Ministerul Apărării din Marea Britanie: Retragerea Rusiei de pe malul de vest al Niprului permite Ucrainei să atace logistică suplimentară
Retragerea Rusiei de pe malul de vest al râului Nipru luna trecută a oferit forțelor armate ucrainene oportunități de a lovi noduri și linii de comunicație logistice rusești suplimentare, a sugerat Ministerul Apărării al Regatului Unit.
Această amenințare i-a determinat foarte probabil pe logisticienii ruși să mute nodurile de aprovizionare, inclusiv punctele de transfer feroviar, mai la sud și la est, se arată în cel mai recent raport al serviciilor secrete britanice.
„ Unitățile logistice rusești vor trebui să efectueze încărcări și descărcări suplimentare, care necesită multă forță de muncă, de la transportul feroviar la cel rutier. Ulterior, transporturile rutiere vor fi în continuare vulnerabile la artileria ucraineană în timp ce se deplasează pentru a aproviziona pozițiile defensive avansate rusești”, adaugă raportul.
„Lipsa de muniție a Rusiei (exacerbată de aceste provocări logistice) este probabil unul dintre principalii factori care limitează în prezent potențialul Rusiei de a reporni operațiuni terestre ofensive eficiente, la scară largă”.
Rușii au lovit din nou Zaporojie
Media ucraineană Nexta a publicat în această dimineață o serie de imagini care arată consecințele atacurilor ruse asupra orașului Zaporojie din sud-estul Ucrainei.
Primarul orașului, Anatoli Kurtev, a anunțat atacul, spunând că Rusia intenționează să distrugă infrastructura industrială și energetică a orașului.
Zelenski anunţă că organizaţiile religioase care au legătură cu Rusia vor fi scoase în afara legii
Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat, joi seară, că organizaţiile religioase care au legături cu Rusia vor fi scoase în afara legii în Ucraina, iar oficialii din domeniul securităţii naţionale îşi vor intensifica activitatea de „contracarare a activităţilor subversive ale serviciilor speciale ruseşti în spaţiul religios din Ucraina”, relatează The Guardian.
„Astăzi a avut loc o şedinţă a Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, şedinţă în cadrul căreia am analizat numeroase fapte privind legăturile anumitor cercuri religioase din Ucraina cu statul agresor”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul zilnic transmis, seara, către ucraineni.
„Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare a însărcinat Guvernul să prezinte Verhovna Rada (parlamentul ucrainean – n.r.) un proiect de lege privind imposibilitatea organizaţiilor religioase afiliate la centrele de influenţă din Federaţia Rusă de a funcţiona în Ucraina”, a anunţat Volodimir Zelenski. El a explicat că trebuie create condiţiile pentru ca „niciun actor dependent de statul agresor să nu mai aibă ocazia să-i manipuleze pe ucraineni şi să slăbească Ucraina din interior”.
De asemenea, o structură specializată, Serviciul de Stat pentru Etnopolitică şi Libertate de Conştiinţă, a fost însărcinată să examineze din punct de vedere religios Statutul de conducere al Bisericii Ortodoxe Ucrainene pentru a verifica „prezenţa unei legături bisericeşti-canonice cu Patriarhia Moscovei şi, dacă este necesar, să ia măsurile prevăzute de lege”.
Cu alte cuvinte, Biserica Ortodoxă Ucraineană care ţine de Patriarhia Moscovei riscă să fie scoasă în afara legii.
Zelenski a amintit şi de situl mănăstirii Kiev-Pecersk, care de curând a făcut obiectul unor percheziţii ale forţelor de securitate, suspiciunea fiind că adăposteşte sabotori şi armament rusesc.
Vastul complex Pecersk Lavra din Kiev – în traducere, Mănăstirea Peşterilor din Kiev – este o comoară culturală ucraineană şi sediu al aripii din Biserica Ortodoxă Ucraineană care se află sub tutela Patriarhiei Moscovei.
Zelenski a anunţat că s-a decis „verificarea prezenţei temeiurilor legale şi a respectării condiţiilor de folosire de către organizaţiile religioase a proprietăţii situate pe teritoriul patrimoniului istoric şi cultural naţional Kiev-Pecersk”. Înalţii prelaţi ar putea fi, astfel, evacuaţi din complex.
„Toate organismele responsabile de asigurarea securităţii naţionale trebuie să intensifice măsurile de identificare şi combatere a activităţilor subversive ale serviciilor speciale ruseşti în mediul religios din Ucraina. Şi să aplice sancţiuni personale – numele de familie vor fi făcute publice în curând”, a mai anunţat preşedintele ucrainean.
Germania va trimite Ucrainei 7 blindate Gepard ce erau destinate să ajungă la fier vechi
Germania intenționează să livreze Ucrainei, în această primăvară, șapte blindate Gepard care erau destinate la fier vechi, care se vor adăuga la cele 30 de blindate de apărare antiaeriană care sunt deja folosite pentru a lupta împotriva armatei ruse, a relatat vineri revista Spiegel, preluată de Reuters.
Cele șapte blindate, care sunt în prezent reparate de producătorul de armament Krauss-Maffei Wegmann (KMW), cu sediul la Munchen, sunt menite să ajute Ucraina în protejarea orașelor și infrastructurii sale împotriva bombardamentelor rusești, a relatat Spiegel.
De asemenea, guvernul german intenționează să trimită mai multă muniție pentru Gepard împreună cu tancurile suplimentare, a relatat acesta.
Furnizarea de muniție pentru Gepard s-a dovedit a fi problematică, deoarece Elveția, care deține stocuri de muniție, refuză să o furnizeze, invocând statutul său de neutralitate.
Berlinul a furnizat Ucrainei 30 de tancuri Gepard și aproximativ 60.000 de proiectile. În aprilie, Berna s-a opus la reexportul de muniție de fabricație elvețiană folosită de tancurile antiaeriene Gepard. Proiectilele de 35 mm au fost furnizate de companii elvețiene armatei germane în urmă cu zeci de ani.