Rafael Grossi: Sper să ajungem un acord cu Rusia și Ucraina pentru o zonă de protecție la Zaporojie
Agenția Internațională pentru Energie Atomică speră să ajungă la un acord cu Rusia și Ucraina pentru crearea unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie până la sfârșitul anului, a declarat șeful organului de supraveghere atomică al ONU.
Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, a furnizat aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei înainte de invazia Rusiei și a fost forțată să funcționeze cu generatoare de rezervă de mai multe ori, a raportat Reuters.
Bombardaentele repetate în jurul centralei controlate acum de Rusia au stârnit îngrijorări cu privire la potențialul unui accident grav , după dezastrul de la Cernobîl din 1986.
„Angajamentul meu este să ajung la o soluție cât mai curând posibil. Sper că până la sfârșitul anului”, a declarat Rafael Grossi pentru ziarul italian La Repubblica într-un interviu publicat vineri.
Grossi nu a exclus să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin, precum și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„Scopul nostru este să evităm un accident nuclear, nu să creăm o situație militară care să favorizeze una sau cealaltă parte”, a spus Grossi.
Putin îi răspunde lui Biden: SUA nu recunosc teritoriile anexate
Vladimir Putin este deschis la discuții privind o posibilă reglementare în Ucraina, dar refuzul Statelor Unite de a recunoaște teritoriile anexate ca fiind rusești împiedică căutarea oricărui potențial compromis, a spus Kremlinul.
„Președintele Federației Ruse a fost, este și rămâne întotdeauna deschis negocierilor pentru a ne asigura interesele”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor, întrebat despre declarațiile președintelui american Joe Biden.
„Biden a spus de facto că negocierile vor fi posibile numai după ce Putin va părăsi Ucraina”, ceea ce Moscova „evident” că respinge, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov. „Operaţiunea militară continuă”, a adăugat el.
„Modul preferat de a ne atinge interesele este prin mijloace pașnice, diplomatice”, a spus Peskov.
„Putin a fost, este și rămâne deschis contactelor și negocierilor”, a accentuat Peskov.
Președintele american Joe Biden a declarat joi că este pregătit să vorbească cu Putin dacă șeful Kremlinului caută o modalitate de a pune capăt războiului, dar că Putin nu a indicat încă acest lucru.
Scholz și Putin, dialogul surzilor. Putin acuză Vestul de atitudine „distructivă”
Cancelarul german Olaf Scholz l-a îndemnat pe președintele rus Vladimir Putin să găsească cât mai curând o soluție diplomatică la conflictul din Ucraina, „inclusiv o retragere a trupelor ruse”, când cei doi lideri au vorbit recent.
„Cancelarul a condamnat în special atacurile aeriene ale Rusiei împotriva infrastructurii civile din Ucraina și a subliniat hotărârea Germaniei de a sprijini Ucraina în asigurarea capacității sale de apărare împotriva agresiunii ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Scholz, scrie Reuters.
Kremlinul a spus că Putin i-a spus lui Scholz că abordarea germană asupra Ucrainei este „distructivă” și a cerut Berlinului să o regândească.
Această discuție evidențiază prăpastia dintre Rusia și guvernele occidentale asupra Ucrainei, chiar dacă Moscova și Washingtonul au declarat ambele în ultimele 24 de ore că sunt deschise în principiu discuțiilor, relatează Reuters.
„A fost atrasă atenția asupra liniei distructive a statelor occidentale, inclusiv Germania, care pompează regimul de la Kiev cu arme și antrenează armata ucraineană. Toate acestea, precum și sprijinul politic și financiar cuprinzător pentru Ucraina, duc la faptul că Kievul respinge complet ideea oricăror negocieri”, susține Kremlinul.
Kievul a spus că discuțiile de pace sunt posibile doar dacă Rusia încetează să atace teritoriul ucrainean și își retrage trupele.
Kremlinul a indicat că dorește o soluție diplomatică și a susținut că Putin a fost întotdeauna deschis la discuții, dar a spus că acest lucru a fost complicat de refuzul Washingtonului de a recunoaște anexarea rusă a teritoriilor ucrainene.
Separat, un purtător de cuvânt al guvernului german a confirmat că Berlinul nu este în discuții cu Ucraina despre transferul sau desfășurarea acolo a sistemelor de apărare aeriană Patriot.
Reuters relatează că Germania a oferit Poloniei sistemul Patriot luna trecută pentru a-și asigura spațiul aerian după ce o rachetă rătăcită s-a prăbușit și a ucis două persoane. Ministrul polonez al apărării Mariusz Błaszczak a cerut ulterior Germaniei să trimită unitățile de pompieri în Ucraina.
Mai multe ambasade ucrainene din străinătate au primit „pachete sângeroase” care conțin ochi de animale
Declarația aparține Ministerul de Externe al Ucrainei, după ce o serie de scrisori-bombă au fost trimise în diverse locuri din Spania, inclusiv la ambasada Ucrainei la Madrid.
Pachetele, înmuiate într-un lichid cu o culoare și un miros distinctiv, au fost trimise la ambasadele Kievului din Ungaria, Olanda, Polonia, Croația și Italia, la consulatele generale din Napoli și Cracovia și la consulatul din Brno, a scris purtătorul de cuvânt Oleg Nikolenko pe Facebook.