni și aproximativ 20.000 de civili au fost uciși de la începutul războiului.
Ministerul rus al Culturii a publicat o listă cu tipul de filme pe care ar trebui să le vizioneze rușii
Ministerul responsabil de gestionarea culturii ruse a publicat miercuri o listă de „teme prioritare” pe care ar trebui să le abordeze regizorii și producătorii care doresc să obțină finanțare de la statul rus.
Lista a fost prezentată pe pagina sa de Twitter de către dr. Jade McGlynn, o cercetătoare de la Universitatea Oxford și la Departamentul pentru Studii de Război din cadrul King's College de la Londra.
Ea cuprinde filme despre:
1. Păstrarea, crearea și promovarea valorilor tradiționale;
2. Copii, familie, apărarea și susținerea lor;
3. Știința rusească: inovații și tehnologie;
4. Contracararea eforturilor de a falsifica istoria, misiunile ruse de menținere a păcii, victoriile istorice ale Rusiei, a 80-a aniversarea a „Marii victorii” în al Doilea Război Mondial, soldatul sovietic ca eliberator;
5. Rusia ca stat modern, stabil și sigur care oferă oportunități de dezvoltare și autorealizare;
6. Povești despre personalități puternice în Rusia modernă, popularizarea învățământului și a școlii;
7. Motivarea tinerilor să urmeze studii de inginerie;
8. Tradiții din regiunile Rusiei, viața în provincii, „Mica Rusie” (n.r. denumirea istorică a unei părți a teritoriului Ucrainei) ca parte a Rusiei istorice;
9. Literatura clasică rusă, în special sub formă de desene animate (?!);
10. Personalități eminente din istorie, sport etc., popularizarea meseriei de doctor;
11. Lupta împotriva nazismului și fascismului și popularizarea eroismului războinicilor ruși în timpul operațiunii militare speciale;
12. Popularizarea serviciului în Forțele Armate ale Rusiei, unitatea societății în jurul susținerii armatei, folosirea istoriei pentru a consolida prestigiul profesiei militare;
13. Formarea spirituală, morală și patriotică a cetățenilor ruși;
14. Politicile neocoloniale ale țărilor din lumea anglo-saxonă, degradarea Europei, lumea multipolară;
15. Voluntariat, cum să trăiești o viață lungă și sănătoasă;
16. Adolescenți, insuflarea lor cu valori sănătoase și capacitatea de a judeca pe cont propriu;
17. Comunitatea modernă și unirea societății, luarea alegerilor morale și etice corecte.