Marea Britanie spune că sancțiunile împotriva Rusiei funcționează
Încercarea Rusiei de a negocia reducerea sancțiunilor pentru stoparea crizei alimentare globale demonstrează gravitatea acestora, spune Ministerul britanic al Apărării, în actualizarea sa de duminică.
Disponibilitatea Moscovei de a opri blocada porturilor ucrainene atâta timp cât sancțiunile internaționale împotriva acestei țări sunt slăbite „evidențiază stresul pe care sancțiunile îl pun asupra regimului rus”, a declarat Ministerul britanic al Apărării.
Rusia dă vina pe Occident pentru amenințarea globală la adresa securității alimentare
Occidentul a acuzat armata rusă că blochează livrările de alimente pentru milioane de oameni din întreaga lume. Însă, Rusia a respins acuzațiile potrivit cărora invazia sa în Ucraina a creat amenințări grave la adresa securității alimentare globale și a dat vina pe sancțiunile occidentale.
Războiul din Ucraina a blocat principalele porturi ale țării de la Marea Neagră, afectând grav lanțurile de aprovizionare cu alimente din întreaga lume. Ucraina este un exportator major de grâu, dar acum milioane de tone de cereale sunt blocate.
„Încercările Occidentului de a atribui toate necazurile operațiunii militare speciale și de a acuza Rusia că blochează navele străine în porturile din Marea Neagră și Marea Azov sunt absolut nefondate”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, potrivit BBC.
„Principalul catalizator al tendințelor negative existente a fost reprezentat de sancțiunile antirusești ale Occidentului, care au dus la ruperea legăturilor în domeniul logisticii globale și al infrastructurii de transport”, a spus ea.
Creșterea prețurilor la produsele agricole a început în 2020 „și nu este în niciun caz un rezultat al operațiunii militare speciale” din Ucraina.
Pandemia „a perturbat grav lanțurile și a crescut semnificativ costul serviciilor de transport al alimentelor”, a adăugat ea.
Welt: Germania nu a livrat aproape nicio armă Ucrainei, în ciuda promisiunilor făcute
Cotidianul german Die Welt relatează că Germania nu a livrat aproape nicio armă Ucrainei în ultimele nouă săptămâni, în ciuda promisiunilor făcute.
Ziarul a relatat, citând o sursă, că guvernul federal nu a dat curs cererilor de arme mai ușoare.
Ucraina a primit doar două livrări de arme din partea Germaniei din martie, iar cancelarul Olaf Scholz a refuzat până acum să furnizeze tancuri de luptă și transportoare blindate germane, invocând acordurile cu aliații din NATO.
Recent, președintele Poloniei a criticat Germania, după ce Berlinul nu a reușit să livreze Varșoviei tancuri moderne Leopard, în schimbul tancurilor poloneze trimise în Ucraina.
Ambasador rus: Nu vom folosi arme nucleare tactice în Ucraina
Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie a declarat pentru BBC că nu crede că țara sa va folosi arme nucleare tactice în războiul împotriva Ucrainei.
Andrei Kelin a declarat că, potrivit regulilor militare rusești, astfel de arme nu sunt folosite în conflicte ca acesta.
Rusia are prevederi foarte stricte pentru utilizarea lor, a spus el, în principal atunci când existența statului este amenințată: „Nu are nimic de-a face cu operațiunea actuală”.
Mai mulți oficiali ruși au făcut astfel de declarații, în condițiile în care Vladimir Putin a pus forțele nucleare în stare de alertă maximă la sfârșitul lunii februarie, la scurt timp după invazie, acest lucru fiind perceput pe scară largă ca un avertisment.
Facebook Forum