Linkuri accesibilitate

O vedere a satului Moșciun, distrus de invazia rusă, 19 mai 2022.
O vedere a satului Moșciun, distrus de invazia rusă, 19 mai 2022.

Războiul din Ucraina | Atacul din Donbas este cel mai mare de pe teritoriul european de la al Doilea Război Mondial încoace, spune Kievul

Au trecut trei luni de la începutul invaziei în Ucraina, care era plănuită să dureze trei zile. Forțele ruse par incapabile să cucerească noi teritorii, însă rezistă în Donbas.

Principalele informații ale zilei

10:46 24.5.2022

Rusia va aprofunda legăturile cu China

Ministrul rus de externe a declarat că Moscova se va concentra pe dezvoltarea relațiilor cu China, deși va lua în considerare ofertele din partea Occidentului de restabilire a legăturilor.

Serghei Lavrov, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri la un eveniment la Moscova, a declarat că țările occidentale au îmbrățișat „rusofobia” de când Rusia a lansat invazia în Ucraina.

Rusia lucrează pentru a înlocui bunurile importate din țările occidentale, a spus el, iar în viitor va depinde doar de țările „de încredere” care nu sunt înclinate către Occident.

„Dacă ei [Occidentul] vor dori să ofere ceva în ceea ce privește reluarea relațiilor, atunci ne vom gândi serios dacă vom avea nevoie sau nu”, a declarat Lavrov, potrivit unei transcrieri de pe site-ul ministerului de externe citată de The Guardian.

„Trebuie să încetăm să mai depindem în vreun fel de livrările de absolut orice din Occident pentru a asigura dezvoltarea unor sectoare de importanță critică pentru securitate, economie sau sfera socială a patriei noastre”, a adăugat el.

„Acum că Occidentul a adoptat o "poziție de dictator", legăturile noastre economice cu China vor crește și mai rapid. Pe lângă veniturile directe pentru bugetul de stat, aceasta este o șansă de a dezvolta Orientul Îndepărtat (al Rusiei) și Siberia de Est”, a completat ministrul rus.

El a adăugat că Beijingul dispune de tehnologii de informare și comunicare „care nu sunt cu nimic inferioare celor occidentale. O mare afacere aici va asigura beneficii reciproce”.

Vorbind pentru agenția de știri rusă RIA Novosti, Lavrov a adăugat: „Acum centrul dezvoltării mondiale s-a mutat în Eurasia. În acest moment, avem cea mai extinsă rețea de parteneriate în regiunea eurasiatică. Trebuie să ne bazăm pe ele în dezvoltarea în continuare a țării noastre, a capacităților sale de transport, tranzit și logistică. Sunt convins că aceasta este calea corectă.”

„Partenerii noștri occidentali au dovedit, și nu pentru prima dată, că sunt incapabili să negocieze”, a adăugat el.

11:48 24.5.2022

Patrușev: Rusia „nu aleargă după termene limită” în atingerea obiectivelor din Ucraina

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a declarat marți că Rusia își va atinge obiectivele în Ucraina și că nu „aleargă după termene limită”.

„Toate obiectivele stabilite de președinte vor fi îndeplinite. Nu poate fi altfel, pentru că adevărul, inclusiv adevărul istoric, este de partea noastră”, a declarat Patrușev într-un interviu acordat ziarului rusesc Argumenty i Fakty, preluat de The Guardian.

„Nu urmărim termene limită”, a adăugat el.

12:38 24.5.2022

Ministru ucrainean: Atacul rusesc din Donbas este cel mai mare după cel de-al Doilea Război Mondial

O vedere aeriană a orașului Herson, 20 mai 2022.
O vedere aeriană a orașului Herson, 20 mai 2022.

Ofensiva rusă din regiunea ucraineană Donbas este „cea mai mare ofensivă pe teritoriul european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”, potrivit ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

El i-a îndemnat pe aliații Ucrainei să accelereze furnizarea de arme și muniții, în special sisteme multiple de lansare a rachetelor (MLRS), artilerie cu rază lungă de acțiune și transportoare blindate de personal (APC).

„[Ofensiva rusă din Donbas] este o bătălie nemiloasă”, a declarat Kuleba, potrivit BBC, adăugând că este prea devreme pentru a concluziona că Ucraina are deja toate armele de care are nevoie.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că Rusia a efectuat lovituri aeriene asupra unui depozit de arme din regiunea Donbas din estul țării, folosit pentru a stoca obuze pentru obuzierele americane M777, un tip de armă de artilerie care trage obuze asupra țintelor pe traiectorii înalte.

12:50 24.5.2022

Jens Stoltenberg: Rusia a primit „mai mult NATO la granițe”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a vorbit în cadrul Forumului Economic de la Davos despre importanța clarificării relațiilor Alianței cu regimurile totalitare, care pot crea vulnerabilități.

El a descris drept istorică intenția Finlandei și Suediei de a adera la NATO. Rusia a dorit să îndepărteze NATO de granițele sale și a primit, în schimb, o întărire a Alianței pe flancul estic și „mai mult NATO”, a spus Stoltenberg.

Regimurile autoritare ca Rusia și China ne subminează valorile și pun în pericol ordinea internațională a spus Jens Stoltenberg.

El a insistat că libertatea e mai importantă pentru omenire decât relațiile comerciale, cu referire la sancțiunile care au fost și pot fi impuse Rusiei ca urmare a atacului asupra Ucrainei.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG