Linkuri accesibilitate

Teatrul din Mariupol a fost bombardat de ruși pe 16 martie. 600 de persoane, printre care foarte mulți copii, erau adăpostiți în subsolul teatrului, iar locul era marcat cu un avertisment care se vedea din spațiu: COPII. (Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)
Teatrul din Mariupol a fost bombardat de ruși pe 16 martie. 600 de persoane, printre care foarte mulți copii, erau adăpostiți în subsolul teatrului, iar locul era marcat cu un avertisment care se vedea din spațiu: COPII. (Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)

Războiul din Ucraina | Atac asupra culturii ucrainene: 529 centre culturale distruse, 31 de artiști uciși. Plafon UE pentru petrolul rusesc

Ziua 282 a invaziei: Statele UE au convenit să pună un plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc. Președintele Biden va discuta cu Putin doar când acesta va pune capăt războiului din Ucraina. În schimb, Kremlinul face lista filmelor pe care trebuie să le vizioneze rușii.

Principalele informații ale zilei:

16:19 2.12.2022

UE propune amenzi și pedepse cu închisoarea pentru încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei

Companiile care încalcă sancțiunile UE împotriva Rusiei se confruntă cu amenzi de cel puțin 5% din cifra lor de afaceri la nivel mondial, conform propunerilor prezentate de Comisia Europeană.

Planul, care necesită aprobarea Parlamentului European și a celor 27 de state membre ale UE înainte de a putea intra în vigoare, mai prevede că persoanele care încalcă sancțiunile UE ar putea risca pedepse cu închisoarea de cel puțin cinci ani, relatează Reuters.

Încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei este deja o infracțiune penală în unele țări din UE, dar în altele este tratată ca o infracțiune administrativă, iar sancțiunile variază în cadrul blocului.

Comisarul pentru Justiție Didier Reynders a spus că regulile propuse vor aduce claritate. „Rămân, însă, prea multe decalaje între statele membre când vine vorba de pedeapsa încălcării sancțiunilor UE”, a adăugat el.

16:24 2.12.2022

Preşedintele Aleksandar Vučić susține că nu va permite ca Serbia să devină un instrument pentru cei care doresc să eludeze sancţiunile UE împotriva Rusiei

Preşedintele sârb Aleksandar Vučić a declarat că nu va permite ţării sale să devină un instrument pentru cei care doresc să eludeze sancţiunile UE împotriva Rusiei.

Am reacționat în cazuri de reexport al anumitor mărfuri, iar organele noastre de stat au reținut persoane din companii care au fost implicate în ocolirea sancțiunilor împotriva Federației Ruse”, a spus Vučić după întâlnirea cu comisarul UE pentru extindere Olivér Várhelyi.

Serbia, care își propune să adere la UE, a fost criticată de diplomații străini pentru că nu a introdus în mod oficial sancțiuni împotriva Rusiei, cu care are legături istorice strânse.

18:06 2.12.2022

ONU verifică dacă atacurile rusești asupra infrastructurii civile ucrainene sunt crime de război

Anchetatorii numiți de ONU verifică dacă atacurile Rusiei asupra infrastructurii critice din Ucraina reprezintă crime de război, a declarat vineri un membru al echipei de inspecție.

Rusia a lovit infrastructura energetică a Ucrainei de la începutul lunii octombrie, provocând întreruperi de curent și lăsând milioane de oameni fără încălzire pe măsură ce temperaturile scad, a raportat Reuters.

Rusia spune că atacurile nu vizează civili și sunt menite să reducă capacitatea Ucrainei de a lupta și să o împingă să negocieze – deși Kievul spune că astfel de atacuri sunt o crimă de război.

„O parte din analiza în care suntem angajați în prezent este dacă atacurile constituie crime de război”, a declarat Pablo de Greiff într-o conferință de presă, vorbind de la Kiev.

Dacă o fac, echipa ar determina ce „poate face pentru a contribui la răspunderea pentru astfel de crime”, a adăugat el.

Comisia de anchetă formată din trei membri înființată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului în martie a ajuns deja la concluzia că Rusia a comis crime de război în zonele pe care le ocupa în Ucraina.

Moscova respinge în mod regulat astfel de acuzații ca o campanie de defăimare.

19:02 2.12.2022

Olena Zelenska, îndemn către Occident să nu se obișnuiască cu situația din Ucraina. „Asta își dorește adversarul”

Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean, a îndemnat Marea Britanie și alte națiuni occidentale să nu înceapă să se obișnuiască cu situația dificilă a țării sale.

„Este de înțeles că Vestul este obosit. Cu toate acestea, această frază, o aud destul de mult - oboseala de război - este o frază destul de periculoasă pentru noi, deoarece exact asta își dorește adversarul. Ei se așteaptă ca oamenii să uite și lumea să obosească de veștile triste și ca Ucraina să dispară de pe primele pagini. Atunci ei ar simți că au permisiunea să facă ceea ce vor.”

Prima doamnă a Ucrainei i-a acuzat pe ruși că, pe măsură ce iarna se apropie, încearcă să-i terorizeze pe ucraineni, făcându-i să creadă că nu vor putea supraviețui. „Ar fi greșit să spunem că aceste lucruri nu ne sperie, ba da, dar știm că trebuie să suportăm asta. Iarna este perfidă și pe asta se bazează, nu este prima dată când folosesc forța naturii împotriva populației civile.”

Ea a detaliat, de asemenea, cum a întrerupt orice contact cu orice rudă sau cunoștință rusă, spunând ziarului: „Desigur, Putin este de vină, dar fără sprijinul poporului rus nu ar fi putut face asta la o asemenea amploare. Am rude [în Rusia], dar nu comunicăm. Acele relații s-au încheiat complet. Nu are rost să te întorci la acele relații, când viața ta și a copiilor și a familiei tale sunt în mare pericol și nici nu te întreabă dacă mai ești în viață, cred că astfel de relații s-au terminat.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG