Linkuri accesibilitate

Trupele ucrainene călătoresc cu un transportator blindat de personal (APC), în regiunea Donețk

Războiul din Ucraina | Batalionul Azov, desemnat organizație teroristă în Rusia. Trei persoane, ucise în timpul evacuării din Herson

Putin folosește iar retorica nucleară „periculoasă”, avertizează SUA, Marea Britanie și Franța. Procurorul general al Ucrainei afirmă că prizonierii de război ucraineni din tabăra Olenivka au fost uciși folosind arme termobarice. Ucraina a primit noi ajutoare financiare și armament.

Principalele informații ale zilei

23:54 2.8.2022

Universitatea Yale: Economia Rusiei, profund afectată de sancțiunile occidentale și de plecarea multinaționalelor

Un studiu al Școlii de Management a Universității Yale din Statele Unite spune că economia Rusiei a fost profund afectată de sancțiunile occidentale și de plecarea multinaționalelor de la invazie, relatează AFP.

Raportul, care a fost întocmit folosind date de la companii, bănci, consultanți și parteneri comerciali ruși, concluzionează: nu numai că sancțiunile și retragerea afacerilor au funcționat, ci au paralizat complet economia rusă pe fiecare nivel.

Raportul contestă credința că Rusia învinge furtuna economică datorită zecilor de miliarde de dolari pe care țara le culege în fiecare lună din exporturile de petrol și gaze.

Se estimează că vânzările cu amănuntul din Rusia și cheltuielile de consum au scăzut cu o rată anuală de 15-20% și că vânzările de mașini au scăzut de la 100.000 pe lună la 27.000 pe lună.

23:52 2.8.2022

 Rusia susține că SUA sunt „direct implicate” în războiul din Ucraina

Rusia a acuzat Casa Albă că a furnizat informații utilizate de Kiev pentru a efectua lovituri cu rachete cu rază lungă de acțiune, transmite The Guardian.

Ministerul rus al apărării susține că Washingtonul este „direct implicat” în război și că a transmis informații care au dus la „moarte în masă a civililor” și că SUA sunt responsabile pentru atacurile cu rachete ale Kievului asupra zonelor populate din estul Donbasului și în alte regiuni, se arată în comunicat.

„Toate acestea demonstrează fără îndoială că Washington, spre deosebire de pretențiile Casei Albe și Pentagonului, este direct implicat în conflictul din Ucraina”, a spus ministerul într-un comunicat.

Administrația Biden a acordat până acum mai mult de 8 miliarde de dolari (6,55 miliarde de lire sterline) asistență de securitate Ucrainei de la invazia Rusiei din februarie, inclusiv o tranșă suplimentară de 550 de milioane de dolari luni, dar. Dar neagă cu tărie că este un participant la conflict sau că este în război cu Rusia.

Comentariile Kremlinului urmează unui interviu acordat luni Telegraph de către Vadim Skibițki, adjunctul șefului interimar al informațiilor militare al Ucrainei. El a spus că sistemele de artilerie Himars cu rază lungă fabricate în SUA au fost extrem de eficiente în eliminarea depozitelor de combustibil și muniție rusești și că au ajutat imaginile excelente din satelit și informațiile în timp real. Skibițki a negat că oficialii americani furnizează informații de țintire directă, dar a recunoscut că au existat consultări între oficialii serviciilor de informații americane și ucrainene înainte de atacuri, astfel încât Washingtonul să poată verifica și, dacă este necesar, să se opună țintelor vizate.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a făcut referire exaxt la aceste observații. Ea a declarat pentru agenția de presă RIA Novosti: „Nu este necesară nicio altă confirmare a implicării directe a Statelor Unite în ostilitățile de pe teritoriul Ucrainei. Furnizarea de arme este însoțită nu numai de instrucțiuni de utilizare, dar în acest caz îndeplinesc funcția de trăgători în forma lor cea mai pură.”

Video | Povestea soldaților ucraineni care lansează rachete în estul Ucrainei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00

23:27 2.8.2022

 Primul transport de cereale ucrainene a ajuns în apele turcești

Primul transport oficial de cereale ucrainene de la invazia Rusiei a ajuns marți în apele teritoriale turcești, lângă intrarea în strâmtoarea Bosfor, relatează AFP.

Razoni, sub pavilion Sierra Leone, urmează să fie inspectat miercuri, lângă Istanbul, de o echipă care include oficiali ruși și ucraineni, înainte de a-și livra încărcătura de 26.000 de tone de porumb către Tripoli, Liban.

„Inspecția navei de către echipa comună de inspecție va începe (miercuri) dimineață”, a spus ministerul turc al apărării.

Livrarea, care a pornit luni din portul Odesa de la Marea Neagră, este prima în cadrul unui acord susținut de ONU, negociat cu ajutorul Turciei luna trecută.

21:04 2.8.2022

Trei persoane ucise în timpul evacuării din Herson

Trei persoane au fost ucise de bombardamentele rusești în timpul evacuării unui microbuz cu oameni lângă Herson, informează armata ucraineană.

Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei a raportat că trei persoane au murit în urma atacului asupra autobuzului de lângă Dovhove.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG