Peskov: Situația Kaliningradului înregistează progrese, dar problema nu e rezolvată
Kremlinul a spus că se așteaptă la progrese în privința unui posibil acord cu UE care să permită Rusiei să tranziteze unele mărfuri sancționate către Kaliningrad, dar că problema nu a fost rezolvată, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de The Guradian.
Luni, Lituania a extins restricțiile asupra comerțului pe teritoriul său către exclava Kaliningrad din Rusia, cu bunuri sancționate, inclusiv beton, lemn, alcool și produse chimice industriale pe bază de alcool.
Guvernatorul Kaliningradului, Anton Alikhanov, a propus interzicerea totală a circulației mărfurilor între cele trei state baltice și Rusia, ca răspuns la ceea ce autoritățile din exclavă au numit „blocadă”.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a avertizat Lituania și UE că ar putea adopta „măsuri dure” împotriva lor dacă tranzitul de mărfuri către și dinspre Kaliningrad nu va relua.
Kuleba: Suntem la doi pași de un acord cu Rusia pe exporturile de cereale
Ucraina crede că un acord de reluare a exporturilor de cereale blocate de Rusia pare foarte aproape, în timp ce discuțiile cvadripartite se pregătesc să fie reluate, ceea ce sporește speranțele de a pune capăt unui impas care a expus milioane de oameni la riscul de înfometare, transmite Reuters.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat pentru ziarul spaniol El Pais, înainte de discuțiile de la Istanbul dintre oficialii ucraineni, ruși, turci și ONU, că Kievul crede că este foarte aproape de a ajunge la un acord pentru reluarea exporturilor.
"Suntem la doi pași de un acord cu Rusia. Ne aflăm în faza finală și acum totul depinde de Rusia", a declarat Kuleba.
Alți participanți la negocieri au fost mai prudenți, spunând că mai sunt multe de convenit.
Iranul a negat că ar fi furnizat Moscovei echipamente militare, în special drone
Potrivit Nezta, Iranul mai susține că nu intenționează să se implice în niciun fel în conflict și nu dorește o escaladare a situației.
Unul dintre consilierii americani pe probleme de securitate acuza Iranul că livrează drone Rusiei, ceea ce ar duce, indirect, la sporirea acurateței atacurilor rușilor în Ucraina.
Majoritatea refugiaților ar vrea să se întoarcă în Ucraina
Majoritatea refugiaților din Ucraina, în principal femei și copii, speră să părăsească țările gazdă și să se întoarcă acasă în cele din urmă, arată un nou studiu ONU, citat de The Guardian.
Aproximativ două treimi dintre refugiații din Ucraina se așteaptă să rămână în țările gazdă până când situația de securitate se îmbunătățește după invazia Rusiei, potrivit unui sondaj al agenției ONU pentru refugiați UNHCR.
Studiul, realizat între jumătatea lunii mai și jumătatea lunii iunie, a chestionat aproximativ 4.900 de persoane din Ucraina care trăiesc acum în Cehia, Ungaria, Moldova, Polonia, România și Slovacia.
Peste 5,6 milioane de refugiați sunt acum înregistrați în toată Europa, 8,8 milioane de persoane care au ieșit din Ucraina și aproape 3,3 milioane au trecut înapoi de la invazia rusă.
Dintre cei care doresc să se întoarcă, 40% plănuiau să facă acest lucru în luna următoare, a spus UNHCR.
„Sunt nerăbdători să se reîntâlnească cu prietenii și familia și își fac griji pentru cei care au rămas în urmă. Cei mai mulți vor să aștepte până când ostilitățile se vor potoli”, spune studiul citat.