Linkuri accesibilitate

Klaudia Pușnir, în vârstă de 88 de ani, se ascunde în subsolul locuinței timpul bombardamentelor din Severodonețk.
Klaudia Pușnir, în vârstă de 88 de ani, se ascunde în subsolul locuinței timpul bombardamentelor din Severodonețk.

Războiul din Ucraina | PE cere acordarea statutului de țară candidată la UE doar pentru Ucraina și Moldova. Georgia, amânată

Lupta dură care se dă în aceste zile pentru orașul Severodonețk ar putea decide rezultatul războiului din estul țării, a spus președintele Volodimir Zelenski

Principalele informații ale zilei

18:38 9.6.2022

Între 100 și 200 de militari ucraineni morți zilnic

Potrivit lui Mihail Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, Ucriana pierde zilnic între 100 și 200 de soldați - cea mai mare valoare precizată de un oficial ucrainean de la începutul războiului și până în prezent, transmite BBC.

Podoliak a precizat în timpul unei emisiuni BBC Newshour că unul din motivele pentru care Ucraina pierde atât de mulți soldați pe front se datorează capacităților militare diferite - și, implicit, disproporționate - dintre Kiev și Moscova.

Ucraina a transmis anterior că are nevoie de zeci de tunuri de artilerie puternice pentru a putea opri avansul Rusiei în Estul Ucrainei. Statele Unite a trimis luna trecută mai multe tunuri de artilerie howitzer M777.

Pe 8 iunie, Norvegia a anunțat că va trimite tunuri howitzer către Ucraina, potrivit ministrului de Externe Bjorn Arild Gram, citat de Politico.

17:48 9.6.2022

Luptători ai Legiunii Internaționale, condamnați la moarte în Donețk

Doi luptători britanici și unul marocan au fost condamnați la moarte de un tribunal al regiunii separatiste Donețk, din estul Ucrainei. Rusia îi numește pe cei trei drept mercenari, însă bărbații se apără, spunând că sunt membri ai Forțelor Armate Ucrainene.

Familia unuia dintre luptători, pe nume Aiden Aslin, originar din Newark, Anglia, spune că acesta se mutase în 2018 în Nikolaiev, Ucraina, unde se înrolase în armata ucraineană. Tribunalul care l-a condamnat pe Aslin și pe ceilalți doi luptători nu este recunoscut la nivel internațional. Pe celălalt luptător britanic îl cheamă Shaun Pinner, are 48 de ani și este din Bedfordshire, Marea Britanie. Înainte de a se muta în Ucraina și a deveni soldat, acesta servise în armata britanică, spune BBC.

Marea Britanie s-a declarat îngrijorată de condamnarea cetățenilor săi, spunând că prizonierii de război nu trebuie folosiți în scopuri politice. Ministrul de Externe britanic, Liz Truss, a condamnat decizia tribunalului, pe care a numit-o o „decizie falsă, lipsită de legitimitate”.

Luptătorii britanici Aiden Aslin și Shaun Pinner, alături de colegul lor de luptă marocan, Brahim Saadoun, surprinși în timpul procesului la o adresă necunoscută din regiunea Donețk, estul Ucrainei.
Luptătorii britanici Aiden Aslin și Shaun Pinner, alături de colegul lor de luptă marocan, Brahim Saadoun, surprinși în timpul procesului la o adresă necunoscută din regiunea Donețk, estul Ucrainei.

16:44 9.6.2022

Rusia nu va mai tăia gazul altor țări din Europa

Kremlinul a anunțat vineri că nu se mai așteaptă ca Gazpromul să reducă aprovizionarea cu gaz către alte state europene, spune BBC. Administrația prezidențială a Rusiei transmite, de asemenea, că Turcia și Rusia nu au ajuns la un acord cu privire la exportul de cereale ucrainene din Marea Neagră.

Compania de gaz rusească a întrerupt în ultimele luni furnizarea cu gas către mai multe țări din UE, precum Polonia și Finlanda, după ce acestea au refuzat să efectueze plata în ruble. Moscova a adăugat că schema plății în ruble funcționează, însă, conform intenției liderilor ruși.

15:24 9.6.2022

Nou viceprim-ministru în regiunea Lugansk

Vladislav Kuznețov, a fost desemnat drept viceprim-ministrul regiunii separatiste pro-ruse Lugansk, denumită oficial de liderii din Donbas Republica Populară Lugansk. Numirea lui Kuznețov în funcția de viceprim-ministru a fost făcută de agenția de presă rusă, Gazeta.ru, citată de BBC.

Kuznețov a fost în trecut guvernatorul regiunii Kurgan din Rusia. Numirea sa are loc în contextul în care Rusia continuă procesul de rusificare în regiunile ucrainene ocupate de Kremlin.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG