Linkuri accesibilitate

Klaudia Pușnir, în vârstă de 88 de ani, se ascunde în subsolul locuinței timpul bombardamentelor din Severodonețk.
Klaudia Pușnir, în vârstă de 88 de ani, se ascunde în subsolul locuinței timpul bombardamentelor din Severodonețk.

Războiul din Ucraina | PE cere acordarea statutului de țară candidată la UE doar pentru Ucraina și Moldova. Georgia, amânată

Lupta dură care se dă în aceste zile pentru orașul Severodonețk ar putea decide rezultatul războiului din estul țării, a spus președintele Volodimir Zelenski

Principalele informații ale zilei

14:46 9.6.2022

Parlamentul European cere liderilor UE să acorde statutul de țară candidată doar Ucrainei și Moldovei. Georgia este amânată

Parlamentul European cere șefilor de stat din UE să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țară candidată la Uniunea Europeană.

În ceea ce privește Georgia, treia țară care a depus oficial cerere de adereare la UE, a aceasta este amânată și în comunicatul oficial se spune că liderii UE trebuie să „depună eforturi să lucreze pentru acordarea aceluiași statut Georgiei, îndeplinind aspirațiile legitime ale poporului Georgian”.

Reuniunea Consiliului European va avea loc în 23- 24 iunie, când aceste țări așteaptă o decizie oficială.

DECLARAȚIA COMUNĂ A CONDUCĂTORILOR GRUPURILOR POLITICE ADRESATA ȘEFLOR DE STAT ȘI DE GUVERNUL UE ÎN 23-24 IUNIE 2022

„Noi, liderii Grupurilor Politice ale Parlamentului European, facem apel la reuniunea șefilor de stat și de guvern din 23-24 iunie pentru a decide asupra cererilor Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei de a adera la Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de curaj, hotărâre și viziune în contextul actual al unui război brutal de agresiune împotriva vecinului nostru european, Ucraina, și al unui mediu internațional în deteriorare. Uniunea Europeană trebuie să fie un partener de încredere și un actor geopolitic credibil, care să-și respecte principiile și valorile, dând dovadă de solidaritate cu cei care susțin aceleași idealuri.

Cetățenii ucraineni doresc să trăiască într-o țară liberă, democratică și prosperă, care este un membru mândru și angajat al familiei europene. Recunoaștem că acele aspirații sunt împărtășite de poporul Georgiei și Moldovei și al țărilor din Balcanii de Vest ale căror așteptări nu ar trebui să fie neglijate în continuare.

De aceea, facem un apel ferm la dvs. să acordați statutul de candidat UE Ucrainei și Republicii Moldova, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană și ca început al unui proces bazat pe merit să depuneți eforturi pentru acordarea aceluiași statut Georgiei, îndeplinind aspirațiile legitime ale poporului georgian”.

14:25 9.6.2022

Rusia ar fi folosit avioanele invizibile Suhoi împotriva apărării aeriene a Ucrainei

Rusia ar fi folosit patru avioane „invizibile” de generația a cincea Suhoi Su-57 formate „într-o singură rețea de informații” pentru a distruge sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei, susține publicația rusească Ria Novosti care citează surse care cunosc situația din interiorul forțelor armate.

„În timpul unei operațiuni speciale în Ucraina, Rusia a desfășurat o misiune de patru avioane de luptă Su-57 conectate într-o singură rețea de informații pentru a distruge sistemele de apărare aeriană, a declarat o sursă informată”, informează publicația RIA Novosti.

Sursa a menționat că „combinarea aeronavei într-o singură rețea de informații crește eficiența identificării și lovirii țintelor” și a mai precizat că prin această misiune s-a confirmat vizibilitatea redusă a avionului Su-57 pe radar.

13:55 9.6.2022

Bătălia pentru Severodonețk „se dezvoltă destul de dinamic” după o noapte „dificilă”

„se dezvoltă destul de dinamic” după o noapte „dificilă”

„Noaptea a fost grea”, a declarat Oleksandr Striuk, șeful administrației militare a orașului Severodonețk, la televiziunea națională joi dimineață, citat de CNN. „Forțele noastre armate controlează o parte a orașului - zona industrială și cartierele din jur.”

Striuk a spus că aproximativ 10.000 de oameni au rămas în oraș. Zona industrială, care conține uzina chimică Azot, unde săptămâna trecută se spunea că se adăpostesc aproximativ 800 de persoane, a fost bombardată puternic peste noapte, a spus el.

Nu au existat însă victime și „adăpostul anti-bombă a supraviețuit”, a declarat joi Serhiy Hayday, șeful administrației militare din regiunea Luhansk.

„Deflagrațiile au afectat cel puțin două fabrici din uzina chimică”, a spus Hayday. „Una dintre ele este foarte important pentru producția de amoniac 1-B. Cu toate acestea, nu au fost emise substanțe chimice în mediu - toate îngrășămintele și substanțele chimice, potrivit proprietarului întreprinderii, au fost îndepărtate de pe teritoriu în a doua zi de război.”

Ucraina ar putea recuceri oraşul-cheie Severodoneţk ”în 2, 3 zile”, de îndată ce va avea arme de artilerie occidentală ”cu rază lungă de acţiune”, a afirmat Serghii Gaidai, guvernatorul regiunii ucrainene Luhansk, relatează Le Figaro.

13:17 9.6.2022

Rusia controlează Insula Șerpilor, admite Kievul. Ar putea pregăti o debarcare la Odesa

Forţele ruse îşi consolidează poziţiile de luptă în Insula Şerpilor, ocupată temporar de invadatori, şi caută variante pentru o posibilă debarcare de trupe pe coasta regiunii Odesa, declară , şefa centrului de presă al Forţelor de apărare din sudul Ucrainei, Natalia Gumeniuk, citată de agenţia de presă Ukrinform.

"La ora actuală nu se observă o activitate intensă din partea grupului naval al Federaţiei Ruse în Marea Neagră. Acesta încearcă să păstreze distanţa faţă de coastă, ţinând cont că ar putea fi vizată de forţelor ucrainene, aşa cum s-a întâmplat cu crucişătorul Moskva'", a afirmat Gumeniuk, adăugând că invadatorii ruşi continuă să instaleze noi echipamente în Insula Şerpilor, unde încearcă să-şi consolideze poziţiile.

Ruşii au instalat deja câteva sisteme de apărare antiaeriană în Insula Şerpilor pentru a-şi apăra navele de eventualele atacuri dinspre ţărm, a spus responsabila ucraineană într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Ukrinform.

În plus, afirmă aceasta, invadatorii au adus în zona insulei nave mari de desant. Cu toate acestea, o operaţiune de desant la Odesa, anunţată încă la începutul invaziei nu a avut loc încă, deşi câteva tentative în acest sens au fost zădărnicite de forţele ucrainene, a adăugat ea.

La ora actuală, vedem că inamicul caută în continuare variante pentru un desant la Odesa sau pentru o operaţiune de sabotaj, a declarat Natalia Gumeniuk.

Ea a spus că forţele armate ucrainene apără coasta de nord-vest a Mării Negre, cerând civililor să nu împiedice forţele de apărare din sudul Ucrainei, pentru a-şi desfăşura activitatea cu succes.

"Litoralul (Odesei) este în continuare o linie de apărare şi poate fi folosit atât de inamic, ca rampă de lansare pentru un atac asupra Ucrainei, cât şi de forţele ucrainene pentru respingerea inamicului. Am face bine dacă ne-am odihni pe litoral după ce vom fi învins invadatorul", a afirmat oficialitatea ucraineană.

În luna mai, în zona Insulei Şerpilor forţele ucrainene au scufundat crucişătorul „Moskva” - nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră. Ulterior, un vas rusesc de debarcare „Serna”, echipat cu sisteme de rachete antiaeriene "Tor", a fost distrus în urma unui atac cu drone Bayraktar. Apoi, ucrainenii au scos din funcţiune două nave ruseşti de desant şi asalt Raptor, iar la scurt timp au lovit puternic alt vas rusesc de tipul Raptor, care a fost avariat, conform agenţiei de presă citate.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG