Linkuri accesibilitate

Armata rusă a distrus complet școala din Bakhmut într-un atac aerian. Lupta pentru Donețk este dură și de ea ar putea depinde soarta întregii regiuni Donbas.
Armata rusă a distrus complet școala din Bakhmut într-un atac aerian. Lupta pentru Donețk este dură și de ea ar putea depinde soarta întregii regiuni Donbas.

Războiul din Ucraina | Macron vine în vizită în România. Sute de soldați ucraineni uciși zilnic pe front

Ucrainenii rezistă cu greu în Severodonețk și solicită Occidentului furnizarea urgentă de armament. Kremlinul a declarat că nu s-a ajuns la niciun acord cu Turcia privind transporturile de cereale ucrainene peste Marea Neagră.

19:46 10.6.2022

Zelenski, către un grup de studenți din Marea Britanie: Rusia încearcă să ne șteargă istoria

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a transmis vineri studenților de la universitatea din Coventry că Rusia încearcă de 107 zile să șteargă memoria Ucrainei, scrie BBC.

Evenimentul a fost organizat de membrii Societății Ucrainene din cadrul universității, la care au participat și alte universități, precum cele din Birmingham, Cambridge, Glasgow, LSE, Manchester, Oxford, UCL și universitatea City din Londra.

„Acest război e vizibil și monstruos”, a punctat Zelenski în discursul său, adăugând că rușii „vorbesc despre scopuri pașnici dar omoară copii și femei”.

18:47 10.6.2022

Oficialilor ucraineni le e teamă că liderii din Occident o să-și piardă interesul în război

Mai mulți oficiali ucraineni și-au exprimat temerile cu privire la o eventuală „oboseală de război” ce poate apărea în rândul liderilor occidentali, odată cu intrarea în a patra lună de război la finalul lunii iunie, transmite AP.

SUA și aliații săi au oferit de la începutul invaziei, pe 24 februarie, armament în valoare de miliarde de dolari Kievului pentru a se apăra împotriva invaziei rusești. Uniunea Europeană le-a permis, de asemenea, milioanelor de refugiați ucraineni - în pare parte femei și copii - să treacă în siguranță granița UE-Ucraina, cei mai mulți ajungând în Polonia și România.

Însă, pe măsură ce invazia stagnează iar experții preconizează că războiul va deveni unul de atriție, Kremlinul speră că interesul Occidentului în a sprijini Ucraina se va diminua, pe măsură ce oamenii și politicienii din Vest își pierd interesul în evenimente. Acest lucru ar putea împinge Kievul la masa de negocieri cu Moscova.

17:49 10.6.2022

Emmanuel Macron, în vizită la București săptămâna viitoare

Președintele Franței, Emmanuel Macron, va merge în vizită în România și Moldova săptămâna viitoare, în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina de la granița flancului estic al NATO.

Macron va ajunge marțea viitoare la București, prilej cu care se va întâlni cu soldații francezi mobilizați în România. Miercuri, acesta se va deplasa înspre Chișinău, unde își va reafirma sprijinul față de Moldova, potrivit Palatului Elysee, citat de publicația Le Figaro.

Franța a anunțat că e pregătită să participe la o „operațiune” de deblocare a portului din Odesa pentru a permite exportul de cereale către țările cu nevoi disperate de hrană.

„Suntem la dispoziția partenerilor noștri astfel încât să punem la cale o operațiune ce va permite accesul în siguranță către portul din Odesa - adică astfel încât navele (cu cereale, n.r.) să poată trece în ciuda minelor de pe mare”, a transmis un consilier al președintelui francez.

17:26 10.6.2022

MInistrul britanic al Apărării, în vizită neanunțată în Ucraina

Ministrul Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, s-a aflat timp de două zile săptămâna asta într-o vizită neanunțată la Kiev, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, dar și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Într-un videoclip postat oficial pe contul de Telegram al lui Zelenski, Wallace e văzut declarându-i acestuia că face „o treabă uimitoare”, citează BBC.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a transmis că a putut auzi, astfel, care sunt nevoile actuale ale trupelor ucrainene de pe front, pe măsură ce conflictul devine tot mai violent în Donbas.

„Acest lucru va asigura că sprijinul continuu al Marii Britanii evoluează spre a îndeplini cerințele (Ucrainei, n.r.) și se adaptează la situația de pe teren”, se arată în comunicatul dat de Minister.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG