Linkuri accesibilitate

Teatrul din Mariupol a fost bombardat de ruși pe 16 martie. 600 de persoane, printre care foarte mulți copii, erau adăpostiți în subsolul teatrului, iar locul era marcat cu un avertisment care se vedea din spațiu: COPII. (Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)
Teatrul din Mariupol a fost bombardat de ruși pe 16 martie. 600 de persoane, printre care foarte mulți copii, erau adăpostiți în subsolul teatrului, iar locul era marcat cu un avertisment care se vedea din spațiu: COPII. (Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)

Războiul din Ucraina | Atac asupra culturii ucrainene: 529 centre culturale distruse, 31 de artiști uciși. Plafon UE pentru petrolul rusesc

Ziua 282 a invaziei: Statele UE au convenit să pună un plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc. Președintele Biden va discuta cu Putin doar când acesta va pune capăt războiului din Ucraina. În schimb, Kremlinul face lista filmelor pe care trebuie să le vizioneze rușii.

Principalele informații ale zilei:

08:45 2.12.2022

Premierul Finlandei, Sanna Marin: Europa „nu este suficient de puternică” fără SUA

Premierul finlandez Sanna Marin a cerut Europei să-și construiască propriile capacități de apărare în urma războiului din Ucraina, spunând că fără ajutorul SUA nu este suficient de rezistentă.

„Ar trebui să ne asigurăm că suntem mai puternici”, a spus Marin vineri la Sydney. „Și voi fi extrem de sincer, Europa nu este suficient de puternică. Am avea probleme fără Statele Unite.”

Marin a insistat că Ucraina trebuie să primească „orice este nevoie” pentru a câștiga războiul, adăugând că Statele Unite au fost esențiale în aprovizionarea Kievului cu armele, finanțele și ajutorul umanitar necesare pentru a opri avansul Rusiei.

„Trebuie să ne asigurăm că vom construi și acele capacități atunci când vine vorba de apărarea europeană, industria europeană de apărare și să ne asigurăm că putem face față diferitelor tipuri de situații”, a spus ea.

Marin a spus că atunci când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, prioritatea majorității finlandezilor s-a schimbat „peste noapte” la securitate.

„Până când Rusia a invadat Ucraina, prioritățile Finlandei erau să aibă relații bilaterale de lucru cu Rusia și să fie parteneri apropiați cu membrii NATO, dar să nu fie membru, a spus ea. „Asta a fost cel mai bun mod de a ne asigura națiunea.”

08:54 2.12.2022

Statele Unite lucrează cu două țări din Orientul Mijlociu pentru a transfera sistemele avansate de apărare aeriană Nasams în Ucraina în următoarele luni

„Există Nasam-uri desfășurate în Orientul Mijlociu, iar unii dintre aliații noștri NATO și noi [SUA] lucrăm de fapt cu câteva țări din Orientul Mijlociu care angajează în prezent Nasam-uri și încearcă să le direcționeze înapoi în Ucraina”, a spus Greg Hayes, CEO-ul producătorului de arme Raytheon Technologies, pentru Politico, scrie The Guardian.

El a vorbit la o zi după ce Pentagonul a atribuit Raytheon un contract de 1,2 miliarde de dolari pentru șase Nasam care se așteptau să fie construite la sfârșitul anului 2025.

„Doar pentru că este nevoie de 24 de luni pentru a construi, nu înseamnă că va dura 24 de luni pentru a ajunge în țară”, a spus Hayes.

El a refuzat să numească țările din Orientul Mijlociu care vor trimite sistemele în Ucraina, dar înregistrările Agenției de Cooperare pentru Securitate a Apărării citate de Politico îi indică Oman și Qatar drept cumpărători.

Kiev-ul a primit două din cele opt livrări aprobate de Nasams la începutul lunii noiembrie.

Nasam-urile, sau sistemele naționale avansate de rachete sol-aer, au o rază de acțiune mai mare decât alte sisteme de apărare aeriană furnizate de vest din Ucraina.

09:05 2.12.2022

Ucraina cere companiei petroliere britanice BP să părăsească de tot Rusia și să nu mai facă „bani din sânge”

Consilierul economic șef al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut BP să părăsească în totalitate Rusia după ce companiei de combustibili fosili i s-a oferit un dividend de 580 de milioane de lire sterline de către gigantul petrolier Rosneft.

Oleg Ustenko i-a scris directorului executiv al BP, Bernard Looney, pentru a cere companiei britanice ruperea legăturilor cu firma rusă controlată de stat la nouă luni după ce și-a anunțat intenția de a părăsi țara.

BP deține un pachet de 19,75% din Rosneft, unul dintre cele mai importante active petroliere ale Kremlinului. Compania FTSE 100 a promis că își va înceta acționariatul la sfârșitul lunii februarie, după ce Rusia a invadat Ucraina.

BP a primit o lovitură de 18,7 miliarde de lire sterline prin anularea acțiunilor din registrele sale, dar deține în continuare acțiunile. Luna trecută, șeful lui Rosneft, Igor Sechin, a spus că compania britanică ar trebui să-și reconsidere această poziție și că a pus deoparte un dividend, într-un cont rusesc, pentru BP.

Într-o scrisoare către Looney, văzută de The Guardian, Ustenko a scris: „BP a fost printre primele companii petroliere care și-au anunțat intenția de a părăsi Rusia prin vânzarea acțiunilor sale la Rosneft, compania petrolieră a Kremlinului”.

„Cu toate acestea, după nouă luni de agresiune rusă, crime de război și bombardarea infrastructurii civile, toate finanțate și alimentate cu petrol, gaze și cărbune rusești, BP rămâne acționar la Rosneft.”

Ustenko a citat o analiză Global Witness care a arătat că dividendul pentru primele nouă luni din 2022 valorează aproximativ 580 de milioane de lire sterline, sau echivalentul unei treimi din ajutorul direct al Regatului Unit pentru Ucraina în acest an.

„Niciun mecanism contabil sau declarație de la BP nu va schimba acest fapt. Sunt bani din sânge, pur și simplu”, a spus el.

09:19 2.12.2022

Evaluarea Institutului pentru Studiul Războiului (ISW)

Cele mai importante concluzii ale ultimei evaluări a Institutului pentru Studiul Războiului:

  • Președintele belarus Alexander Lukașenko continuă să creeze condiții pentru a rezista presiunii rusești de a intra în războiul împotriva Ucrainei. Ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, a declarat că nu există o pregătire directă pentru război și că Belarusul își va apăra doar teritoriul.
  • Forțele ruse au continuat eforturile de apărare împotriva operațiunilor de contraofensivă ucrainene de-a lungul liniei Svatove-Kremina.
  • Trupele Moscovei au continuat să obțină câștiguri minime în jurul Bahmut și să desfășoare operațiuni ofensive în zona orașului Avdiivka.
  • Forțele ruse au continuat să desfășoare măsuri defensive și să deplaseze personal pe malul estic al fluviului Nipru în regiunea Herson.
  • Mișcările militare rusești din regiunea Zaporojie pot sugera că forțele rusești nu pot apăra zonele esențiale pe fondul intensificării loviturilor ucrainene.
  • Armata lui Putin păstrează rezerve în Crimeea pentru a sprijini operațiunile defensive din Oblastul Zaporojie și de pe malul estic al Niprului.
  • Constrângerile financiare ale Kremlinului continuă să alimenteze neliniștea internă.
  • Apar noi dovezi privind continuarea mobilizării parțiale, în condiții de moral scăzut și rate ridicate de dezertare în rândul trupelor rusești.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG