Summitul B9 de la București: SUA reafirmă angajamentul pentru statele de pe flancul estic al NATO
Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a transmis vineri statelor reunite la summitul B9 de la București că SUA sprijină eforturile statelor membre NATO din Europa de Est în fața luptelor tot mai mari dintre Rusia și Ucraina.
Anunțul susținerii a fost postat pe Twitter, pe pagina Consiliului Național de Securitate al Statelor Unite, principalul forum al președintelui SUA în materie de discuții despre securitatea națională și politicile externe ale țării.
Summitul are loc la doar câteva luni după ce Rusia a invadat Ucraina și în contextul luptelor tot mai violente din Donbas și sudul Ucrainei. La întâlnire participă și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dar doar în format virtual, acesta fiind nevoit să-și anuleze vizita la București după ce a fost diagnosticat cu zona zoster.
Ucraina va avea un nou consiliu al de-rusificării țării
Ministrul Culturii și al Informației din Ucraina, Aleksandr Tkachenko, a anunțat înființarea unui consiliu format din experți ce se va ocupa de de-rusificare și de înlăturare a oricărei forme de comunism din țară.
Anunțul vine în contextul în care Rusia continuă să-și avanseze în teritoriile ocupate din sudul și estul Ucrainei politicile sale de rusificare a populației - de la plata în ruble la promovarea sărbătorilor naționale.
Consiliul nou înființat va include reprezentanți ai societății civile și din sfera culturii, istorici, publiciști, regizori de filme și șefi ai muzeelor din Ucraina, a anunțat agenția de știri Interfax-Ukraine, citată de BBC.
Tkachenko a sugerat, de asemenea, ca noua instituție formată să funcționeze în regim descentralizat, recomandându-le guvernelor regionale să înființeze instituții similare cu modelul propus de Minister.
Serviciul secret ucrainean: Stocul de rachete al Rusiei scade
Serviciul de informații a Ucrainei transmite, citat de BBC, că Rusia rămâne fără rachete de precizie și va putea continua războiul în ritmul de față pentru doar un an.
Direcția de informații a Ministerului Apărării din Ucraina a declarat că Rusia efectuează mult mai puține lovituri cu rachete și folosește rachete Kh-22, despre care spune că sunt „rachete sovietice vechi, fabricate în anii 1970”.
„Acest lucru arată că Rusia rămâne fără rachete de înaltă precizie”, a declarat Vadim Skibițki, directorul adjunct al instituției.
În a doua jumătate a lunii mai, liderii din Occident preconizau că stocul de rachete și muniții ghidate de precizie se află în scădere, datorită contextului tot mai rar în care sunt folosite. Acestea se fac responsabile de atacuri sângeroase pe teritoriul ucrainean, precum cel din stația Kramatorsk, din estul Ucrainei unde la începutul lunii aprilie au murit 57 de oameni, iar alți peste 100 au fost răniți.
Rusia vrea să-i folosească pe cei doi britanici și pe cetățeanul marocan condamnați la moarte pentru că au luptat împotriva Rusiei ca ”ostatici” cu scopul de a face presiuni asupra Occidentului în privința negocierilor de pace, a declarat consilierul ministrului de interne Vadim Denisenko.
Facebook Forum